Listopad byl u českých hráčů bez debat ve znamení God of War Ragnarök. Žebříček nejprodávanějších her u JRC a Xzone ovládlo druhé severské dobrodružství Krata a jeho syna, zatímco další místa se u obou obchodů liší.

„Ihned po spuštění předobjednávek God of War Ragnarök bylo jasné, že se nám tady rýsuje nejprodávanější hra roku. A to se nám v den vydání potvrdilo. God of War u nás ovládl nejen listopadový žebříček, ale už teď víme, že takřka jistě i celý rok,“ komentuje výsledky za listopad Martin Schovanec, spolumajitel Xzone. Ragnarök se primárně prodával na současnou generaci PlayStation 5, verze pro starší PlayStation 4 si však stále udržela pěkný podíl 25 %.

Velký zájem o pokračování severského dobrodružství Krata a jeho syna potvrzuje také JRC. U největšího prodejce videoher se God of War Ragnarök stal nejprodávanější hrou v den uvedení na trh, a to za celou historii firmy.

„Když si to srovnáme třeba s FIFA 23, uvidíme v první den prodejů o třetinu větší zájem o GoW. A to jde o exkluzivku pro PlayStation, zatímco FIFA je multiplatformní záležitost,“ vysvětluje Petr Kratochvíl z JRC. Jiné očekávané tituly tohoto roku, jako byly Horizon Forbidden West nebo Gran Turismo 7, překonal GoW v první den prodejů 2-3násobně.

Podle JRC je v současné době těžké soudit, zda bude nový God of War nejprodávanějším titulem roku. „Konkurence je tvrdá a teprve následující týdny ukážou, zda God of War Ragnarök stihne dohnat například FIFU, která vyšla na začátku podzimu a každý měsíc sbírá hezká čísla,“ dodává Petr Kratochvíl.

Na druhém místě u JRC je FIFA 23 a třetí Call of Duty: Modern Warfare 2, zatímco u Xzone je to Farming Simulator 22 v Platinum Edition a FIFA 23 na třetí příčce.

„FIFA se u nás objevila poprvé od svého vydání ve slevě na Black Friday a její prodeje taky ovlivňuje právě probíhající Mistroství Světa v Kataru. FIFA totiž dostala bezplatný update, který reflektuje turnaj a přitáhla tak další část hráčů,“ vysvětluje Kratochvíl.

JRC upozorňuje ještě na osmou pozici, kde najdeme God of War z roku 2018. „I ten se objevil v nabídce Black Friday. Prodeje nicméně podpořilo i to, že hype kolem nového Ragnaröku byl obrovský, což nalákalo ke koupi i hráče, kteří předchozí díl nehráli a nyní dohánějí resty, aby si mohli naplno užit i pokračování,“ říká Kratochvíl.

Žebříček TOP 10 u JRC uzavírá The Last of Us Part II. „Titulu hrají do karet dvě věci. Objevil se v Black Friday nabídce a začátkem září vyšel první díl v přepracované verzi pro platformu PlayStation 5, takže se o něm opět více mluvilo. Svou roli určitě hraje i skutečnost, že pod záštitou HBO vzniká stejnojmenný seriál, který se neustále objevuje na internetu v podobě fotek a trailerů. A co si budeme říkat, vypadá vážně skvěle,“ uvádí Kratochvíl.

Nejprodávanější hry v JRC za listopad 2022:

  1. God of War Ragnarök
  2. FIFA 23
  3. Call of Duty: Modern Warfare II
  4. Pokémon Scarlet & Violet
  5. NHL 23
  6. Gran Turismo 7
  7. Horizon Forbidden West
  8. God of War
  9. Grand Theft Auto V
  10. The Last of Us Part II

Nejprodávanější hry v Xzone za listopad 2022:

  1. God of War Ragnarök (PS5/PS4)
  2. Farming Simulator 22 – Platinum Edition (PC/PS5/PS4)
  3. FIFA 23 (PC/PS5/PS4/XBOX/XSX/SWITCH)
  4. Pokémon Violet + Scarlet (SWITCH)
  5. Gotham Knights (PS5/XSX)
  6. Call of Duty: Modern Warfare 2 (PS5/PS4/XSX)
  7. Horizon: Forbidden West (PS5/PS4)
  8. Evil West (PS5/PS4/XSX)
  9. Syberia: The World Before – 20 Year Edition (PS5/XSX)
  10. A Plague Tale: Requiem (PS5/XSX)

Jaké hry jste si v listopadu koupili vy? Napište nám do komentářů.