Horizon Forbidden West s průměrným hodnocením 88 procent od novinářů se řadí mezi nejlépe hodnocené exkluzivity PlayStationu. Přesto se v uživatelských recenzích objevují nuly. Vypadá to, že očekávané pokračování příběhu Aloy v postapokalyptickém světě je masivně bombardováno nespokojenými hráči. Fanoušci PlayStationu z nich obviňují majitele Xboxu a mluví o závisti.

„Svět Horizontu je krásný, ale nudný. Aloy a tento svět mě prostě nezajímají. Je to jen další hra pro jednoho hráče z pohledu třetí osoby,“ píše jeden. „Plytká hratelnost, průměrná grafika, banální příběh, nudný hlavní hrdina,“ přidává se další.

„Hra je super, ale jakmile se přes to přenesete, začne vás nudit. Vypadá jako film, ale má chyby týkající se textur a vykreslování. Velmi nudný příběh pro děti,“ myslí si další nespokojený hráč.

ZÁVIDÍ MAJITELÉ XBOXU?

PlayStation 5 verze má na Metacriticu přes 675 negativních recenzích, zatímco verze pro PS4 jich má 159. Dle fanoušků PlayStationu většina z nich pochází od závistivých hráčů Xboxu, kteří si Horizon Forbidden West nemohou užít, což někteří v negativních recenzích skutečně přiznávají, jako například tento:

„Za cenu to hry mám 9 měsíců Game Passu, který mi umožní přístup ke stovkám her, včetně first-party titulům v den jejich uvedení na trh.“

„Xboti, přestaňte hru bombardovat negativními hodnoceními,“ vzkazuje jim jeden příznivec PlayStationu. „Je šílené, jak fanoušci Xboxu bombardují hru. Zdá se, že i přes všechny ty hry v Game Passu nemají co hrát.“

DRAŽŠÍ PS5 VERZE

Horizon Forbidden West vyšel v pátek s českými titulky na PS5 a PS4. Hra se ihned stala nejprodávanější hrou minulého týdne ve Velké Británii, i když počáteční prodeje jsou o 35 % horší než u Horizon: Zero Dawn z roku 2017. Data ale neberou v úvahu digitální prodeje, které za posledních pět let výrazně vzrostly.

Zajímavé je, že 70 procent lidí zaplatilo 10 liber navíc za PlayStation 5 verzi, i když si mohli koupit levnější PS4 verzi a bezplatně upgradovat hru na PS5. Takhle vypadá celý žebříček:

  1. Horizon: Forbidden West
  2. Pokémon Legends: Arceus
  3. Dying Light 2
  4. Mario Kart 8: Deluxe
  5. FIFA 22
  6. Animal Crossing: New Horizons
  7. Call of Duty: Vanguard
  8. Minecraft (Switch)
  9. Mario Party Superstars
  10. Just Dance 2022

BEZ CRUNCHE

Víte proč Horizon Forbidden West nevyšel v loňském roce, jak bylo původně stanoveno? Vývojáři nestíhali a nechtěli kvůli termínu nařídit přesčasy a dusit své zaměstnance dlouho v práci, včetně víkendu. Místo toho se rozhodli přesunout vydání a v klidu hru dodělat.

„Horizon Forbidden West mohl vyjít i na konci (minulého) roku, ale to bychom museli dělat přesčasy. Známe všechny nevýhody crunche, a proto jsme vše pečlivě zvážili. Například o Vánocích jsme si řekli, že nebudeme pracovat a každý si může vzít dvoutýdenní dovolenou. Kanceláře byly zavřené, prostě jsme se nemohli dostat do práce,“ prozradil šéf vývoje Mathijs De Jonge pro NU.nl.

V divizi PlayStationu Studios takto byla dokončena také akční plošinovka Ratchet & Clank: Rift Apart, zatímco u Microsoftu to byl titul Psychonauts 2. O takové atmosféře si mohou nechat zdát v Ubisoftu, Rockstaru nebo CD Projektu RED. Abychom ale byli fér, tak i v Naughty Dog byly přesčasy při vývoji The Last of Us: Part 2. Jak to ale vypadá, tak v Sony se poučili a raději očekávanou hru odloží.