Už v roce 2019 Dmitrij Gluchovski, autor úspěšné knižní série Metro, prozradil, že vzniká nová hra zasazena do světa Metra. Řekl to několik měsíců po vydání postapokalyptické akce Metro Exodus.

O rok později ukrajinské studio 4A Games potvrdilo, že chystá dva nové projekty. Jedním je nové Metro pro počítače a konzole nové generace, které je vytvářeno na kompletně přepracovaném enginu. Druhým projektem by měl být multiplayer Metra. Později se mluvilo ještě o třetím projektu, nějaké nespecifikované nové značce.

Není tedy žádným tajemstvím, že je nové Metro na cestě. Zdroje Toma Hendersona ze serveru Insider Gaming nově prozradily, že hra je v pokročilé fázi vývoje a je plně hratelná. To dává dost velkou naději brzkému oznámení. Dle dřívějších plánů by mělo k vydání dojít v roce 2024.

Podle zdrojů se má nové Metro držet klasického vzorce, tedy stealthu, craftingu, hledání zdrojů a dalších činností. Příběh údajně začne snem, po němž se hráč probudí na své operační základně.

Před necelým měsícem jsme se od 4A Games dozvěděli, že válka na Ukrajině ovlivní příběh nového Metra. Vedení 4A Games hovoří o tom, že mnozí ze zaměstnanců a členů jejich rodin přišli o své domovy, jiní byli zraněni nebo dokonce zabiti, stejně tak pochopitelně došlo i na případy, kdy se vývojáři přihlásili do armády či jinak přiložili ruku k dílu při obraně Ukrajiny před ruským terorem. Stávající situace je donutila přehodnotit, o čem má vlastně herní příběh být.

Tvůrci přijali skutečnost, že ústřední témata série, mezi něž patří konflikt, moc, politika, tyranie nebo represe, jsou nyní každodenní součástí jejich životů, a tak je hodlají využít a dostat také do hry. Studio přitom upozorňuje na to, že ačkoliv se nás vždy snažilo zabavit a vtáhnout do postapokalyptického světa, série Metro odjakživa přináší silná politická a protiválečná sdělení. Více zde.

Metro Exodus, třetí díl série po Metro 2033 a Metro: Last Light, vyšel v roce 2019. V roce 2021 následovala vylepšená edice pro PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Téměř před rokem bylo oznámeno, že hry Metro Exodus se prodalo přes 6 milionů kopií.