Na včerejší prezentaci Xbox Games Showcase jsme mohli poprvé naplno spatřit chystané placené rozšíření Shattered Space pro Starfield. Ale i když chystané DLC vypadá dobře, mnohem víc nás zaujaly podrobnosti o červnové bezplatné aktualizaci. Ta vyšla krátce po skončení akce a vývojáři z Bethesdy Game Studios ji posléze přiblížili na oficiálním webu a v novém videu.

Červnový update je zajímavý především díky tomu, že konečně přidává do Starfieldu oficiální podporu moddingu. Uživatelé Steamu si tak mohou zdarma stáhnout modovací nástroje známé jako Creation Kit, přičemž modifikace, které jsou v nich vytvořené, lze nahrávat mimo jiné do systému Creations. Takto nahrané mody si pak mohou z nabídky Creations v hlavním menu hry stáhnout nejen PC hráči, ale i majitelé Xboxu Series X a Xboxu Series S.

Creation Kit vychází z nástrojů, které používali samotní vývojáři při vývoji Starfieldu a podle nich s ním lze vytvořit a modifikovat prakticky cokoliv, od drobných úprav po ambiciózní dobrodružství plná nového obsahu. Podobně jako v případě systému Creations pro The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition přitom platí, že v nabídce jsou k dispozici nejen bezplatné modifikace, které může uploadovat kdokoliv, kdo si stáhne a použije Creation Kit, ale i placené mody od verifikovaných autorů.

Každý z verifikovaných autorů má možnost zpoplatnit své výtvory nahrané do systému Creations, načež dostává podíl z každého prodeje (více informací o možnostech verifikace najdete zde). Pokud máte o nějaký placený mod zájem, musíte si nejdřív za reálné peníze koupit speciální kredity, přičemž ceník je alespoň dle Steamu následující:

  • 500 kreditů - 4,99 eur
  • 1000 kreditů - 9,99 eur
  • 2700 kreditů - 24,99 eur
  • 5500 kreditů - 49,99 eur

Jako obvykle lze očekávat, že balíčky jsou nastavené tak, abyste si museli koupit víc kreditů, než kolik jich reálně potřebujete, o čemž svědčí ceny již dostupných placených výtvorů. Ty se jen vzácně přesně trefují do výše uvedeného množství kreditů v jednom balíčku. Bethesda ovšem měla alespoň dostatek slušnosti na to, aby každému majiteli Premium nebo sběratelské edice hry dala do začátku 1000 kreditů, za něž lze koupit cokoliv, co vás v nabídce Creations zaujme. Za zmínku také stojí, že pokud není uvedeno jinak, tedy pokud na kartě zvoleného přídavku neuvidíte tag ACHIEVEMENT FRIENDLY, stažení a aktivace bezplatných i placených výtvorů vám deaktivuje možnost získávat achievementy.

Letní aktualizace dále přináší téma lovců odměn. Po přistání v jednom z hlavních sídel ve hře vás osloví záhadná stopařka, jež vás následně nasměruje do sídla frakce Trackers Alliance v Akila City. Tímto způsobem se můžete stát plnohodnotným lovcem odměn a v rámci úvodního questu The StarJacker začít pátrat po prvním přiděleném cíli. Úkoly umožňující lov dalších cílů pak budou dostupné v nabídce Creations.

Jeden takový úkol, The Vulture, je k dispozici už nyní, ale musíte za něj zaplatit 700 kreditů. Takže ano, i Bethesda Game Studios přispívá do systému Creations. A ano, některé z těchto příspěvků jsou placené. Zpoplatněna je také sada plyšáků Constellation Plushie Set (300 kreditů) a sada dekorativních předmětů pro lodě, obydlí a základny s názvem Ancient Mariner Module (1000 kreditů). Zdarma a přímo od Bethesdy je pak skin Blackout pro zbraň Drumbeat, oblek Starborn Gravis Suit a observatoř, kterou si můžete postavit.

K dispozici je rovněž nabídka elitních cílů, jež nabízí vývěska Elite Trackers Alliance. V souvislosti s novinkami okolo frakce lovců odměn pak došlo ještě k rozšíření funkcí vašeho skeneru, díky čemuž lze nyní skenovat i obyvatele herního světa a zjistit, jestli je na ně vypsaná odměna. Pokud ano, je na vás, zda zkusíte příslušnou osobu přesvědčit k mírovému řešení. Stejně tak se ale můžete uchýlit k násilnému postupu.

Červnová aktualizace dále výrazně rozšiřuje možnosti výroby. V herním světě nyní existují nové úrovně zbraní pro boj zblízka, které můžete navíc dále vylepšovat a upravovat. S pomocí Research Station lze také vyzkoumat jakýkoliv druh munice pro palné zbraně, který máte v oblibě, a poté samotnou munici vyrábět přes Industrial Workbench. Jako obvykle pak došlo na nějaké ty opravy a úpravy, jejichž přehled najdete na oficiálním webu Bethesdy.