Ať už máte rádi jakýkoliv typ her, Sony se snaží dát jasně najevo, že PlayStation 5 je i pro vás. Právě proběhlý odkládaný event ukazující hry pro PlayStation 5 skutečně přinesl ovoce. A v některých případech i naprosté bomby.

V rámci eventu byl také odhalen vzhled celé konzole PlayStation 5.

Přečtěte si také: Sony ukázala netradiční vzhled PlayStationu 5 i digitální edici

SPIDER-MAN: MILES MORALES

První bomba přišla v podobě oznámení Spider-Man: Miles Morales. Nové hry se Spider-Manem od Insomniac Games, v níž se tentokrát ujmeme role Peterova kamaráda Milese. Hra zcela evidentně navazuje na události dílu z roku 2018. Ovšem podrobnější informace zatím nemáme.

Dá se očekávat, že nás čeká minimálně jistý menší skok v čase. Minimálně kvůli zasazení do zimy a faktu, že je Miles se svými dovednostmi poněkud zručný. Otázkou akorát zůstává, zda se jedná o plnohodnotný díl nebo samostatný větší datadisk.

Tak či onak, Spider-Man: Miles Morales vyjde letos o Vánocích pro PlayStation 5.

GRAN TURISMO 7

Už několik týdnů se ve velkém mluvilo o novém Gran Turismu. To bylo dnes potvrzeno. Jde o sedmý díl určen exkluzivně pro PlayStation 5. Informace zatím chybí, ale dočkali jsme se nejen sestřihu, ale i gameplay záběrů, které zaujmuly zejména zvuky a stíny.

Gran Turismo 7 má představovat minulost, přítomnost a budoucnost, řekl při oznámení Kazunori Yamauchi, tvůrce série, která je tu s námi již 23 let. K tomu slíbil kampaň. Viděli jsme také domovskou obrazovku. Ta je podobná GT4 a nabízí různé závody ve městě, GT Auto, obchod Tuning Parts a překvapivě i ojeté vozy. Nechybí multiplayer, GT Live, GT Sport Mode a Championships.

Dále Autoškola a speciální události. Gameplay ukázka byla na fiktivním okruhu Trial Mountain, který je u fanoušků série hodně populární. Japonské studio ho přepracovalo, změnilo rovinku i závěrečnou šikanu.

HORIZON: FORBIDDEN WEST (POKRAČOVÁNÍ HORIZON: ZERO DAWN)

Největší pozornost na sebe z už tak nadupaného seznamu oznámení strhlo pokračování hitu Horizon: Zero Dawn. V případě nového dílu s názvem Horizon: Forbidden West jsme se dočkali pouze traileru a žádných bližších informací, ale myslíme, že samotné video jasně hovoří samo za sebe.

PROJECT ATHIA

Jednou z her, které se dnes ukázaly na PlayStation 5 eventu, byl i zajímavě vypadající titul s názvem Project Athia, který si vzali na starost vývojáři ze studia Luminous Productions, jež spadá pod Square Enix. Zkušená ruka vývojářů stojících za Final Fantasy XV se nezapře. Hra zatím vypadá na zajímavý mix fantasy s trochou magie a skákání. A monster, která se vám nejednou připletou do cesty. Datum vydání zatím neznáme. Hra vyjde na PS4 a PC.

REMAKE DEMON'S SOULS

Po Shadow of the Colossus se dlouho spekulovalo o tom, jaká hra se dočká svého zmodernizovaného návratu. Nyní jsme se konečně dočkali a již víme, že se oním šťastlivcem stala hardcore hra Demon's Souls od studia FromSoftware.

Ta se původně v roce 2009 podívala na PlayStation 3. Od té doby už ale hra značně zestárla a vzhledem k tomu, že má momentálně FromSoft plné ruce práce s chystaným Elden Ring, si ji do parády vzali šikovní tvůrci z Bluepoint Games. Ti na sebe naposledy upozornili detailním remakem klasiky Shadow of the Colossus.

Dnes se tedy konečně dozvídáme, na čem od té doby studio pracovalo. Remake Demon's Souls se podívá na PlayStation 5.

Datum vydání ale prozatím neznáme.

RATCHET & CLANK: RIFT APART

V roce 2016 jsme se dočkali veleúspěšného znovuzrození legendy PlayStation konzolí Ratcheta a Clanka. Hra od slavného studia Insomniac Games patří mezi nejlepší plošinovky právě končící generace a jak lépe odstartovat generaci novou než dalším dílem.

Pokračování s názvem Ratchet & Clank: Rift Apart ukazuje, že nás opět čeká napínavý příběh v opravdu překrásných lokacích. Tentokrát s naší dvojicí hrdinů budeme cestovat mezi různými dimenzemi a budeme se muset popasovat s nástrahami těchto prapodivných světů. Trailer nám představil prehistorický svět dinosaurů, futuristické město či moře pirátů. Dle slov Marcuse Smitha, kreativního ředitele ve studiu Insomniac, můžeme díky síle PlayStation 5 přeskakovat mezi jednotlivými planetami téměř okamžitě.

Hlavní zápletkou ale pravděpodobně bude nešťastné odloučení našich hrdinů a objevení ženské verze hrdiny Ratcheta. Dnešní stream od Sony nám nadělil rovnou dvě videa z této očekávané plošinovky.

Datum vydání zatím oznámeno nebylo.

GHOSTWIRE: TOKYO

Dostaly se k nám také první gameplay ukázky z připravovaného akčního hororu Ghostwire: Tokyo od tvůrců The Evil Within. Mnohé možná překvapí, že celá hra působí značně agresivněji a akčněji, než by jeden čekal.

Vydání se každopádně dočkáme pro PlayStation 5 příští rok. Oznámena byla konzolová exkluzivita, takže si majitelé Xboxu počkají o něco déle, zatímco na PC vyjde hra společně s PS5 verzí.

RESIDENT EVIL 8: VILLAGE

Svého velkého oznámení se také dočkal už několikrát profláknutý osmý díl Resident Evil. Trailer jasně potvrzuje pravost série úniků, které jsme se od začátku roku dočkali.

Máme čekat mnohem temnější hru, která do nás vlije pocit úzkosti a nejistoty. Především díky návratu k pohledu z první osoby, strašidelným zvukům a tmavým koutům.

Příběh hry se bude odehrávat po událostech sedmého dílu. Mia a Ethan konečně žijí šťastně a v pořádku, dokud se u nich neukáže Chris Redfield, který má odstartovat sérii událostí, jež Ethana dovedou až do tajemné vesnice.

„Větší zaměření na souboje a průzkum oproti sedmému dílu, znamená, že je ona tajemná vesnice stejně důležitou postavou jako všichni ostatní; jde o místo se svým vlastním životem, které vás nenechá při odhalování jeho tajemství oddychnout,” dočteme se v oficiálním vyjádření na blogu PlayStationu.

Resident Evil 8: Village vyjde pro PlayStation 5 v roce 2021. Pravděpodobně se dá očekávat i vydání na Xbox Series X a PC.

STRAY

Ve hře Stray, která zamíří na PlayStation 5, se ocitneme v roli roztomilé kočky, jež se ztratila v podivném světě obývaném roboty, kteří nahradili lidskou vymřelou populaci. Hra původně začínala u dvoučlenného týmu pod označením HK Project. Vydavatelem je Annapurna Interactive. Čeká nás průchod futuristickým městem, ve kterém osamělí roboti vykonávají běžné lidské činnosti.

GODFALL

O příchodu hry Godfall víme již nějakou dobu. Looter-slasher akce od studia Counterplay Games se nám představila koncem minulého roku na The Game Awards, dnes jsme však měli možnost vidět první oficiální záběry z hraní této hry. Trailer nám dává nahlédnout do světa Aperion, tříd zbraní, výběru legendární zbroje Valorplates, ale také ochutnávku rychlého boje na blízko, který můžete v Godfall očekávat.

Ve hře si hráči budou moci osvojit pět tříd zbraní, odemknout různé zbroje Valorplates v průběhu hraní, učit se a vylepšovat různé dovednosti a hrát jak sólo, tak i po boku až 3 svých přátel v online kooperaci. Na hru se můžeme těšit již na konci tohoto roku.

DEATHLOOP

Jedna z dalších významných her na dnešním eventu také byl Deathloop od vývojářů z Arkane Studios. Konečně tak víme, co nás vlastně čeká a nečeká. Už na první pohled je jasně vidět podobnost s Dishonored a Prey, ale určitě hra zaujme svým nápadem zaseknutí se v časové smyčce.

Naším úkolem bude zabít osm cílů, avšak to nebude tak snadné. Proti nám totiž stojí strážkyně, která dělá vše pro to, abychom neuspěli. No a jak dokazuje konec videa… Budeme zjevně moci hrát i za ni.

Deathloop vyjde letos o Vánocích pro PC a PlayStation 5, na Xbox Series X později.

HITMAN 3

Oficiálně se nám také konečně představil třetí a zároveň poslední díl nové trilogie ze série Hitman. Toto zakončení trilogie „World of Assassination” nás opět klasicky vezme napříč několika lokacemi po celém světě (oficiálně víme o Dubaji) s cílem najít perfektní způsob, jak zavraždit naše cíle. Zároveň také víme, že dojde k přesunu všech vašich úspěchů i lokací z Hitman a Hitman 2 do Hitman 3.

Hitman 3 vyjde hned v lednu příštího roku. A to na PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X a PC.

RETURNAL

Finské studio Housemarque majitelé PlayStationu 4 moc dobře znají, na konzoli si od nich mohli zahrát arkádové střílečky Resogun, Alienation, Nex Machina a Matterfall. Po vývoji těchto titulů měli v týmu spoustu nápadů, začali pracovat na několika projektech, ale pak se začali věnovat pouze jednomu. Sci-fi akce Returnal má být jejich největší hrou, nejambicióznější a vzniká ve spolupráci se Sony – vyjde tudíž výhradně na PlayStation 5.

Returnal je sci-fi a zaměřuje se na osamělou ženu, která prozkoumává vesmír. Jednoho dne havaruje na neznámé planetě a od té doby se jí život neustále opakuje, znovu a znovu, což připomíná film Edge of Tomorrow. Ve hře máme prožít to, co znamená přijít o rozum, zatímco boj připomíná místy Mass Effect, ale je rychlejší po vzoru předešlých titulů studia Housemarque.

DESTRUCTION ALLSTARS

Na PS5 se chystají destrukční arkádové závody pojmenované Destruction Allstars. Připravují je vývojáři ze studia Lucid Games a z traileru to vypadá, že hra v kompetitivních bitvách kombinuje prvky Rocket League a Twisted Metal. Výsledkem je nevyzpytatelný arkádovový destrukční zážitek, ve kterém šestičlenný tým jde proti sobě hlava nehlava.

Zajímavé je, že jakmile se vaše vozidlo promění na šrot, můžete vystoupit a běhat po aréně, uhýbat a vyhýbat se protijedoucím autům a snažit se porazit ostatní, kteří jsou také bez vozidla. V aréně je ale také mnoho překážek a pastí, kterým je nutné se vyhnout.

Lucid Games mají za sebou zejména Geometry Wars 3: Dimensions, ale podíleli se také na Need for Speed Payback.

Pokud vás hra zaujala, bude dostupná současně s PlayStationem 5.

SACKBOY: A BIG ADVENTURE

LittleBigPlanet se vrací. Na PS5 vyjde Sackboy: A Big Adventure, což je nová 3D plošinovka od Sumo Digital, kteří v roce 2014 pracovali na LittleBigPlanet 3. Dá se jim tedy věřit. Těšit se můžete na spoustu úrovní vyžadující skákání, boje se všelijakými nepřáteli (od fialových sněhových příšer po rozzlobené roboty), bosse a také na multiplayer. Ten má být chaotický a zábavný zároveň.

PRAGMATA

O hře Pragmata z dílen Capcomu toho zatím moc nevíme. Co ale díky dnešní ukázce víme je to, že do rukou dostaneme chlápka navlečeného do futuristicky vypadající zbroje, který se vydal na Zemi zpustošenou neznámou katastrofou. Vypadá to, že se dokonce podíváme i na Měsíc. Titul prozatím působí velice tajemně a v mnoha ohledech připomíná loňské Death Stranding.

ASTRO'S PLAYROOM

Z ovladače DualSense vyskočil malý robůtek, což znamená, že nás čeká pokračování povedené plošinovky Astro Bot: Rescue Mission, kterou si hráči mohli užít na PS4 ve virtuální realitě. Astro's Playroom byl oznámen pro PS5 a pochlubí se otevřeným 3D prostředím. Hru má na starost Japan Studio a zatím není jisté, zda hra bude určena pro PlayStation VR. Nicméně víme, že Astro's Playroom bude automaticky předstažený v každé konzoli.

LITTLE DEVIL INSIDE

Zajímavě vypadající titul Little Devil Inside od studia Neostream na první pohled zaujme svým netradičním vizuálem. Tato hříčka, která vypadá jako zvláštní mix open-world her s důrazem na akci, nás zavede do rozlehlého světa obývaného monstry. S těmi se budeme muset ve zdejší nehostinné divočině vypořádat s pomocí ostrého meče a bleskurychlých reflexů. O hře toho prozatím moc nevíme, stejně tak neznáme datum vydání.

ODDWORLD: SOULSTORM

Mudokon Abbe se svou sérií Oddworld je tu s námi již od roku 1997. V roce 2014 zažil svůj vydařený comeback se hrou Oddworld: New 'n' Tasty! a na blížící se novou generaci konzolí se dočká pokračování i tento hrdina. Plošinovka Oddworld: Soulstorm začne se svým příběhem tam, kde před 6 lety skončila. Díky grafice, kterou PlayStationu 5 zvládne, 3D zvuku a ovladači DualSense se vývojářům podařilo zlepšit jejich vyprávění a umělecké dovednosti. Můžeme se tak údajně těšit na ještě větší emocionální zážitek.

Oddworld: Soulstorm vyjde na PlayStation 4 a 5 s časovou exkluzivitou, později se ho dočkáme i na PC.

KENA: BRIDGE OF THE SPIRITS

Kena: Bridge of the Spirits je vytouženým prvním projektem malého týmu Ember Lab, který založili bratři Grierovi. Jde o akční adventuru se zaměřením na příběh. Cílem autorů je vytvořit pohlcují hru prostřednictvím přesvědčivých postav a filmových světů. Kena: Bridge of the Spirits má být vyvrcholením této vize.

Předtím oba pracovali na vývoji postav pro animované reklamy. Hra je zasazena do okouzlujícího a bohatého světa plného starodávných ruin a vesnice. Tvůrci se inspirovali u filmů studia Ghibli. Svět budete prozkoumávat a bojovat v něm.

Hra vyjde také na PC.

BUGSNAX

Jedním z launch titulů nové generace konzole PlayStation bude i hra Bugsnax. Vývojáři ze studia Young Horse si dali za úkol vytvořit takovou hru, která je divná, okouzlující a mírně znepokojivá a přesně tak se tváří i tento neortodoxní titul. V roli novináře lačnícím po skvělém příběhu se vydáte na ostrov Snaktooth objevovat jeho prapodivné obyvatele: polo-brouky a polo-pochutiny.

GRAND THEFT AUTO 5 A GTA ONLINE PRO PLAYSTATION 5

Grand Theft Auto V, nejoblíbenější open-world akční adventura vyjde v roce 2021 na PlayStation 5. Půjde o jednu z mála her, která bude dostupná hned na třech generací konzolí. Hra od Rockstaru bude vylepšena pro PS5, a to po technické, vizuální a výkonové stránce, aby plně využila výkon nového hardwaru konzole. Pochopitelně nebude chybět multiplayer. A bonus na závěr, majitelé PS4 verze obdrží každý měsíc milion dolarů do GTA Online, a to až do doby než GTA 5 na PS5 vyjde. Stačí mít PlayStation Plus.

Rockstar později potvrdil i GTA V pro Xbox Series X.

Goodbye Volcano High

Poslední dva roky studio KO_OP usilovně pracovalo na jejich novém projektu: Goodbye Volcano High. Filmová adventura založená na příběhu a hráčových rozhodnutích, odehrávající se v posledním ročníku dinosauří školy. Budete řídit osudy studentů za jejich cestou k promocím a sledovat, jak se snaží najít své místo ve světě a pokouší se najít svou lásku ještě před tím, než se budou muset stát dospělými.

SOLAR ASH

Hra Solar Ash od tvůrců Hyper Light Drifter nás vezme až do černé díry, která skrývá mnoho nebezpečných, ale zároveň krásných světů. Naším úkolem bude tyto světy projít, abychom se dostali z vesmírné pasti. Tvůrci lákají na obří monstra, hrátky s gravitací a neotřelý příběh.

Jett: The Far Shore

Tajemný titul Jett: The Far Shore nás zavede až do vesmíru, kam se vydáme budovat budoucnost pro lidstvo. Čeká na nás mnoho neznámých planet a mimozemských světů, které budeme postupně objevovat. Proč se ale ústřední dvojice, která se v ukázce ze hry objevila, vydala na tuto cestu, prozatím nevíme. Je však možné, že mají za úkol najít nový domov pro lidskou rasu. Pravdu se dozvíme už tento rok, kdy Jett vyjde na PlayStation 5.

NBA 2K21

Na prezentaci PS5 her došlo také na NBA 2K51. Basketbal od 2K Games by měl mít lepší vizuální kvalitu, hezčí detaily a další drobnosti.