Společnost Microsoft pracuje na identifikaci a řešení problémů s výkonem některých her u Xboxu Series X. I přesto, že má tahle konzole vyšší výkon, tak některé hry na ní běží hůře než na PlayStationu 5.

Na papíře je Xbox Series X výkonnější než PS5. Next-gen konzole od Microsoftu disponuje výkonem 12 teraflopů, zatímco konkurence od Sony má 10,28 teraflopů. Tím pádem by hry automaticky měly běžet lépe na silnější konzoli. Není tomu ale tak.

Testy prováděné redakcí Digital Foundry zjistily, že PS5 zvládá lépe Devil May Cry 5: Special Edition, Call of Duty: Black Ops Cold War, Assassin's Creed Valhalla i DiRT 5.

Microsoft si je tohoto problému u několika optimalizovaných titulech pro Xbox Series X/S vědom a spolupracuje s partnery na identifikaci a řešení problémů, aby zajistili optimální herní zážitek.

„Při začátku nové generace konzolí naši partneři teprve začínají zjišťovat možnosti konzolí a mohou se vyskytovat drobné chyby. Vývojáři se učí plně využívat potenciál našich nových platforem,“ uvedl Microsoft v prohlášení pro The Verge.

Právě The Verge spekuluje, že důvodem rozdílů může být to, že vývojáři získali vývojové verze Xboxu Series X později než PlayStation 5. Tvůrci her měli mít takzvané devkity od Microsoftu až v červnu/júni. Kvůli tomu neměly týmy dostatek času, aby se dostatečně seznámily s novými nástroji.

Microsoft o Xbox Series S tvrdí, že jde o konzoli, která je dobře vybavena pro hraní v rozlišení 1440p při 60fps. U barevné plošinovky Ori and the Will of the Wisps vidíme 4K a 60fps, zatímco u Assassin's Creed Valhalla došlo na snížení některých detailů a dynamické rozlišení 1440p. Xbox Series X zvládá Valhallu ve 4K při 60fps.

Přečtěte si také: Microsoft zastává názor, že zvýšení cen her je oprávněné