Po jedné z nejlepších her letošního roku přichází adept na nejhorší hru roku. V prvním případě mluvím o The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom pro Nintendo Switch. V tom druhém o velmi špatně zpracovaném dobrodružství Gluma.

The Lord of the Rings: Gollum je v současné době nejhůře hodnocenou hrou roku 2023, a to na Metacritic i OpenCritic. PC verze má průměrné hodnocení 43 % a nachází se na 295. místě z 296 titulů, které letos vyšly. PS5 verze je na tom ještě hůře a je právě na tom posledním místě s průměrným hodnocením 38 %.

Recenzenti píšou o jednom z nejhorších zážitků, který kdy hráli. Někteří si všímají záblesků něčeho dobrého, ale vše maří chaotický lineární děj, nešikovné ovládání a nudný stealth. Další píšou o hrozné technické stránce a nehorázně zastaralém designu úrovní.

Přitom titul byl několikrát odložen, přesto studio Daedalic Entertainment nedokázalo na trh pro PC, PlayStation a Xbox dostat kvalitní produkt. Otázkou je, jak dopadne Nintendo Switch verze, která má později následovat.

V souvislosti s nejhorší hrou roku 2023 se v poslední době hodně mluvilo o Redfallu od Arkane a Bethesdy. Tahle kooperativní střílečka má v průměru 54 % (PC), respektive 56 % v případě Xbox verze.

Seznamy na Metacritic i OpenCritic zahrnují pouze hry, které mají alespoň 7 recenzí.

S ohledem na negativní recenze moc nesedí komentáře vývojářů a Middle-Earth Enterprises:

„Naše hra je věrná příběhu, který vytvořil spisovatel Tolkien, a na to jsme velmi hrdí. Toto příběhové dobrodružství je lahůdkou pro všechny fanoušky Pána prstenů a hráči se mohou těšit na setkání s novými tvářemi i starými známými!“ řekl u příležitosti vydání hry Carsten Fichtelmann, generální ředitel Daedalic Entertainment.

„Spolupráce s týmem Daedalic na vývoji hry Gollum v posledních několika letech byla pro nás všechny v Middle-Earth Enterprises fenomenální zkušeností,“ zamyslela se Fredrica Drotos, ředitelka oddělení Brand & Licensing. „V Daedalicu se ponořili do složitosti Stata, Smeagola alias Gluma, který je hnán jak vlastními silami, tak silami, které nemůže ovlivnit, a my se těšíme na reakce fanoušků Středozemě.“

Oficiální popis hry:

The Lord of the Rings: Gollum je akční dobrodružná hra a epický interaktivní zážitek, jenž se odehrává souběžně s událostmi ze Společenstva prstenu. Zahrajete si za záhadného Gluma, který se vydává na nebezpečnou cestu, a budete svědky toho, jak vyzrál na nejmocnější postavy Středozemě, aby získal jedinou věc, která je mu drahá.

Budete muset šplhat, skákat a plížit se, abyste se vyhnuli nebezpečí nebo našli příhodná místa. Glum je obratný, chytrý a lstivý, ale také rozpolcený svou dvojí osobností. Je na vás, abyste rozhodli, zda podlehne temné straně Gluma, nebo se stane laskavějším Smeagolem. Vydejte se z hlubin Mordoru do krásné říše elfů a setkejte se s dobře známými i novými postavami v příběhu zasazeném hluboko do legend Středozemě.