Jistě všichni chápeme, že je nemožné, aby se v hlasování o hrách roku objevily všechny kousky, co vyšly. Ankety nejsou nafukovací a ty méně zajímavé tituly jdou zkrátka z kola ven. Zveřejnění nominací The Game Awards letos ale vyvolalo řádný rozruch. Jak je možné na „herních Oscarech“ zcela ignorovat Hogwarts Legacy a Starfield nenominovat na hru roku?

Abychom na otázku mohli odpovědět, musíme se podívat na to, jak The Game Awards fungují. Nominované hry ve většině kategorií vybírá mezinárodní porota složená z více než 100 světových médií a vlivných osobností. Každé médium nominuje pět her v jednotlivých kategorií a pět her s největším počtem hlasů postupuje do veřejného hlasování. Pokud je někde shoda hlasů, tak v dané kategorii bojuje šest her.

Takže Hogwarts Legacy novináře neoslovil natolik, aby obdržel dostatek hlasů a probojoval se mezi pět nejlepších. Přitom výprava do kouzelnického světa Harryho Pottera má průměrné hodnocení 84 % a je nejprodávanější hrou letošního roku ve Spojených státech amerických. Starfield má v průměru 83 % a nominován je pouze v kategorii RPG.

Jak vidno, ani takto pěkné hodnocení vývojářům a vydavatelům nezaručuje, že jejich projekt bude mít možnost soutěžit o ceny. Abychom ale byli fér, tak oba tituly mají spoustu recenzí pod svým průměrem, takže jsou rozporuplné a mají své chyby a nedostatky.

To nejspíš rozhodlo také o absenci Hogwarts Legacy v užším výběru Golden Joystick Awards 2023, zatímco Starfield soutěžil v kategoriích nejlepší vizuální design, nejlepší zvuk, nejlepší vedlejší role, nejlepší hra pro Xbox a ultimátní hra roku. Vesmírná výprava od Bethesda Game Studios nakonec od veřejnosti získala zlatý joystick za nejlepší hru pro Xbox. Vyhrála nad Pentiment, Dead Space, Planet of Lana, Hi-Fi Rush a Chants of Sennaar. V anketě hlasovaly miliony hráčů z celého světa

Je dost pravděpodobné, že Starfield si z The Game Awards 2023 neodnese žádnou sošku. V RPG kategorii je pochopitelně Baldur’s Gate 3, které společně s Alanem Wakem 2 má osm nominací. Dále je v tomto žánru Final Fantasy XVI, povedené Lies of P a pěkné Sea of Stars. Říkáte si, že fanoušci Xboxu vezmou anketu útokem a budou hlasovat pro Starfield? V táboře Xboxu je více slyšet ignorování celého hlasování. A i kdyby klikali pro Starfield jako šílení, tak jim to asi nebude moc platné, protože hlasy hráčů mají váhu pouhých 10 %. Ano, takto málo. Zbývajících 90 % připadá na porotu, u níž se nepředpokládá mnoho hlasů pro Starfield, když nominace dopadly takhle. Fanoušci Xboxu a Microsoftu obecně tak mohou doufat v úspěch Hi-Fi Rush s průměrným hodnocením 87 %. Netradiční rytmická akce od Tango Gameworks má pět nominací: akce roku, nejlepší výtvarná režie, nejlepší hudba, nejlepší zvukový design a inovace v přístupnosti.

Hráči neúspěchem Starfieldu v nominacích The Game Awards nejsou překvapeni. Dle spoustu z nich si nominaci nezaslouží. Zmiňují promarněný potenciál a srovnávají dílo Todda Howarda s nominovanými tituly na hru roku, za nimiž viditelně zaostává. Zaznívají komentáře, že Starfield je zastaralý, má spoustu chyb a problémů a nevyrovná se nominovaným hrám. Docenit ho máme později, až bude v lepším stavu a komunita vytvoří velké modifikace. Už se ale pravděpodobně nevyrovná The Elder Scrolls V: Skyrim. Ten získal celkem 229 titulů hra roku, což z něj dělá šestou nejoceňovanější hru v této prestižní kategorii.

Jak už jsme řekli, velké množství sošek z The Game Awards 2023 může získat Baldur’s Gate 3 a Alan Wake 2. Oba tituly se utkají v kategoriích hra roku, nejlepší herní režie, nejlepší vyprávění a nejlepší hudba. Tady bude těžké určit vítěze, protože oba jsou skvělé a zaslouží si spoustu cen. Vývojáři z Larian Studios v Baldur’s Gate 3 dokázali připravit velké množství obsahu, vytvořit zajímavé postavy a postarat se o to, aby hráčova rozhodnutí měla vliv. Finští Remedy zase naservírovali neuvěřitelný a fantasmagorický příběh, takřka perfektní audiovizuální zpracování a nezapomenutelnou atmosféru. Na druhou stranu nový hudební klip dává survival hororu velkou šanci uspět v kategorii nejlepší hudba.

Jen o jednu nominaci méně má Marvel’s Spider-Man 2 od Insomniac Games a Sony. Pavoučí dobrodružství bojuje o hru roku, nejlepší herní režii, nejlepší vyprávění, nejlepší zvukový design, nejlepší herecký výkon, inovace v přístupnosti a nejlepší akční adventuru. Přiznejme si ale, že to Peter Parker a Miles Morales nebudou mít vůbec jednoduché. Třeba ale překvapí.

Potom je tady Resident Evil 4 se třemi nominacemi. My víme, je spousta názorů, že remaky si nezaslouží nějaké ocenění a měla by pro ně být speciální kategorie. Na druhou stranu vývojáři z Capcomu odvedli spoustu práce a přinesli survival horor z roku 2005 na moderní platformy ve skvělém balení a formě, takže za nás se klidně může ucházet o hru roku, nejlepší herní design a nejlepší akci/adventuru.

Skvělé je také Super Mario Bros. Wonder a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom od Nintenda, stejně tak Star Wars Jedi: Survivor… a spousta dalších her, které v letošním roce vyšly. Nehledě na kreativní a svérázné hry od nezávislých studií, jako puzzle adventura Cocoon s dobrodružství napříč světy uvnitř světů a lovecraftovské rybářské dobrodružství Dredge za indie debut a průzkum podmořských hlubin v Dave the Diver a tahové RPG Sea of Stars v kategorii nejlepší nezávislá hra.

Jaké hry se letos zalíbily vám a proč? Napište nám do komentářů a těšte se na naši redakční TOPku, kde vám prozradíme, co jsme si letos oblíbili my v redakci Indiana.

Partner videa:

Black Friday od Sony je tu!