Přehnal to Microsoft se svými ambicemi? Vypadá to, že vydávání her na PlayStation 5 nebude jedinou novinkou, kterou se příští týden dozvíme. Podle nejnovějších neoficiálních informací má americká společnost porušit svůj slib související s předplatným.

Phil Spencer jako vedoucí herní divize Microsoftu dříve slíbil, že všechny hry vyvinuté v Xbox Game Studios budou v den vydání dostupné v Xbox Game Passu. Později svůj slib rozšířil na ZeniMax Media a Bethesdu. A pochopitelně se očekává, že stejně tomu bude u připravovaných her od Activisionu Blizzard, a to už od letošního roku.

Vše ale může být jinak a může to být nepříjemné pro všechny, co si v posledních letech užívali, že za 269 Kč měsíčně (na PC za 259 Kč a Ultimate s možností konzole/PC a EA Play za 389 Kč mohou hrát nejnovější tituly v den jejich vydání, včetně Starfieldu. Microsoft má totiž zařadit zpátečku a přestat dávat své hry v den vydání do Game Passu. Do služby se mají dostat později. Má tedy jít strategií konkurenční Sony, která do PlayStation Plus Extra a Premium dává své hry postupně.

Co naopak nemá Microsoft udělat, tak je přinést Game Pass na PS5, případně Switch. Předplatné má zůstat na Xboxu a PC. Alespoň tím zajistí, že konzole Xbox bude mít stále něco navíc.

S informací přišel leaker s přezdívkou SneakersSO. Předtím správně informoval o Indym s kamerou z pohledu první osoby a o vybrání Troye Bakera jako hlasu slavného archeologa. Také v předstihu psal o PlayStation 5 portu Starfieldu a tvrdil, že se z Xboxu v podstatě stane third-party vydavatel. Později se přidali další insideři a novináři s potvrzením od svých zdrojů. Dnes to vypadá, že Microsoft opravdu bude všechny své hry prodávat na PS5.

V dalších hodinách a dnech můžeme pravděpodobně očekávat další spekulace. O vše se údajně postaral zaměstnanec Microsoftu, jenž není spokojen s tím, kam Xbox směřuje. Každopádně, o vizi budoucnosti Xboxu se dozvíme už příští týden, potvrdil včera večer Phil Spencer. Tuto akci, kterou Spencer nazval business update event bude pokrývat The Game Awards. To předznamenává opravdu velké novinky.

Stopy o změně strategie Microsoftu najdeme v dřívějších prohlášeních. Šéf celého Microsoftu, Satya Nadella, v lednu na setkání s akcionáři řekl, že chtějí vytvářet skvělé hry a nabídnout je lidem na všech platformách, včetně Xboxu a konzolí. Původně se myslelo, že se pouze přeřekl. Teď to ale vypadá úplně jinak. V listopadu minulého roku zase Tim Stuart jako finanční ředitel Xboxu v jednom rozhovoru zmínil cíl nabídnout předplatné Game Pass na každé obrazovce, na které lze hrát hry. Novináři hned začali psát o příchodu Game Passu pro PlayStation a Switch, což později dementoval sám Phil Spencer.

Kolik má Game Pass předplatitelů? Naposledy tento údaj Microsoft aktualizoval v lednu 2022, kdy to bylo 25 milionů. Jak je to dnes, to bohužel nevíme. Neoficiálně ale není s růstem spokojen a když se k tomu přidá meziročně menší zájem o konzole Xbox Series X/S, kterým nepomohla ani výrazná sleva v období Vánoc, tak je tato strategie neudržitelná i pro firmu s hodnotou přesahující tři biliony dolarů.