Dobré ráno. Majitel THQ Nordic hodlá dál nakupovat studia. Xbox Indie Showcase ukáže přes 100 nezávislých her – nebude chybět Stalker 2. Star Wars Jedi: Fallen Order na next-gen. Další hra na Epicu zdarma.

Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Evropský gigant Embracer Group, který vlastní THQ Nordic, Koch Media, Deep Silver, Gearbox Software, Saber Interactive nebo Warhorse Studios, nabídl 36 milionů akcií, aby získal přibližně 890 milionů dolarů. Podle generálního ředitele Larse Wingeforse se tímto firma snaží pokračovat v dlouhodobé strategii. Ta spočívá v akvizici nových skvělých společností. Peníze budou použity k posílení finanční pozice společnosti a k poskytnutí dostatečného množství kapitálu pro další akvizice. Tím jsou pravděpodobně myšlena další herní studia.

Přečtěte si také: Square Enix představili nové Life is Strange, Outriders i Forspoken

- Ptáte se, kdy dorazí slibovaný Spider-Man do PlayStation verzí Marvel's Avengers? Přesnou odpověď nemáme, ale podle vedoucího studia Crystal Dynamics to nebude dříve než v létě letošního roku. Vývojáři na něm pracují.

- Microsoft příští týden uspořádá Xbox Indie Showcase. Během této události bude představeno více než 100 nezávislých her, které dorazí na konzole Xbox. 26. 3. v pět hodin odpoledne můžeme očekávat nové ukázky z nejméně 25 dříve oznámených her jako S.T.A.L.K.E.R. 2, Second Extinction a The Ascent. Dále oznámení nových titulů od DrinkBox Studios (tvůrci Guacamelee! 1 a 2), Curve Digital (Hue, The Flame in the Flood), Devolver Digital (Loop Hero, Enter the Gungeon, My Friend Pedro, Gato Roboto) nebo Dear Villagers (Dead in Bermuda).

- Včera proběhla první Square Enix Presents ve stylu Nintenda Direct a State of Play od PlayStationu. Další podobnou akci uspořádá japonská společnost v létě. Snad se dozvíme informace o Final Fantasy 16.

- Letošní Gamescom má spojit to nejlepší z fyzického a digitálního světa. Od 25. do 29. 8. 2021 se bude konat digitálně i fyzicky v Kolíně nad Rýnem, leč v omezeném počtu návštěvníků na veletrhu. Účastníci si vyzkouší nové hry přímo na místě a mohou se těšit na e-sportové soutěže a cosplay soutěže. Digitální část má vytvořit ústřední místo pro fanoušky z celého světa a samozřejmě nebude chybět velká tisková konference po vzoru Opening Night Live.

Přečtěte si také: Age of Empires 4 a Lord of the Rings: Gollum se probouzejí, spin-offy Tomb Raider zdarma

- Povedená akční adventura Star Wars Jedi: Fallen Order můžete dorazit na PlayStation 5 a Xbox Series X/S. Společnost Electronic Arts zatím nic neoznámila, ale tyhle neoznámené verze hodnotila ratingová agentura pro německý trh. Uvidíme, zda Respawn chystají vylepšení pro novou generaci konzolí.

- Epic Games Store rozdává příběhovou puzzle akci The Fall pro PC. V té hrajete za umělou inteligenci ARID v bojovém obleku. Lidský pilot uzavřený v obleku je bezvědomý a vy musíte postupovat podle protokolu a zachránit mu život. Příští týden bude zdarma pinballem inspirovaný hack-and-slash dungeon crawler Creature in the Well.

- Ubisoft zase nabízí zdarma možnost vyzkoušet si Rainbow Six: Siege. Od včerejšího dne je taktická střílečka zdarma na všech platformách (PC, PlayStation a Xbox) do 24. 3. 2021. K dispozici jsou všechny mapy a režimy. Když se vám hra zalíbí, je možné ji koupit se slevou 75 procent.

- Akce Deathloop od tvůrců Dishonored na PlayStationu 5 poběží v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Těšit se můžete na efekty jako je ray-tracing a podporu HDR. Díky SSD disku bude nahrávání otázkou pouhých pár sekund a samozřejmostí je podpora adaptivních spouští a haptická odezva ovladače DualSense.

Přečtěte si také: Ovladače virtuální reality nové generace od PlayStationu

- Xbox Series X, Xbox One X/S, PlayStation 5 a PS4 Pro mají Ninja Gaiden: Master Collection rozběhnout v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu. Vývojáři upozorňují, že rozlišení a snímky mohou místy klesat v závislosti na podmínkách. Kolekce her Ninja Gaiden Sigma, Ninja Gaiden Sigma 2 a Ninja Gaiden 3: Razor's Edge dorazí 10. 6. 2021 také na Nintendo Switch, ale na next-gen bude jen v rámci zpětné kompatibility.

- 25. 3. na počítače vyjde Mech Mechanic Simulator za 20 eur. Hra vás zavede do futuristického světa ovládaného technologiemi. Stanete se mechanikem s úkolem opravovat a udržovat mechy, aby sloužily svým účelům. Pod ruky se vám nejprve dostanou méně komplikované modely. S většími zkušenostmi přijdou ale výzvy v podobě mnohem složitějších mechů. Na Steamu je k vyzkoušení demo.

- Sea of Thieves slaví třetí narozeniny. Pirátské dobrodružství od Rare a Microsoftu si vyzkoušelo více než 20 milionů hráčů. Rok 2021 má být pro hru dosud tím největším. Informace o novinkách se ale teprve dozvíme. Mezitím budou hráči v Sea of Thieves oslavovat a užívat si speciální události.

- S předplatným Xbox Live Gold nebo Xbox Game Pass Ultimate si můžete během víkendu zahrát arkádové závody DiRT 5 na konzolích Xbox Series X/S a Xbox One. K vyzkoušení máte plnou verzi, včetně kariéry, multiplayeru a Playgrounds.

Přečtěte si také: Dying Light 2 vyjde letos. Techland ukázal nové záběry

- Nové Fable od Playground Games bude pohánět vlastní grafický engine. Nepůjde tedy o komerční technologii třetí strany, jako je například Unreal Engine. Vyplývá to z nové nabídky studia. Playground Games shánějí programátora, který se připojí k týmu vytvářející vlastní engine. Playground Games jsou podepsáni za sérií Forza Horizon. V posledních letech nabírali posily se zkušenostmi s akčními RPG tituly a vytvořili druhé studio. Fanoušci doufají, že nové Fable si udrží originální umělecký styl původních dílů.

- Budovatelsko-manažerská strategie Planet Zoo se rozšiřuje o balíček zvířat z jihovýchodní Asie. DLC dorazí 30. 3. za 9,99 eur a přidá 8 nových zvířat. Společně s ním vyjde bezplatná aktualizace 1.5. Ta opraví některé chyby.