Velký souhrn zajímavých nezávislých her, které se ukázaly na Future Games Show 2022 v rámci veletrhu Gamescom. Hlavními hvězdami System Shock, Layers of Fears nebo Off The Grid.

Začneme u toho nejzajímavějšího, zábavná, leč sadistická umělá inteligence SHODAN znovu řádí, tentokrát v remaku legendární first-person akce System Shock. Jste připraveni zavítat na stanici Citadel? Na Steamu najdete demo, ale přesné datum vydání pro PC a obě generace konzolí PlayStation a Xbox stále neznáme, bohužel.

Zbrusu nový trailer na staronový horor Layers of Fears. Jde o předělávku a rozšíření prvních dvou dílů, vývojáři rozšiřují dějové linie, vylepšují hratelnost a připravují několik překvapení. Sami si to ověříte na začátku roku 2023 na PC, PS5 a Xboxu Series X/S.

Příznivci battle royale akcí dychtí po nových informací o AAA projektu Off The Grid. Místo toho ale režisér filmu District 9, Neill Blomkamp, přichází s dokumentárním filmem odehrávajícím se ve stejném světě. Bude mít podobu série osmi krátkých videí a bude obsahovat různé herní prvky, ale příběh ani postavy nebudou nijak spojeny s tím, co zažijete ve hře.

Děsivý teaser trailer na psychologickou mysteriózní hru The Gap. Video vyvolává více otázek, než kolik přináší odpovědí. Chystá se na PC, PS5 a Xbox Series X/S.

U děsivého ještě zůstaneme. Kooperativní střílečka Aliens: Fireteam Elite ukázala blíže nadcházející rozšíření Pathogen. V boji proti Xenomorphům využijete nové zbraně a vybavení. Plus dojde na nové nepřátelské přírůstky. Vychází už 30. 8.

Plastoví vojáčci se hlásí do služby. Hypercharge není strategií ani taktickou akcí. Místo toho jde o rychlou střílečku z pohledu první i třetí osoby. Vaším úkolem bude bránit Hyper-Core, sbírat figurky, abyste rozšířili možnosti přizpůsobení dostupné pro vašeho hrdinu, a porazit zlo. Bojovat budete například s kyberpetickým T-Rexem. Hypercharge už je pěknou dobu dostupný na Steamu a Nintendo Switch, brzy dorazí na konzole Xbox.

Ve studiu Headlight se při vývoji postapokalyptického survivalu Rooted inspirovali u The Last of Us. Jen s tím rozdílem, že přežít zpustošený svět můžete sami, ale stejně tak s přáteli. Budete se muset starat o tábor, abyste ochránili své zdroje před ostatními přeživšími a usnadnili si přístup do dalších oblastí. Základen si můžete vytvořit tolik, kolik potřebujete.

To nedávno odložená akční adventura Deliver Us Mars, která někomu připomíná Tomb Raider s Larou Croft, se připomenula dramatickým filmovým trailerem. Ten přibližuje misi hlavní hrdinky na Marsu. Dočkáme se 22. 2. 2023 na PC, PS5, PS4, Xboxu Series X/S a Xboxu One.

Bývalí tvůrci Command and Conquer se přesouvají do první světové války ve strategii The Great War: Western Front. Studio Petroglyph Games spolupracuje s londýnským Imperial War Museum, aby zajistilo co největší historickou přesnost. Hra umožní hráčům převzít velení nad západní frontou v letech 1914 až 1919. Svými rozhodnutími můžete měnit běh dějin. Dočkáme se někdy v roce 2023 na PC.

Meet The Case of the Golden Idol je nelineární detektivka, vyřešit budete muset 11 úmrtí, která trvají čtyřicet let v antické Anglii 18. století.

První gameplay záběry ze stealth dobrodružství Snaccoon. Také jste si vzpomněli na Untitled Goose Game?

Koncem letošního roku na PC prostřednictvím Steamu a GOG vyjde Tainted Grail: The Fall of Avalon, akční RPG, které působí jako mix Skyrimu a Elden Ringu. Projekt je zasazen do světa opředeného artušovskou legendou. Trailer ukazuje rozpadající se město na obloze, směsici nemrtvých a velmi živé nepřátele.

Další premiérou dnešního večera je postkatastrofická budovatelská strategie Floodland, jež se odehrává po bodu, „odkud není návratu“. Hráči se podívají do Severní Ameriky, kterou poznamenalo masivní zvýšení mořské hladiny a absence elektrických a komunikačních systémů. V čele skupiny přeživších budete muset obnovit společnost a využít zbytky zničeného města k vytvoření nového města z trosek bývalé civilizace. Láká vás to? Tak 15. 11. na Steamu.

Strašidelná metroidvania The Last Case of Benedict Fox v sobě misí vraždění, boj a řešení hádanek. Na Future Games Show se ukázaly nové gameplay záběry.

Více než 75 hádanek na vás čeká v logické hře A Little to Left, která 8. 11. dorazí na PC a Mac.

Na Steamu se můžete zahrát 9 demoverzí připravovaných nezávislých her.

Pokud vám nestačil včerejší trailer z Goat Simulatoru 3, tak tady máte přídavek:

Hororová akční adventura The Chant ukazuje boj o přežití na ostrově ovládaném Gloomem, psychedelickou dimenzí hrůzy, která se živí negativní energií. Sami to budete moci prožít 3. 11. na PS5, Xboxu Series X/S a PC.

Vývojáři sci-fi stealth plovinočky Ereban: Shadow Legacy odhalují mechaniku Shadow Merge, která vám pomůže infiltrovat tajemnou megakorporaci Helios a odhalit tajemství a souvislosti se zmizením Ayanina lidu. Jen pozor, Shadow Merge můžete využívat pouze ve stínu. Hra vyjde v roce 2023 na Xbox One, Xbox Series X/S a PC. Bude dostupná v Game Passu.

Dnes vyšla anglická verze klasického dungeon-crawleru Wizardry: The Five Ordeals. Nachází se v předběžném přístupu na Steamu.

Prozkoumejte temný svět plný skrytých tajemství, pronikněte do tajů rozmanitého bojového systému a ovládněte duální schopnosti dvou sester ve fantasy příběhu o dospívání se svižnou akcí, hrozivými nepřáteli a ohromujícími souboji s bossy. Hra Soulstice s českými titulky vychází 20. 9., ale už nyní si na Steamu můžete zahrát demo.

Další metroidvania, tentokrát ručně kreslené 2D akční RPG jménem Afterimage. Podíváte se do mýtické země Engardin plné magických lokací a tvorů.

Nový trailer má i slasherová plošinovka Phantom Hellcat. Hlavní hrdinka Jolena se dostane do tří složitě vytvořených, divadelně inspirovaných 2,5D světů a poté se přesune do plně 3D světa, kde se odehrávají stylové slasherové souboje.

U 2D ještě zůstaneme, je tady lovecraftovský survival horor zasazený do nelítostné divočiny Aljašky. V Edge of Sanity musíte zajistit jídlo a zásoby, abyste přežili každou noc ve svém táboře. Až se vydáte na výpravy, budete se v temném a zimním horském údolí setkávat s monstry a kultisty - a nečekejte, že projdete bez boje.

Je čas vytvořit hotel. V Anglii, Francii, Egyptě a Las Vegas se musíte stát jedničkou a potěšit své budoucí klienty. Hotel Architect dorazí někdy v budoucnu na PC, PS5, PS4, Xbox Series X/S, Xbox One a Switch.

19. 10. na PC, Switch, PS5, Xbox Series X/S, Meta Quest 2, HTC Vive a Valve Index vyjde The Last Worker. Skrz ručně malovaný výtvarný styl vypráví hororový příběh o událostech, které se odehrávají v balicím skladu. V době, kdy společnost začíná přecházet na plnou automatizaci, je náš hrdina jedním z posledních lidí, kteří zůstali. Příběh má být emotivní a nutící k zamyšlení, přinese také komedii, humor i trochu satiry.

Tomas Sala, autor The Falconeer, přichází s hrou Bulwark: Falconeer Chronicles, v níž klade důraz na vytvoření rozsáhlých osad, které se rozkládají na vrcholcích atmosférických skalních výběžků. Budete moci stavět, jak uznáte za vhodné. Hra se objeví někdy v budoucnu na PC.

Vydavatelská a vývojářská společnost Team17 připomíná své hry, včetně Moving Out 2, Marauders a Hokko Life.

SCP: Secret Files vyjde v polovině září na PC a nabídne různorodý hororový zážitek s plněním řady úkolů. Budete muset najít a zadržet různé anomálie, nadpřirozené a nadpozemské objekty a entity, které téměř denně ohrožují svět.

The Devil in Me je nový hororový příběh v rámci The Dark Pictures od tvůrců Until Dawn, vyjde 18. 11. na PC a obě generace konzolí Xbox a PlayStation. Připravit se máte na výlet do zrekonstruovaného Murder Castle H. H. Holmese, skutečného hotelu postaveného jedním z prvních a nejznámějších amerických sériových vrahů v Chicagu v roce 1893.

Na Steamu si můžete zahrát demo psychologického hororu EXP: War Trauma, znepokojivé věci uvidíme očima Kriegera, vojáka z druhé světové války, který trpí vážným bojovým traumatem a je uvězněn ve zdánlivě opuštěném zákopu na bojišti. Hlavním dějištěm celé hry je ve skutečnosti tajemný byt, který budete muset prozkoumat a vyřešit v něm hádanky, abyste se pokusili rozluštit traumata ze své minulosti.

Hellsweeper VR je bojová thriller.

God of Rock je poněkud nevšední bojovka.

Zapomeňte na válku, strach, traumata... Ve hře Lightyear Frontier se stanete farmářem na zajímavé planetě, a to už na jaře 2023 ve verzích pro PC, Xbox Series X/S a Xbox One.