Naše nedávné spekulace o tom, že by se na letošním QuakeConu mohl objevit nový projekt spojený se sérií Quake, ještě dnes potvrdila ratingová agentura ESRB a nyní se můžeme na něj podívat oficiálně. Ještě před zahájením QuakeConu se v obchodě PlayStationu, Xboxu i Nintenda oficiálně objevilo nové vydání prvního dílu ze série Quake, nezapomenutelné střílečky z roku 1996 s unikátní atmosférou, na kterou žádný další díl ze série od studia id Software již prakticky nenavazoval. A co víc, hru si můžete zakoupit již nyní.

Nové vydání Quaka, na němž spolupracovalo studio Nightdive, toho má veteránům i nováčkům rozhodně co nabídnout. Tvůrci slibují veškerý obsah původní hry, který je nyní k dispozici v rozlišení 4K a s podporou širokoúhlého rozlišení. Také je vybaven vylepšenými modely, dynamickým osvětlením, anti-aliasingem, hloubkou ostrosti a hlavně původním soundtrackem. Jeho autorem je Trent Reznor a skupina Nine Inch Nails, přičemž se jedná o jeden z nejproslulejších herních hudebních doprovodů vůbec. Ve verzi hry, která je aktuálně k dispozici v rámci digitální distribuce na PC, však soundtrack chybí, a tak si většina fanoušků musela k hudbě pomoci moddingem a dalšími neoficiálními způsoby. V nové verzi, poháněné KEX Enginem od Nightdive, je však soundtrack k dispozici automaticky.

Součástí hry je také obsah obou datadisků, tedy The Scourge of Armagon a Dissolution of Eternity od týmů Ritual Entertainment a Rogue Entertainment. Nově Quake automaticky obsahuje také epizodu Dimension of the Past, kterou vydalo studio MachineGames, zodpovědné za novější hry ze série Wolfenstein, v roce 2016 jako bezplatný addon na PC. To ale není všechno, čím tvůrci Wolfensteina k projektu přispěli. V novém vydání Quaka si tak můžete zahrát také zcela novou epizodu od MachineGames, nazvanou Dimension of the Machine.

Aby toho nebylo málo, součástí hry je i online a lokální multiplayer, stejně jako kooperativní režim. Kampaň a úrovně z expanzí lze tedy projít až ve čtyřech hráčích, a to online nebo v lokálním split-screenu, zatímco tradiční Deathmatch podporuje 8 hráčů online a 4 hráče v lokálním split-screenu. Nechybí ani podpora dedikovaných serverů pro online matchmaking, peer-to-peer připojení pro vlastní zápasy a crossplay pro hraní napříč platformami.

Stejně jako v případě nového vydání prvních dílů série DOOM, k němuž došlo v roce 2019, nabízí Quake možnost přímo v hlavním menu procházet a stahovat vybrané komunitní modifikace a oficiální addony. Již nyní je k dispozici kompletní Quake 64 ve formě addonu a další komunitní i oficiální obsah dostupný touto cestou má následovat.

Vylepšený Quake je nyní k dostání ve verzi pro konzole PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X|S a Switch, a to za cenu 9,99 amerických dolarů. Samozřejmě je k dispozici také na PC, a to přes Steam, Bethesda.net Launcher nebo Windows Store. Dobrou zprávou je, že pokud již Quake vlastníte přes Steam nebo Bethesda.net, nové vydání dostanete zcela zdarma ve formě aktualizace. V případě nových konzolí je pak hra prozatím hratelná v rámci zpětné kompatibility, v budoucnu však tvůrci vydají bezplatný next-gen upgrade. Uživatelé Switche se zase mohou těšit na podporu gyro zaměřování.

Za zmínku také stojí, že nové vydání Quaka si můžete zahrát i v případě, že patříte mezi předplatitele Xbox Game Passu. Game Pass na PC nabízí také přístup k taktéž klasickým hrám Quake 2 a Quake 3 Arena. Na závěr si ještě dovolujeme hráčům Quake Champions připomenout, že v rámci QuakeConu mohou získat nový legendární skin pro zbraň Gauntlet. Postačí zapnout hru kdykoliv ode dneška do 23. 8. a skin QCON 2021 na vás bude čekat ve výběru kosmetické výbavy po vstupu do hlavního menu.