Vesmírné RPG Starfield od tvůrců ságy The Elder Scrolls z Bethesdy Game Studios v mnoha hráčích zanechalo hořkou pachuť zklamání, nenaplněných očekávání a zjištění, že jsme nakonec opravdu dostali hru, která se dá popsat jako Fallout 4 ve vesmíru. Ale celkem se k frakci Constellation přidalo tolik zájemců, že kritické přijetí nejspíš tvůrce ani vydavatele Bethesda Softworks nemusí příliš trápit. Vývojáři totiž kvůli blížícímu se konci roku 2023 zveřejnili zajímavou infografiku, která odhaluje, že Starfield si už zkusilo 13 milionů hráčů.

Infografika nabízí i detaily o tom, kolik planet hráči celkem navštívili, kolik dní strávili hraním nebo kolikrát se pustili do New Game Plus. Najdeme zde také podrobnosti o nejpoužívanější zbrani nebo o tom, jakému typu nepřátel a živých tvorů hráči nejčastěji podlehnou. Překvapivá je pak informace, že nejoblíbenější potravinou je sterilně vypadající Battlemeal Multipack. Přitom jestli lze Starfield za něco vážně pochválit, je to neuvěřitelná pestrost jídel a poživatelných předmětů, z nichž některé vypadají vážně lákavě a chutně. Proto bychom na prvním místě čekali něco zajímavějšího.

Abychom ale nebyli pořád na vývojáře z Bethesdy Game Studios zlí, pochvalu zasluhuje víc věcí. A některé z nich se mají v průběhu roku 2024 dočkat vylepšení. Už víme, že se můžeme těšit na nové, i když stále nespecifikované způsoby cestování či na řádné městské mapy. A nyní tvůrci oznámili, že pracují také na rozšíření oblíbeného, už tak propracovaného a komplexního systému stavby a úpravy vesmírných lodí. Očekávat máme dodatečné možnosti stavby nebo různé dekorace.

Dojde také na nová nastavení hratelnosti, díky nimž si budete moci více přizpůsobit herní obtížnost. V praxi to znamená možnost upravit kapacitu inventáře, vzdálenost pro přístup k lodnímu nákladu, míru poškození lodi, množství peněz obchodníků nebo vlivy různých negativních atributů. Takže jestli vás při hraní Falloutu 4 nebo The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition bavil oficiální Survival mód, vypadá to, že ve Starfieldu se k němu budete moci sami dopracovat správným nastavením určitých možností.

Pochopitelně se můžeme těšit i na dlouho slibovanou oficiální podporu moddingu. Není žádnou novinkou, že na ni dojde až příští rok, teď ale tvůrci potvrdili, že se i Starfield dočká systému Creations, který nedávno nasadili v remasteru Skyrimu, a to už začátkem roku. Jinými slovy, až z pohledu Bethesdy Game Studios přijde ten správný čas na podporu moddingu, v hlavním menu hry se objeví položka s prostým názvem Creations, díky níž si budete moci přímo stahovat jakékoliv bezplatné mody, které jejich autoři nahrají do systému Bethesdy, stejně jako placené modifikace od autorizovaných tvůrců. Více informací o této novince najdete zde.

Moddeři pak budou mít pochopitelně k dispozici také novou verzi tradiční sady modovacích nástrojů Creation Kit pro PC. Zde je nutné podotknout, že dosud nebylo nikde řečeno, jak to bude s dostupností modů napříč platformami. Lze ovšem předpokládat, že modifikace dostupné v nabídce Creations si budou moci užít hráči nejen na PC, ale i na Xboxu Series X|S. Koneckonců na možnosti stahovat mody i na konzolích si Bethesda Game Studios zakládá už od dob vydání Falloutu 4 v roce 2015.

Na závěr tu máme ještě připomínku příprav první placené expanze s názvem Shattered Space. K ní budou mít automaticky přístup ti, kteří si pořídili dražší edice Starfieldu, a i když si na podrobnosti o náplni či termínu vydání budeme muset ještě počkat, vývojáři uvedli, že dojde na nový příběhový obsah, nové lokace a nové vybavení. Nezbývá tedy než doufat, že nás čeká podobně kvalitní DLC, jakým byl Far Harbor pro Fallout 4 nebo prakticky libovolný placený přídavek Falloutu 3.