Před několika dny jsme se dočkali oznámení, které muselo potěšit nejen příznivce série S.T.A.L.K.E.R. Microsoft totiž prozradil, že během přenosu akce /twitchgaming Showcase: ID@Xbox, která začíná 26. 3. v 17:00, uvidíme gameplay trailery celé řady her, mezi nimiž bude i očekávaný S.T.A.L.K.E.R. 2 od resuscitovaného studia GSC Game World.

Jak se ale nakonec ukázalo, všichni Stalkeři, kteří mají rádi, když jim někdo při návštěvě jejich oblíbeného baru říká, aby šli pryč, aby vzápětí někdo jiný opakovaně křičel, ať jdou dál a jen tak tam nestojí, budou muset mírnit svá očekávání. Nakonec je totiž všechno trochu jinak.

Přečtěte si také: S.T.A.L.K.E.R. 2 přibližuje nového hrdinu a atmosféru v černobylské zóně

Jelikož 23. březen/marec znamená mimo jiné 14. narozeniny prvního dílu série, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, při této příležitosti vývojáři připravili video ze zákulisí vývoje hry S.T.A.L.K.E.R. 2, jež obsahuje i demonstraci některých materiálů přímo ze samotné hry. A právě tohle video během přenosu ID@Xbox uvidíme. Vývojáři na Twitteru oznámili, že nikdy neplánovali ukázat ten den ze hry více, odhalení streamu a jeho obsahu na blogu Xbox Wire však přišlo příliš brzy. I přes rychlou opravu se tak rozšířila nepravdivá informace, že se nám S.T.A.L.K.E.R. 2 ukáže v gameplay traileru.

Veškeré dosavadní materiály a záběry, které studio GSC GameWorld zveřejnilo, byly pouze z herního enginu (S.T.A.L.K.E.R. 2 využívá engine Unreal 4), ne z výsledné hry, a ukazovaly spíše vizi tvůrců. Jinými slovy, dosud jsme neviděli jediný skutečně in-game záběr, který by demonstroval, jak bude hra nakonec vypadat nebo jak se bude hrát. Právě proto způsobil zrovna v případě druhého Stalkera příslib gameplay traileru takové pozdvižení.

Přečtěte si také: S.T.A.L.K.E.R. 2 by měl podporovat mody hned po vydání

Jako náplast na bolístku fanoušků, která nepochybně bolí víc než směšně nízké odměny od Sidoroviche, jsme se dočkali alespoň trojice konceptů, ukazujících vysloveně tradiční a velmi povědomou atmosféru Zóny. Studio GSC Game World navíc slibuje, že má na tento rok připravená větší a výraznější oznámení. Celá situace každopádně ještě víc nahrává už tak četným domněnkám, že S.T.A.L.K.E.R. 2 ještě není v takové fázi vývoje, aby mohl být naplno ukázán světu, a že jeho vydání v letošním roce je velmi nepravděpodobné.

S.T.A.L.K.E.R. 2 aktuálně nemá stanovené datum vydání a je ve vývoji pro PC a Xbox Series X|S.