Německé studio Daedalic Entertainment už žádnou hru nevytvoří. Vedení společnosti se rozhodlo zrušit svůj interní vývojový tým. Od teď se bude firma soustředit pouze na vydávání her od jiných tvůrců.

K rozhodnutí dochází krátce po vydání neúspěšného akčního dobrodružství The Lord of the Rings: Gollum, kteří mnozí považují za jeden z nejhorších titulů letošního roku. Na Metacritic má PC verze v průměru 39 % od novinářů a 2,3/10 od hráčů.

Se zrušením interního vývojového týmu došlo k pozastavení nového projektů, který nebyl dosud oznámen, ale objevil se v německých vládních dokumentech. Tam je uváděn pod kódovým označením It's Magic a popisován jako 3D akční adventuru s bujným světem plným mýtických stvoření a magie. Německá vláda na něj poskytla 2 miliony eur a vyjít měl ve druhé polovině roku 2024.

„Vypráví příběh z pohledu postavy, který tu ještě nebyl. Hráč objevuje zcela nové oblasti a ovlivňuje svět svázaný svou rolí a schopnostmi. Hráč [se] snaží svým způsobem ovlivňovat dění a měnit osud světa,“ dočteme se v dokumentu. Popis a pracovní název naznačují, že by se titul mohl zaměřit na jednoho z čarodějů Pána prstenů.

Druhý připravovaný projekt Daedalicu je už delší dobu oznámen – Surviving Deponia – a byl svěřen do rukou nezávislého studia AtomicTorch. Jde o autory multiplayerového survivalu Cryofall.

Daedalic Entertainment od února loňského roku vlastní společnost Nacon, zaplatila 53 milionů eur. V oficiálním prohlášení se mluví o těžkém období s vidinou začátku nové etapy. Bohužel bude propuštěno 25 zaměstnanců z 90členného týmu.

Nacon před měsícem a něco hlásal, že chce na trh uvést další dvě hry zasazené do Středozemě.

Embracer Group, jež vlastní práva na Lord of the Rings, si uvědomuje, že tento svět má potenciál a hodlá z Pána prstenů udělat jednu z největších videoherních značek.

„Vlastníme Pána prstenů a víme, že musíme Pána prstenů využít velmi smysluplným způsobem a udělat z něj jednu z největších herních značek na světě,“ řekl nedávno dočasný výkonný ředitel Matthew Karch „A to se samozřejmě chystáme udělat.“