Komunita hry Farming Simulator už dlouho volá po dynamickém terénu, který by reagoval na kola traktoru a při dešti se půda měnila v bahno. Četnost proseb je intenzivnější po vydání Cattle and Crops, jenž se na tuto problematiku zaměřil. V současné době nevíme, zda nový díl zajde takto daleko. Jisté je, že se Farming Simulator 22 pochlubí detailnějším a dynamičtějším terénem a dalšími povrchy.

Studio Giants Software vylepšilo svůj GIANTS Engine 9 o Parallax Occlusion Mapping, který umožní zvýšit detaily textur povrchů a současně jim dodává hloubku. Například stopy pneumatik na poli nebo příkopy v zemi budou hlubší. Vylepšení se netýká pouze polí, ale také silnic, zdí a budov.

Přečtěte si také: Farming Simulator 22 odkrývá nové plodiny a hardwarové požadavky

„V prvním kroku Parallax Occlusion Mapping snižuje geometrickou složitost 3D modelu. Jako například štěrk na silnici nebo dokonce cihly ve zdi. Redukované detaily povrchu se převedou na plochou texturu. Při vykreslování modelu ve hře se detaily povrchu vloží do tzv. výškové mapy. Výšková mapa v podstatě přidává jinak plochému povrchu hloubku. Představte si výškovou mapu jako zeměpisnou mapu s kopci a údolími. Různé barvy znamenají různou hloubku. Jak vidíte na výškové mapě - čím tmavší je povrch, tím je hlubší. Na základě těchto informací uložených v obrázku je pak povrch ve hře rekonstruován a vypadá trojrozměrně a realisticky,“ vysvětlují vývojáři.

Tvůrci tvrdí, že implementace Parallax Occlusion Mappingu přinese realističtější povrch. Jak detailní bude, to záleží na hardwaru a grafickém nastavení. Právě z toho důvodu si ho Giants Software vybrali, na slabších počítačích ho bude možné vypnout. Lze předpokládat, že na PlayStationu 4 a Xboxu One ani nebude, zatímco na PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S podle mého bude.

Giants Software upozorňují, že na statických snímcích se efekt nemusí projevit správně. Při hraní ho ale máte poznat. Farming Simulator 22 vyjde 22. 11. letošního roku na PC, Mac, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One a Stadia. Ve hře budou české titulky.