Shrňme si, co víme. Mezi několika projekty, které aktuálně připravuje finské studio Remedy, jsou dva tituly, jež vydá společnost Epic Games. Jeden z nich má být větší, druhý menší a oba se odehrávají ve stejném světě. Nedávno jsme se také dozvěděli, že větší projekt teprve nedávno vstoupil do fáze produkce, tedy plnohodnotného vývoje, přičemž se spekuluje o tom, že půjde o dlouho vyhlížený druhý díl thrilleru Alan Wake.

Nyní máme lepší představu o tom, co skrývá ten menší projekt, jehož vznik má být podle starších zpráv v pokročilejší fázi vývoje. Server VG247 upozornil na nejnovější z řady úniků z databáze Epic Games Store, v níž existuje záznam o titulu Alan Wake Remastered. Jelikož tyto úniky v minulosti předčasně odhalily přípravy projektů, na něž postupem času opravdu došlo, dá se předpokládat, že nás skutečně čeká remaster původního Alana Wakea z roku 2010.

Přečtěte si také: AAA hra od Remedy a Epicu brzy vstoupí do fáze produkce

Web EpicData, jehož prostřednictvím k úniku došlo, bohužel nedokázal zjistit víc než to, že na remasteru pracuje studio Remedy a že bude hra podporovat ukládání uložených pozic přes cloud (v případě Epic Games Launcheru koneckonců není žádná jinde standardní funkce samozřejmostí). Na další informace a oficiální odhalení si tedy budeme muset ještě počkat. Dá se ale počítat s tím, že v rámci PC půjde o exkluzivitu pro Epic Games Launcher, když má být v tomto případě Epic vydavatelem a ne pouze supem, který se mlsně snese k téměř hotovému produktu a zaplatí za jeho časovou exkluzivitu pro svůj launcher.

V každém případě by přípravy remasteru Alanova dobrodružství ve městě Bright Falls dávaly smysl, jestliže Remedy připravuje díky podpoře Epicu plnohodnotný druhý díl. Originální verze hry vypadá dodnes uspokojivě, obzvlášť na PC, ale jisté stáří je na ní vidět, a není moc lepších způsobů, jak připomenout původní hru před uvedením plnohodnotného pokračování, než je vydání remasteru pro PC a stávající konzole.

Spekulace o remasteru jakožto jednom z těch dvou projektů, jež chystá Remedy ve spolupráci s Epicem, navíc mohou docela dobře odpovídat výše uvedeným informacím, které již známe z dřívějška. Důležitá je nicméně zatím nezodpovězená otázka, zda Alan Wake Remastered vyjde i na PS5 a/nebo PS4. Původní hra se koneckonců na konzole PlayStationu nikdy nedostala, vyšla pouze ve verzi pro Xbox 360 a PC. Remaster by tedy mohl konečně nabídnout způsob, jak navštívit Bright Falls i na jiných platformách.

Kromě remasteru Alana Wakea odhalily nové úniky z databáze Epic Games Store také příchod dosud neoznámené PC verze hry Final Fantasy VII: Remake od Square Enix. I v tomto případě si budeme muset na další podrobnosti ještě počkat. Nutno však podotknout, že v tomto případě není exkluzivita pro Epic Games Launcher tak pravděpodobná jako v případě projektu Alan Wake Remastered. V dohledné době snad budeme moudřejší.