Ani kolos jménem Take-Two Interactive neprožívá nejlepší období. Poslední tři měsíce loňského roku nebyly tak veselé. Od Marvel's Midnight Suns se očekávalo více. V recenzích novinka od tvůrců XCOMu uspěla, ovšem do měsíce od vydání byla výrazně zlevněna a vydavatel je zklamán jejím komerčním výkonem. V rozhovoru pro Bloomberg ji měl označit za komerční propadák.

Generální ředitel Take-Two, Straiss Zelnick, připouští, že roli mohlo sehrát prosincové vydání. Zároveň věří v úspěch Marvel's Midnight Suns z dlouhodobého hlediska. Takže později by se mohla hra lépe prodávat, stejně jako ostatní tituly od studia Firaxis Games.

Marvel's Midnight Suns mělo původně vyjít v říjnu. Pak ale bylo odloženo na prosinec a pouze ve verzích pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S, přičemž na PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch má dorazit později.

GTA 5 A RED DEAD REDEMPTION 2 SE NADÁLE PRODÁVAJÍ

Take-Two nadále táhnou poslední dvě hry od Rockstar Games. Westernová akce Red Dead Redemption 2 prodala více než 50 milionů kusů a překonala tím očekávání společnosti. Přitom v srpnu loňského roku vydavatel hlásil kolem 45 milionů prodaných kopií. Teď očekává, že se hra bude stále prodávat.

Grand Theft Auto 5 se může pochlubit prodeji přes 175 milionů kusů. Zájem hráčů je nadále, prý hlavně díky GTA Online (koncem loňska velká aktualizace Los Santos Drug Wars). Ostatně, za poslední tři měsíce v roce 2022 se prodalo dalších 5 milionů kusů. Celá série se dostává na 385 milionů kusů.

Abychom to měli kompletní, tak NBA 2K23 prodalo více než 8 milionů kusů.

Hry Take-Two se prodávají digitálně, v říjnu, listopadu a prosinci 2022 tvořily digitální prodeje 95 %.

O GTA 6 NIC NOVÉHO

O Grand Theft Auto 6 se Take-Two bavit nechce. Jak je zvykem, oznámení nechává na studiu Rockstar. Zelnick se novému dílu gangsterské akce věnoval akorát v rozhovoru pro IGN, kde došla řeč na masivní únik informací, k němuž došlo v minulém roce.

Zelnick se neobává, že by únik měl dopad na podnikání. Označil ho ale za emocionální záležitost, která je pro tým frustrující a rozčilující. Po stránce obchodu je to ale nijak neovlivnilo.

ZVÝŠENÍ EFEKTIVITY A SNIŽOVÁNÍ NÁKLADŮ

Navzdory těmto úspěchům hodlá Take-Two snížit náklady a za rok ušetřit přes 50 milionů dolarů. Nemá to ale znamenat rozsáhlé propouštění.

Take-Two hodlá pokračovat v podpoře a budování svých vývojových týmů, které budou mít plnou podporu. Místo velkého propouštění chce jít oddělení po oddělení a zvýšit efektivitu. Takže ano, ke škrtům dojde, ale půjde o méně důležité pozice.

Take-Two ve čtvrtém čtvrtletí dosáhlo na čisté tržby ve výši 1,38 miliardy dolarů, v plánu bylo 1,41 miliardy.