První únorové pondělí v roce 2024 zvedlo ze židlí mnohé příznivce Xboxu poté, co se internetem začaly šířit informace o změně strategie Microsoftu. Americká společnost má údajně na konkurenční PlayStation 5 přinést své hry, mimo jiné Starfield a Indiana Jones and the Great Circle. To zelený tábor nenesl moc dobře, psal na internet, že konzole Xbox bude k ničemu. Také se fanoušci dožadovali odpovědi od vedoucích Microsoftu.

Večer se dočkali. I když nedostali přímo odpověď. Phil Spencer jako šéf herní divize Microsoftu na sociální síť napsal, že naslouchá a na příští týden chystají prezentaci s obchodní aktualizací, která prozradí podrobnosti o vizi budoucnosti Xboxu.

Když si tuhle zprávu dáme do kontextu posledních spekulací, že konzole Xbox už nebude pro Microsoft na prvním místě, tak se příští týden dozvíme podrobnosti o tom, kdy a jaké hry začne redmondský gigant vydávat na PlayStation 5 a Nintendo Switch.

Nejrůznější zdroje zmiňují, že pouhých několik měsíců po vydání na Xbox Series X/S a PC má Indiana Jones and the Great Circle zamířit na PS5 (tedy asi v prvním čtvrtletí 2025), zatímco Starfield se má na konzoli od Sony objevit po uvedení příběhového rozšíření Shattered Space. To cílí na konec letošního roku.

Na PS5 a Switch prý dorazí rytmická akce Hi-Fi Rush a objevují se i náznaky o stejných portech pirátské dobrodružství Sea of Thieves. Na PS5 může dorazit také Senua's Saga: Hellblade 2 a někdo by se nedivil, kdyby i Pentiment nebo ikonky Xboxu v podobě Halo a Forzy Horizon. V posledních hodinách se spekuluje rovněž o Gears of War.

KONZOLE XBOX SE MEZIROČNĚ PRODÁVAJÍ HŮŘE

Ptáte se, proč Microsoft chce tohle udělat? Dle neoficiálních zpráv jsou prodeje Xboxu Series X/S pod prognózami společnosti a nepomohla ani sleva během Vánoc, kdy bylo možné Series X koupit za 350 dolarů. Místo, aby byl o Xbox jako hardware větší zájem, tak je to meziročně horší. Za těchto okolností má být Game Pass neudržitelný, protože se nezvyšuje jeho základna tak, jak v Microsoftu doufali. Místo toho rostou náklady. Peníze tak mají hledat u hráčů s PS5 (více než 50 milionů prodaných kusů).

O únik informací, že se Microsoft chystá vydávat hry na PS5, se měl postarat nespokojený zaměstnanec. Ten nemá souhlasit s novým směřováním Xboxu. Jeho součástí má být reklama na Game Pass ve hrách (například po konci kapitoly), plně digitální verze her a místo komunitních manažerů umělá inteligence. Navzdory tomuhle všemu nemá prý Microsoft problém koupit další studia a společnosti, ale pouze za předpokladu, že hry budou vycházet na všechny platformy. Ke zlomu mělo dojít po koupi Activisionu Blizzard.