Studio Arkane, které od roku 2010 spadá pod vydavatele Bethesda Softworks, letos slaví úctyhodné 25. narozeniny a v posledních dnech se oslavy tohoto jubilea rozjely naplno a oficiální cestou. Tradičních novinek spojených s projekty studia jsme se sice zatím nedočkali, máme tu ale povedenou výroční kresbu, která připomíná již vydané i chystané tituly.

Kresba, jejímž autorem je Fred Augis, pochopitelně obsahuje postavy z her, které v sídle Arkane ve francouzském Lyonu a v letos uzavřené pobočce v americkém Austinu vznikly pod Bethesdou. Což znamená Dishonored, Dishonored 2, Prey, Deathloop a Redfall. Chybí ale někdo ze samostatně hratelné expanze Dishonored: Death of the Outsider a z kooperativního průšvihu Wolfenstein: Youngblood, jenž vznikal ve spolupráci se švédským studiem MachineGames.

Spíše než absence zástupců méně výrazných her od Arkane ale zaujmou postavy, které připomínají prvotinu studia Arx Fatalis z roku 2002 a kultovní Dark Messiah of Might & Magic (2006). RPG z pohledu první osoby, jež pohání neméně klasický Source engine od Valve, přitom vydává Ubisoft jakožto vlastník značky Might & Magic. Takže přítomnost klasiky se zdaleka nejlepšími možnostmi kopání do nepřátel v aktuálních propagačních materiálech studia Arkane není nikdy samozřejmostí.

Výroční kresba je ale zajímavá ještě něčím. Po necelém roce ticha totiž nabízí nový oficiální pohled na protagonistu chystaného projektu Marvel's Blade. Kresbu pak doprovodila rozsáhlá zpráva od vývojářů, pod níž je podepsán umělecký a kreativní ředitel Sébastien Mitton. O neslavném uzavření austinské pobočky se v něm sice nedočtete vůbec nic, jinak jde ale o zajímavé ohlédnutí za minulostí i plánovanou budoucností celého tvůrčího celku.

Vložený popis smyčky, jenž má na svědomí ředitel studia Dinga Bakaba, pak ze zprávy dělá těžko pochopitelný bizár vhodný hlavně pro příznivce Deathloop. Je vidět, že Arkane je i po 25 letech a po odchodu zakladatele Raphaëla Colantonia, jenž aktuálně se svým studiem WolfEye připravuje zajímavě vypadající retro sci-fi RPG, dost svérázná sebranka. Tak všechno nejlepší.