Společnost Sony během prezentace na digitálním veletrhu CES 2021 nastínila přibližná data vydání několika očekávaných her, které si užijeme nejen na konzoli PlayStation 5, ale také na počítačích. Některé tituly budou dostupné i na PS4 nebo Xboxu Series X/S.

Dozvěděli jsme se, kdy máme očekávat hry jako Pragmata, Ghostwire: Tokyo, Stray, Kena: Bridge of Spirits, Solar Ash nebo tajemný Project Athia od Square Enix.

  • Pragmata (PC, PS5, Xbox Series X/S) - rok 2023
  • Solar Ash (PC, PS5, PS4) - červen/jún 2021
  • Kena: Bridge of Spirits (PC, PS5, PS4) - březen/marec 2021
  • Stray (PC, PS5, PS4) - říjen/október 2021
  • Ghostwire: Tokyo (PC, PS5, Xbox Series X/S) - říjen/október 2021
  • Project Athia (PC, PS5) - leden/január 2022

Co se týče first-party exkluzivit, tak na CES 2021 zmínila Sony pouze Horizon Forbidden West a Ratchet & Clank Rift Apart. U nich uvádí jako termín vydání rok 2021. Chybí tedy Gran Turismo 7 a God of War 2 (God of War Ragnarok).

Pragmata je tajemný projekt od Capcomu, který měl původně vyjít v roce 2022. Jak vidno, došlo k odkladu tohoto sci-fi dobrodružství. To je také zřejmě důvod, proč jsme neviděli žádný nový trailer.

Solar Ash si spojíme s tvůrci Hyper Light Drifter. Hráči se octnou v surreálně stylizovaném světě plném života, v němž budou mezi roztomilými postavami a rozsáhlými střetnutími s nepřáteli běhat jako o závod.

Kena: Bridge of Spirits je akční dobrodružství zasazené do pohádkové světa s bojem proti nebezpečným zvířátkům. Vžijete se do role Keny, mladé průvodkyně duší, která se vydala na cestu do opuštěné vesnice, aby zde našla posvátnou horskou svatyni.

Ve Stray se stanete zatoulanou kočkou žijící ve městě plném robotů. Úkolem je rozplést prastaré tajemství, které kočce pomůže uniknout z dávno zapomenutého kyberměsta a najít cestu zpátky domů.

Ghostwire: Tokyo je akční adventura s nádechem tajemna od autorů hororové série The Evil Within. Vše se odehrává v Tokiu, které ovládly smrtící nadpřirozené síly a 99 procent obyvatel města zmizelo. Vy musíte využít mocný arzenál přízračných schopností, vrhnout se do boje s paranormální hrozbou a odhalit, co se skrývá za tímto masivním mizením. Hra má časovou konzolovou exkluzivitu pro PlayStation 5. Majitelé Xboxu Series X/S si tak budou muset počkat o trochu déle.

Posledním zmíněným titulem je Project Athia od Square Enix. Jedná se o akci se silným důrazem na příběh v otevřeném světa. Za tajemnou hrou stojí Luminous Productions (autoři Final Fantasy XV) a trailer naznačuje, že se hlavní hrdina bude muset podívat do fantasy světa, který není jeho vlastní. Tohle dobrodružství má otestovat jeho odhodlání a při tom bude zpochybňovat pravdu.

Další časová exkluzivita nebyla na CES 2021 zmíněna, ale od tvůrců Dishonored dorazí 21. 5. 2021 first-person střílečka Deathloop na PS5 a PC.