Už jsme si zvykli, že je vylepšená verze prvního dílu série Quake, která zásluhou spolupráce id Software, MachineGames, Nightdive Studios a Bethesdy Softworks vyšla v létě v roku 2021 víceméně pravidelně zásobována novými bezplatnými addony. Z hlavního menu hry si tak můžete na PC i konzolích snadno stáhnout výběr klasických modifikací i novějších komunitních výtvorů od talentovaných autorů z řad modderů a dokonce profesionálních vývojářů. To dokazují třeba addony, pod nimiž jsou podepsáni někteří stávající zaměstnanci MachineGames. Nyní přitom došlo na dodatek, který lze také zařadit do té poslední zmíněné kategorie. To ale není všechno, čím je zvláštní.

Pokud vlastníte Quake, můžete si přes nabídku Addons v hlavním menu hry stáhnout addon s názvem Episode Enyo. Už na první pohled zaujme diametrálně odlišným vizuálním stylem, stejně jako jiným vzhledem zbraní či nepřátel. Důvod je prostý. Episode Enyo, pod níž je podepsaný tým Ironwood Software, slouží jako oficiální prequel chystané side-scrolling akční hry Slave Zero X od vývojářů ze studia Poppy Works a vydavatele Ziggurat Interactive. Slave Zero X je pak pro změnu prequelem sci-fi střílečky Slave Zero z roku 1999.

Za vznik addonu Episode Enyo lze vděčit prostému faktu, že členové Ironwood Software dříve pracovali pro Poppy Works a že při vývoji Slave Zero X byly použity některé nástroje, techniky a metody designu použitelné i pro starý dobrý Quake, a to navzdory výrazně odlišnému žánru. Zaměsntanci Poppy Works tak poskytli Ironwood Software potřebné materiály, aby úrovně dostupné v addonu správně vypadaly a zněly, vše zaštítili lidé ze Ziggurat Interactive a výsledkem je bezplatný přídavek o šesti úrovních a jedné bonusové mapě pro deathmatch, jenž spadá do stejného světa jako Slave Zero X a původní Slave Zero. Hratelnou postavou tohoto pozoruhodného hratelného teaseru je pak Enyo, kterou při hraní Slave Zero X poznáte jako záporačku.

Při hraní pak Episode Enyo působí jako kvalitní propojení prvků prvního a dokonce druhého dílu série Quake s materiály ze světa Slave Zero X. Díky tomu může addon působit spíše jako zbrusu nová retro střílečka než jako obyčejný mod, který má lákat na chystaný placený produkt. Tu a tam se sice můžete zaseknout bez možnosti vyprostit se jiným způsobem než načtením starší uložené pozice a při prvním spuštění může být nutné upravit nastavení zvuku, aby originální (a dost povedený) hudební doprovod nepřeřvával vše ostatní. Jinak ale můžete očekávat překvapivě rozsáhlé a solidně navržené levely s parádní atmosférou či s množstvím tradičních tajných míst.

Sluší se také zmínit, že Episode Enyo dosud nebyla k dostání. Nejedná se tedy o starší mod pro originální Quake, který byl pouze nově uveden v nabídce oficiálně schválených addonů pro jeho vylepšenou edici. Máme tu tedy dost zajímavou a ojedinělou spolupráci. Koneckonců Ironwood Software, Poppy Works, Ziggurat Interactive ani samotná značka Slave Zero nemá s Bethesdou Softworks jako vydavatelem ani jakýmkoliv vývojářským studiem pod Bethesdou nic společného.

Třeba nedávné, bleskové a ze strany id Software a Bethesdy posvěcené vydání megawadu SIGIL 2 prostřednictvím hlavního menu aktuální verze DOOMu (1993) a DOOMu 2 se dalo vysvětlit jednoduše tím, že autor John Romero je jedním ze zakladatelů id Software a otců celé ságy DOOM. A že jedním z prvních takto vydaných addonů byl Romerův první SIGIL. Tentokrát ale Bethesda umožnila premiéru přídavku od „cizích“ autorů, navíc takového přídavku, který má hráče nalákat na úplně jiný produkt od úplně jiného vydavatele.

Aby toho nebylo málo, tu premiéru podpořila aktivitou na sociálních sítích či rozhovorem s tvůrci na webu Slayers Clubu, jenž má sloužit jako centrum pro fanoušky všech klasických stříleček od id Software. Celé je to na poměry Bethesdy opravdu velmi neobvyklé, ale hlavní je, že jsme takto dostali zajímavou a pro vlastníky základní hry bezplatnou střílečku na pár hodin, kterou jsme si navzdory několika chybám a nedostatkům vážně užili.

Slave Zero X vychází 18. února/februára 2024 ve verzi pro PC (Steam, GOG.com), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S a Nintendo Switch. PC hráči si mohou addon Episode Enyo pro vylepšený Quake stáhnout i zvlášť z webu Nexus Mods.