Už od loňského představení vesmírného RPG Starfield je zjevné, že půjde o hru, která v žádném případě nezapře fakt, že ji mají na svědomí tvůrci ságy The Elder Scrolls a novějších Falloutů ze studia Bethesda Game Studios. Nejen, že Starfield pohání engine s více než 20 let starými základy, ale i mnohé mechaniky a herní systémy mohou být fanouškům a příznivcům předchozí tvorby studia velmi povědomé.

Nyní nás o tom, že nás v různých ohledech čekají věci, které už dobře známe, utvrdily odpovědi vedoucího designéra questů Willa Shena a vedoucího herního designéra Emila Pagliarula na vybrané otázky uživatelů kanálu Bethesdy Game Studios na Discordu. Oba vývojáři kupříkladu potvrdili, že nás zase čeká ten starý dobrý vězeňský systém, jaký můžete znát z Oblivionu nebo Skyrimu.

Sice nevíme, jestli z vás bude nejhledanější osoba ve vesmíru, pokud jenom zakopnete o nějakou slepici, ale pokud vás někdo chytí, můžete si vybrat, jak se zachováte. Můžete jít v poklidu do basy a pak řešit, jak se z ní dostat, zároveň ale není problém zaplatit, aby vás strážci zákona nechali být. Stejně tak ale bude možné vzdorovat zatčení a prostě zdrhnout. Máme ale takový pocit, že pokud při třetí možnosti neuslyšíme Wese Johnsona a jeho nesmrtelnou repliku „Then pay with your blood!“, tak to nebude ono.

Už od dob Oblivionu navíc hry od Bethesdy Game Studios nabízejí možnost zakoupit nebo dostat dům. Starfield na tom nebude jinak, přičemž nemovitost bude možné zakoupit ve všech hlavních městech. Barák můžete dostat také jako odměnu za splnění určitých questů. Z Falloutu 3 a Falloutu 4 se pak vrací systém, díky němuž mohou vaši příbuzní - v případě Starfieldu rodiče - vypadat podobně jako vámi vytvořená postava. Ale jen v případě, že si zvolíte perk Kid Stuff. Na různých místech bude také tradičně možné nalézt různé knihy nebo zprávy na nástěnkách, abyste mohli vstřebat více informací o dějovém pozadí herního světa.

Klasickou součástí The Elder Scrolls a moderních Falloutů jsou také společníci. Ve světě Starfieldu se k vám může přidat až 20 konkrétně pojmenovaných postav. Všichni mají mít své příběhové pozadí a pochopitelně si do jejich inventáře můžete odložit věci, které zrovna nechcete nosit s sebou. Čtyři z nich jsou také členy ústřední organizace Constellation a pro vývojáře měl být systém společníků velkou prioritou, a to s ohledem na jeho oblibu v předešlých hrách studia. Doufejme tedy, že když jsou pro tvůrce tak důležití, nabídnou lepší umělou inteligenci, která jim zabrání tak často blokovat dveře.

Zároveň je ale třeba na některé věci zapomenout. Podle všeho nebude možné projít hrou bez jediného zabití. Sice budete mít k dispozici různé možnosti a systémy, díky nimž lze zabíjení omezit a vyhnout se konfrontacím. Patří mezi ně třeba systém přesvědčování a řečnických výzev. Podle vývojářů ale neexistuje záruka, že bude možné dokončit každý quest s čistýma rukama.

Jestli vás v nedávné sérii animovaných filmečků zaujali mechové, tak pro vás máme špatnou zprávu - bohužel je nebude možné ovládat. Mechové mají být pouze pozůstatkem konfliktu známého jako Colony War, který byl po skončení války zakázán. Emil Pagliarulo ale naznačil, že ve hře můžeme narazit na staré bojiště plné mechů. Podle Pagliarula navíc ve světě Starfieldu existují náboženství, která známe z reálného světa, tvůrci se ale na ně příliš nezaměřovali. Raději dali větší prostor třem cestám víry, které byly vytvořeny přímo pro Starfield.

Stoupenci víry Sanctum Universum, také známí jako Universals, věří, že Bůh existuje kdesi ve vesmíru Starfieldu. The Enlightened má být něco na způsob organizovaných ateistů, kterým jde hlavně o humanitární pomoc, a pak tu máme kult The Great Serpent. Ten má být ale nejen teď před vydáním hry, ale i během hraní zahalen rouškou tajemství. Že by šlo o ekvivalent Temného bratrstva z The Elder Scrolls?

Odpověď se naštěstí budeme moci dozvědět brzy. Starfield vyjde už 6. 9. 2023 ve verzi pro PC (Steam, Microsoft Store) a Xbox Series X|S. Základní edice hry bude také součástí Game Passu pro konzole a PC. Ode dneška bude také na Xboxu a přes Windows Store k dispozici možnost předběžného stažení hry, zatímco příznivci Steamu si na pre-load musí počkat do 30. 8.