15 článků během dvou hodin. To je velká porce obsahu, který může snadno zapadnou. Aby se tak nestalo, rozhodli jsme se část novinek nechat uložen do rána a naservírovat vám je v podobě poněkud tučnějších jednohubek k snídani. Tak dobrou chuť.

CO SI ROZHODNĚ NENECHTE UJÍT:

Než začneme, pojďme se ohlédnout za včerejším večer. Ten totiž přinesl několik zajímavostí, které byste si rozhodně neměli nechat ujít.

- Kdo čekal oznámení nové hry Hidea Kojimy, tak ten bude zklamán. Autor Death Stranding a Metal Gear Solid se na Opening Night Live objevil, ale potvrdil pouze to, že pracuje na nových hrách. Mezitím chystá Brain Structure podcast na Spotify, první díl vyjde 8. 9. a láká na speciální hosty z různých oblastí. Jak víme, Kojima chystá nový cloudový projekt ve spolupráci s Xboxem. Náznaky směřují také k pokračování Death Stranding.

- V rámci Gamescomu došlo na budovatelskou strategii s přežíváním na neznámé nebezpečné planetě. Stranded: Alien Dawn mají na svědomí autoři Tropica a Surviving Mars ze studia Haemimont Games. Ze zdrojů planety začnete budovat svou civilizaci. V cestě vám budou stát mimozemští nepřátele, nemoci, které budete muset vyléčit, a extrémní počasí. V říjnu vstoupí projekt do předběžného přístupu na Steamu. 

- Gamescom ani nad slovanskými mýti nezanevřel a odhalil nový trailer z BlackTail. Příběh o vyhnání mladé dívky, která je podezřelá z čarodějnictví vás provede děsuplným lesem, kdy každé rozhodnutí, které učiníte, bude mít dopad nejen na vaši osobu. Zda se stanete zlým, či hodným, je jen ve vašich rukou. Už tuto zimu budete rozhodovat nejen o osudu vaší země, ale i o jednotlivých lidech žijící v ní. Hru si budete moci zahrát na PS5, Xbox Series X|S a PC.

- Kdo se bojí, ten by neměl The Outlast Trials hrát. Drží se totiž hororové stylu předchozích dílů, ovšem s tím rozdílem, že poprvé nabízí kooperaci, kdy se s dalšími hráči pokusíte přežít v nehostinném prostředí plném dalších pokusných subjektů, které už dávno svoji lidskost ztratily. Konkrétně půjde o období studené války, stanete se dobrovolníky Murkoff Corporation. Od 28. 10. do 1. 11. se uskuteční uzavřená beta na PC.

- Pořádně dlouhý seznam odložených her se rozrůstá o Park Beyond. Vydání se přesouvá na příští rok, kdy svůj vysněný zábavní park začneme stavět na PC, PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S. Nový trailer ukazuje stavbu atrakcí:

- Kus slávy si včera večer ukouslo i nové studio Ironbird, které se vytasilo s Phantom Hellcat. Zde se objevíte v prokletém divadle, kde protagonistka Jolene poruší pečeť divadla. Temnota uvězní její matku a hack-n-slash bojová akce za záchranou životů může začít. Bojujte, sbírejte masky a přesouvejte se na svých cestách mezi 2D a 3D perspektivou. Kdy titul vyjde, zatím není známo a užít si ho budeme moci na PlayStationu, Xboxu i počítači.

- Vývojáři Genshin Impactu nelení a na herní trh plánují vstoupit s Honkai: Star Rail Gets. Zde se přesuneme do intergalaktického vlaku, který skáče různě po vesmíru. Má to ale jeden háček. Zatímco si hlavní postava dává šlofíka, v jeho snech se objevuje tajemný hlas, který vzkazuje: „Z pěti lidí, tři musí zaplatit cenu.“ Mělo by se jednat o mix sci-fi, strategie a RPG.

- Klasický hororový film z 80. let bude mít videoherní adaptaci. Klauni zabijáci (Killer Klowns From Outer Space) si v traileru utahují z různých klasických hororových sérii a půjde o 3v7 multiplayerovku. Hrát budete moci za klauny, kteří provádějí a plánují mimozemskou invazi s cílem zlikvidovat lidi, nebo za lidi, kteří se snaží klaunům bránit. Dočkáme se někdy na začátku roku 2023 pro PC a obě generace konzolí PlayStation a Xbox.

- Už víme, k čemu jsou živé mluvicí zbraně v nevšední first-person akci High on Life, k zabíjení bossů. Je poznat, že na tomhle se scenárista Justin Roiland ze seriálu Rick a Morty hezky vyřádit. Sami se o tom budete moci přesvědčit 13. 12. na PC, Xboxu Series X/S a Xboxu One. Ve stejný den v Game Passu.

- Nedávno odložená real-time strategie Homeworld 3 se ukázala na Gamescomu v novém gameplay traileru. Ten nabízí novou taktiku, která umožní zajmout nepřátelské lodě.

- Smilegate představili a rovnou vydali aktualizaci Dubbed Babylon pro CrossfireX. Přidává dvě nové mapy, další zbraně, vozidla a věže. Plus zlepšuje matchmaking.

- Další novinkou je Tortuga: A Pirate's Tale od studia Gaming Minds, které známe díky strategické sérii Port Royale. Trailer, který je zčásti předtočeným filmem o pirátském kapitánovi hledajícím nové rekruty, nabízí několik záblesků hratelnosti. Ukazuje se přizpůsobení lodí, bitvy na otevřeném moři a možnost prozkoumávat Karibik z pohledu shora. Hra má vyjít na PC a obě generace konzolí PlayStation a Xbox.

- Poměrně zajímavým způsobem se včera večer přesunula atmosféra do středověké Číny, kde se po tamním velkém světě volně prohání tajemný mistr meče a skvěle předvádí, co Where Winds Meet umí. Jízda na koni, bojové schopnosti, objevování, lovení a mnoho dalšího na vás čeká ve hře, která je od menších vývojářů ze studia Everstone Games. Za jakou stranu budete bojovat, je zcela na vás, navíc si budete moci vybrat i vedlejší role jako je doktor, obchodník či jen tulák. Tvůrci slibují i pestrost bojových stylů v rámci boje zblízka, šermířství a magie.

- Ukázala se také looter střílečka Marauders, předvedla různé způsoby, jakými mohou hráči hrát, a některé zbraně a vybavení.

- Bývalí vývojáři Battlefieldu se rozhodli přijít na Gamescom s pravděpodobně nejkratší ukázkou. Jejich nový kousek The Finals se představil ve 24 sekundách s mincí, zběsilou střelbou a vajíčkem a slovy: „Can you reach The Finals“. Bude se jednat o PvP hru z první osoby, která bude zdarma. Zde budete muset po boku vašich parťáků v týmu dosáhnout konce. Mapy ve hře by měly být založené na reálných místech, hráči následně budou moct přetvořit mapu rozbitím určitých částí. Datum vydání zatím není známo, ale na Steamu by se brzo měla objevit možnost playtestu.

- Zajímavou hříčkou je hra Moonbreaker od vývojářů Subnauticy a Mistborn, která spojuje prvky sci-fi žánru se stolním RPG se spoustou minifigurek. Takovým bonusem je, že si je před vysláním do boje můžeme vybarvit. Hrát budete proti ostatním hráčům online nebo se účastnit offline kampaní. Moonbreaker je zatím stále ve vývoji, ale předběžný přístup bude dostupný pro PC už 29. 8. 2022.

- Hardspace Shipbreaker pro konzole má stanovené datum vydání na 20. 9.

- Dočkali jsme se prvního teaseru na Wyrdsong, nové RPG od studia Something Wicked, které založili veteráni Falloutu a Skyrimu.

- Age of Empires 4 čeká na příchod osmanské a malijské civilizace. Stane se tak v rámci bezplatného Anniversary DLC, které dorazí během podzimu.

- Všichni stěhováci mohou slavit, Moving Out 2 vyjde v roce 2023 na PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One a Nintendo Switch.

- Připomenula se kooperativní akce Warhammer 40,000: Darktide.

- A first-person adventura Blacktail - A Witch's Fate.

- Třešnička na závěr: