Tak tohle je nečekané. Ubisoft podepsal s Microsoftem smlouvu, která převádí práva na cloudové streamování všech současných a nových her Activisionu Blizzard pro PC a konzole, které vyjdou v příštích 15 letech, na francouzskou společnost.

V rámci této dohody nabídne Ubisoft hry Activisionu Blizzard předplatitelům Ubisoft+. Plus Ubisoft bude moci tyto hry licencovat cloudovým herním společnostem, poskytovatelům služeb a výrobcům konzolí.

Ubisoft bude mít výhradní celosvětová práva na streamování her Activisionu Blizzard, s výjimkou nevýhradních práv na streamování v Evropském hospodářském prostoru, pro všechny stávající hry Activisionu Blizzard i pro ty, co vyjdou v příštích 15 letech po dokončení akvizice Activisionu Blizzard společností Microsoft. Po vypršení dohody budou tato práva platit na dobu neurčitou.

V tiskové zprávě je uvedeno, že Ubisoft nabídne hry Activisionu Blizzard na více platformách, včetně PC, konzolí Xbox a Amazon Luna v rámci Ubisoft+ Multi Access, stejně tak na konzolích PlayStation prostřednictvím Ubisoft+ Classics. Přesnější informace bude Ubisoft sdílet později.

S ohledem na současnou strategii Ubisoftu lze předpokládat, že předplatitelé Ubisoft+ Multi Access získají přístup k většině her Activisionu Blizzard, zatímco v rámci Ubisoft+ Classics budou dostupné jen vybrané tituly a budou se měnit.

Ubisoft+ Multi Access je dostupné přes Ubisoft Connect (PC), Amazon Luna, Xbox One a Xbox Series X/S. Stojí 439 Kč měsíčně a nabízí více než 60 her, nové verze a edice Premium, tedy včetně DLC.

„V rámci restrukturalizované transakce nebude Microsoft v pozici, kdy by mohl vydávat hry Activisionu Blizzard výhradně ve své vlastní cloudové streamovací službě Xbox Cloud Gaming – ani v pozici, kdy by mohl výhradně kontrolovat licenční podmínky her Activisionu Blizzard pro konkurenční služby,“ uvedl Brad Smith, prezident Microsoftu.

Microsoft takto reaguje na obavy britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA), aby došlo ke schválení akvizice Activisionu Blizzard za téměř 69 miliard dolarů. Smlouva s Ubisoftem vstoupí v platnost po dokončení spojení vydavatele Call of Duty s majitelem Xboxu.

Dohoda mezi Microsoftem a Ubisoftem byla předložena CMA. Tento úřad zůstává poslední velkou překážkou uzavření transakce. Původně Microsoft doufal, že CMA přehodnotí své rozhodnutí z dubna o zablokování akvizice, když Microsoft uzavřel dohodu se Sony o zachování Call of Duty na PlayStationu po dobu 10 let. To se ale nepodařilo a CMA potvrdila, že tento návrh nebude akceptovat. Microsoft nyní doufá, že tento krok už bude stačit k tomu, aby CMA akvizici schválila do 18. 10. 2023. To je termín, kdy nejpozději musí být spojení uzavřeno. Stejný termín teď oznámil britský úřad.

Zástupce CMA dnes potvrdil, že se novým návrhem Microsoftu bude zabývat v první fázi šetření, kdy pečlivě a objektivně posoudí podrobnosti restrukturalizované dohody a její dopad na hospodářskou soutěž, a to i s ohledem na připomínky třetích stran. K návrhu se mají vyjádřit také ostatní strany, zejména se vyjádřit, jaký dopad na ně bude mít uzavření dohody Microsoftu s Ubisoftem.

CMA požaduje, aby rostoucí trh cloudových her nadále těžil z otevřené a účinné hospodářské soutěže, kterou považuje za hnací sílu inovací a výběru.