S vydáním očekávaného Starfieldu začíná nová éra Xboxu, říká vedoucí marketingového oddělení herní divize Microsoftu. Tahle nová éra se bude vyznačovat stabilním vydáváním titulů od studií, které tento technologický gigant vlastní, případně s nimi spolupracuje.

V letošním roce už vyšel méně povedený Redfall a kromě Starfieldu nás čeká ještě Forza Motorsport. Hry měly původně vyjít už v loňském roce, což je důvod, proč byl tak chudý. I lidé v Microsoftu byli z odkladu zklamáni, ale věděli, že se to nakonec vyplatí.

„Tohle je vstupní brána, téměř jako startovní pistole, k tomu, co si myslím, že bude několikaletá štafeta first-party titulů,“ řekl Jerret West na Gamescomu v rozhovoru pro GamesIndustry.biz. West připomíná, že po Starfieldu nás ještě letos čeká Forza Motorsport a v roce 2024 potom Senua's Saga: Hellblade 2. Je tady také Towerborne, Avowed a další tituly, které dorazí v letech 2024 a 2025.

„A když k tomu přidáme Game Pass a vztahy s jinými vývojáři a vydavateli, které máme... Myslím, že vstupujeme do období, kdy je to začátek něčeho, co bude v průběhu několika příštích let opravdu výjimečné,“ dodal.

Je více než jasné, že se máme od Xboxu nač těšit. Microsoft totiž v posledních pěti letech agresivně rozšířil své portfolio studií. Kromě založení The Initiative (Perfect Dark) a nového studia pro Age of Empires získal například Ninja Theory (Hellblade), Playground Games (Forza Horizon), Obsidian (Fallout: New Vegas), InXile (Wasteland 3), Double Fine (Psychonauts), Undead Labs (State of Decay), Compulsion Games (We Happy Few) a ZeniMax Media s Bethesdou a dalšími jejími studii. Nemluvě o tom, že brzy koupí Activision Blizzard za historických 68,7 miliardy dolarů.

Tyhle velké nákupy a rozšiřování first-party studií se začne postupně projevovat. Už Xbox Game Showcase byly odhaleny hry Clockwork Revolution od InXile a South of Midnight od Compulsion. Také jsme viděli blíže Avowed od Obsidianu.