První den FarmConu 21 byl z pohledu Farming Simulatoru 22 věnován detailnímu představení střídání ročních období a americké mapě Elmcreek, u níž se vývojáři poučili z chyb v předešlých dílech série zemědělského simulátoru.

Ve Farming Simulatoru 22 se musíte připravit na jaro, léto, podzim a zimu. Pokud tak neučiníte, vaše cenná úroda uschne. Tedy v případě, že se rozhodnete hrát se zapnutými sezónními cykly.

Každé roční období je specifické svou atmosférou a barvami. Tvůrci se snaží o přirozenou prezentaci změn v průběhu roku. Na jaře začínají stromům růst listy v zářivých barvách. V létě dozrávají do svěží zelené. Na podzim se paleta barev mění, atmosféra je trochu melancholická, než vše pokryje vrstva sněhu a přijde zima. Tu a tam bude mrznou. V tomto období doporučují vývojáři navštívit vodopád a užít si jeskyni posetou rampouchy. Jen je otázkou, zda bude docházet k přirozenému tání sněhu. Z videa (úplně nahoře) to vypadá, že sníh jednoho dne zmizí a začne jaro.

Přečtěte si také: Oznámeno bezplatné DLC pro Farming Simulator 22

Roční období jsou ve hře rozdělena na měsíce a rok se skládá z dvanácti dnů. Každý den ve hře odpovídá jednomu měsíci, ale záleží na vás, zda den ve hře bude trvat půl hodiny nebo dlouhý víkend. Dokonce bude možné sníh deaktivovat. To ale přijdete o možnost prohrnování.

Při sezónním hraní je nutné sledovat kalendář plodin. Ten poskytuje důležitý přehled a informuje vás o tom, kdy máte plodiny zasadit a kdy sklidit. Například nové plodiny v podobě hroznů a oliv je třeba sázet od března do června. Sezóna sklizně hroznů začíná v září a trvá do konce října. Olivy musíte sklízet v říjnu. Čirok, třetí nová plodina ve Farming Simulatoru 22, je třeba vysévat od dubna do května. Ke sklizni bude připraven od srpna do září.

Přečtěte si také: Farming Simulator 22 s detailnějším a dynamičtějším terénem a dalšími povrchy

Musíte mít také na paměti, že poptávka po vašich plodinách, a tedy i prodejní ceny, se v průběhu roku mění. Chcete-li získat nejlepší cenu, budete muset sklizené plodiny uskladnit a prodat je až bude poptávka vzhledem k ročnímu období vysoká. Je nutné plánovat dopředu, a to i v případě chovu zvířat.

Pokud neradi odklízíte spousty sněhu a nevlastníte žádná zvířata, tak v zimě můžete uvažovat o založení výrobních řetězců. Pokud máte k dispozici suroviny, můžete je dodávat do různých výrobních hal a vyrábět z nich zboží. Můžete se pustit i do přepravy, abyste mohli všechny plodiny a zboží dopravit do dalšího článku výrobního řetězce. Nezapomeňte, že můžete založit více výrobních řetězců najednou. Jak vidíte, v zimě je stále co dělat.

AMERICKÁ MAPA A DALŠÍ DROBKY

Přesouváme se k nové mapě Elmcreek, jež je inspirována středozápadem USA. Fiktivní městečko Elmcreek leží poblíž rozbouřené řeky a americké dálnice. Studio Giants Software se rozhodlo poučit z chyb a nabídnout hráčům větší rozmanitost díky rozdílům v nadmořské výšce. Uprostřed mapy se nachází kaňon s jeskyní, zatímco na rovinaté části najdete řeky, mnoho mostů a podchodů, stejně jako železniční trať.

„V rovinaté oblasti si všimnete mírného zvyšování a snižování nadmořské výšky. Můžete tak projet pod naší železniční tratí, která prochází přímo krajinou se svými podjezdy, a můžete ji i přejet, když narazíte na železniční most nebo na některé z různých dalších mostů na mapě, které vedou nad řekami a potoky,“ přidává senior level designér Florian Busse další informace.

Přečtěte si také: Farming Simulator 22 odkrývá nové plodiny a hardwarové požadavky

Elmcreek je zelený, autoři se soustředili na přírodu a rozlehlá pole. Kromě již známé benzinové pumpy se zde nachází řada malých obchodů, typické americké restaurace, malé obytné čtvrti, baseballový stadion a bowlingová dráha.

Co se polí týče, na začátku bude 81 předefinovaných polí. Chybět nebudou velká pole typická pro USA. Dalším detailem jsou nesourodá pole - nebudou pouze čtvercová nebo obdélníková. Tady je nutné počkat si na další informace, zejména ohledně umělé inteligence, aby dokázala na těchto polích sama hospodařit. Pomocníci jsou důležití především v singleplayeru. Stále máte možnost slučovat nebo vytvářet pole podle vlastního uvážení, stačí použít pluh a povolit funkci.

„Budete muset kácet stromy, spojovat pole a upravovat tvar polí tak, aby vám pomocníci dobře pomáhali. Určete si nejlepší způsob, jak bude vaše farma efektivní,“ dodává senior level designér.

Když budete farmařit s ostatními hráči v multiplayeru, tak k dispozici jsou různé farmy nacházející se na okraji mapy, zatímco hlavní farma je v jejím středu. Prakticky si ale můžete vlastní farmu postavit téměř na jakémkoli místě na mapě a upravit si ji podle svých představ.

Vývojáři se rozhodli snížít počet dalších dekorativních budov v oblasti farmy a místo toho jsou budovy otevřené a přístupné. Tímto způsobem máte více prostoru pro vlastní budovy, aniž by vám překážely ty, které nepotřebujete.

Interiéry garáže i stodoly mají více úrovní. Do budov můžete vjíždět a ukládat v nich svá vozidla. Stodolu lze také využít jako sklad palet, velkých pytlů nebo jiných předmětů, které potřebujete pro provoz farmy. Do většiny vrat se vejdou vysokozdvižné vozíky a další malá vozidla.

Další den FarmConu se dostanou na řadu první gameplay záběry a poté dojde na tři nové plodiny.

Farming Simulator 22 vyjde 22. 11. letošního roku s českými titulky. Zahrát si budete moci na PC, Mac, PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One a Stadia.