Pokud jste doufali, že včerejší náznaky odkladu střílečky S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl na první čtvrtletí příštího roku jsou jen chyba, tak pro vás máme špatnou zprávu. Odklad na první čtvrtinu roku 2024 je nyní zcela oficiální, a to zásluhou nového traileru, který vyšel při příležitosti právě probíhajícího Gamescomu.

Zklamání z odkladu ale může určitě vynahradit to, co je vlastně v traileru k vidění. Samozřejmostí je hutná atmosféra Zóny, nové video, jež tvůrci ze studia GSC Game World vybavili i českými titulky, se ale zaměřuje hlavně na anomálie. A jak se zdá, ty budou vážně smrtící, takže se vyplatí mít u sebe vždycky hrst šroubů, abyste je mohli házet na místa, v nichž na vás nějaká anomálie může čekat, a odhalit bezpečnou cestu vpřed. Ty artefakty se přece samy neseberou.

Další klasikou jsou mutanti, přičemž trailer ukazuje některé staré známé. Slepí psi, flaksy, upíři... vypadá to, že veteráni série S.T.A.L.K.E.R. budou ve druhém díle vážně jako doma. Na druhou stranu pejskaři by se měli připravit na to, že je možná čekají výjevy, z nichž člověka zabolí u srdce. Nemůžeme ale tvůrcům upřít fakt, že scéna, v níž slepý pes chytne hráčovu postavu za nohu, jen aby byl posléze odkopnut do anomálie, která z něj udělá kaši, vypadá zatraceně působivě.

Ne vždy ale bude očividně potřeba taková brutalita, takže jestli chcete mutanty spíš střílet, očividně vám nikdo bránit nebude. Zóna je koneckonců nebezpečné místo a bez palných zbraní se člověk moc daleko nedostane. Zkrátka a dobře, i příznivci klasického střílení si při sledování traileru přijdou na své. PC hráči pak mohou získat lepší představu o tom, jak bude při hraní s myší a klávesnicí vypadat uživatelské rozhraní. I když je zjevné, že třeba rychlá nabídka čtyř předmětů v levé dolní části obrazovky je ušitá na míru spíše tlačítkům na gamepadu.

S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl vyjde v prvním čtvrtletí roku 2024 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com, Epic Games Store) a Xbox Series X|S. Hra bude už ode dne vydání k dispozici v nabídce Game Passu a na všech platformách nabídne oficiální české titulky.