Upozorňujeme diváky, že následující záběry jsou otřes...ně zábavné. A že text obsahuje spoilery spojené s hrou Alan Wake 2.

Nedávno vydaný survival horor Alan Wake 2 od studia Remedy udělal řadu věcí dobře. Nebo spíš vyloženě skvěle. Finští tvůrci nám nabídli parádní hororový zážitek i důstojné pokračování akčního thrilleru z roku 2010. A zásluhou kapitoly Initiation 4: We Sing, kterou hráč zažije v roli samotného Alana Wakea, nám nabídli také fantastický hratelný muzikál, který nesmírně zábavnou a originální formou rekapituluje a připomíná právě události prvního dílu série Alan Wake.

Z kapitoly We Sing i skladby Herald of Darkness, která je jádrem celé pasáže, se ihned po vydání stal hit. A to z dobrého důvodu. Lepší spojení hratelného obsahu a záběrů pořízených s reálnými lidmi nejspíš při hraní Alana Wakea 2 nenajdete. Už proto, že nás songem Herald of Darkness nedoprovází pouze Ilkka Villi a Matthew Porretta, kteří se jako už tradičně postarali o tvář a hlas samotného Alana. Možnost ukázat svůj pěvecký i taneční talent tu dostává také herec David Harewood jako Warlin Door a kreativní ředitel Remedy Sam Lake jako Sam Lake. Zapomínat samozřejmě nemůžeme ani na členy skupiny Poets of the Fall, kteří ztvárnili členy fiktivní kapely Old Gods of Asgard, konkrétně Odina Andersona (Marko Saaresto), Tora Andersona (Markus Kaarlonen) a Boba Baldera (Olli Tukiainen).

Výsledkem je velmi svérázná část hry, kterou lze označit za zatím nejlepší a nejpropracovanější výsledek dlouholeté spolupráce Remedy a Poets of the Fall. Jasně, Ashtray Maze v Control je klasika, která je možná po stránce hratelnosti zajímavější, ale Herald of Darkness je prostě neopakovatelný zážitek. Ten se pochopitelně mnozí z hráčů i médií snažili v posledních týdnech zvěčnit a představit i těm, které Alan Wake 2 jako hra nezajímá, prostřednictvým různých videích a sestřihů. Ale za nás žádný z nich nebyl to pravé, tudíž nezbývalo než počkat si na oficiální kanály. A teď jsme se dočkali.

Před více než týdnem se na YouTube kanále Old Gods of Asgard (ano, fiktivní skupina ze sdíleného světa her od Remedy má po svém vlastním e-shopu už i svůj vlastní kanál na YouTube) objevila skladba Herald of Darkness ve formě videa s kompletním textem. A nyní tu máme také oficiální videoklip, který najdete výše. Ten pochopitelně využívá jen hrané části kapitoly We Sing, ale i tak je výsledek ještě úžasnější a ještě lépe zpracovaný a sestříhaný, než jsme doufali. Tohle je vážně naprostá šílenost, která si svůj rostoucí kultovní status a přehršel nadšených ohlasů zcela zasluhuje.

Herald of Darkness pak bude pochopitelně i součástí chystaného alba Rebirth - Greatest Hits, které skupina Poets of the Fall vydá jako Old Gods of Asgard 8. prosince/decembra 2023. Součástí alba, jež bude dostupné na CD, vinylu i streamovacích službách a které si můžete předobjednat na už zmíněném e-shopu skupiny, jsou ještě songy Dark Ocean Summoning a Anger's Remorse, které také vznikly pro potřeby Alana Wakea 2, a dále Children of the Elder God, The Poet and The Muse, Balance Slays The Demon a Take Control. Ty se pro změnu objevily v předchozích hrách od Remedy.

Rebirth - Greatest Hits ale nabídne i jednu zatím neznámou písničku, která je určená přímo pro potřeby nového alba. Teď nezbývá než doufat, že nám Herald of Darkness v nějaké formě nabídnou i letošní The Game Awards. Alan Wake 2 byl v rámci asi nejvýraznějších herních cen nominován v úctyhodných 8 kategoriích a pořadatel Geoff Keighley už v minulosti mnohokrát dokázal, že si na výrazná hudební čísla potrpí. Takže jistá šance tu snad je.