Horizon Forbidden West už pomalu ťuká na dveře, takže je na čase trochu si oživit, co se vlastně v předchozím díle stalo a událo. Druhý díl totiž bude vycházet z těchto událostí a navazovat na dobrodružství, které Aloy doposud zažila. Jelikož ale předchozí titul neobsahoval české titulky, tak naprosto chápeme, že některé podstatné věci vám možná trošičku utekly. Proto si připravte kafe, dobrou svačinu, pohodlně se usaďte a pojďme si společně zrekapitulovat, co je nebo byl projekt Zero Dawn, kdo je Aloy a proč bychom se měli mít na pozoru před Hádem.

Celý následující text obsahuje spoilery, ale jsou to nezbytné znalosti, které potřebujete vědět pro pochopení Horizon Forbiden West, ten bude mít české titulky, a tudíž si titul budou moci vychutnat i hráči, kteří neholdují angličtině.

MENŠÍ LEKCE Z HISTORIE SOUČASNOSTI

Pokud se plánujete ponořit do tohoto postapokalyptického světa, mějte na paměti, že je rok 3040, svět kolem vás lehce připomíná současné Colorado, jenže je vše rozbořené a rozpadlé, silnice neexistují a lidská civilizace je roztroušena do několika malých vesnic bez moderních technologií, k tomu všemu se všude kolem prohání jen malí savci, ptáci a obrovská robotická stvoření, která připomínají kdysi žijící tvory – zejména dinosaury.

Jestli vás zajímá, jak se planeta ocitla v situaci, že dominantními tvory na Zemi jsou roboti, tak se musíme vrátit o tisíc let zpět do historie, a to konkrétně do 21. století, přesněji roku 2040, kdy firma Faro Automated Solutions začala s produkcí robotů, kteří byli určení pro vylepšení každodenního života. V pozdějších letech se přeorientovala na výrobu bojových strojů, což se stalo osudným úplně všem. Díky speciální interní síti, která byla odolná proti hacknutí a jiným nebezpečím, se uvnitř v systému vytvořil glitch. Ten dal vzniku Faro Plague, jenž zajistil, že všechny stroje se obrátily proti lidem a zničily cokoli organického původu na planetě.

V době, kdy Ted Faro (zakladatel Faro Automated Solutions) zjistil, že vytvořil něco, co dokáže vyhladit vše živé, se setkal s doktorkou Elisabet Sobeck, vědkyní a specialistkou na robotiku a inženýrství, aby se s ní poradil a našli řešení, jak zabránit masovému vymření.

Tak vznikl projekt Zero Dawn. Hromadnému vymírání se nedalo nijak zabránit, stroje, které obsahovaly glitch, se začaly rojit, duplikovaly se, opravovaly navzájem a ničily vše, co jim přišlo do cesty. Zatímco Ted jen beznadějně na vše hleděl, Elisabeth svolala všechny mozky z celého světa včetně technických inženýrů, specialistů na robotiku nebo matematické génie, povolala i lidi, kteří se specializovali na jazyky, umění, učení, hudbu nebo dějiny. Zkrátka všechny osoby, které by mohly projektu Zero Dawn pomoci a dát vzniku naději, která přečká apokalypsu a dá možnost životu opět pokračovat.

ZPĚT DO BUDOUCNOSTI

Jak jste nejspíš už uhádli, projekt na záchranu života na Zemi byl úspěšný. Biosféra byla obnovena, život se vrátil na povrch a lidi opět začali existovat. Po krajině nekráčeli už hrůzu vzbuzující zběsilí roboti, kteří byli ovlivněni Faro Plague, ale nahradily je stroje, které připomínaly svým vzhledem dávno vymřelá zvířata. Každý stroj měl za úkol udržovat svět čistý a zajistit navrácení původní fauny a flóry. Tedy až do doby, než se ozval Hádes.

Hádes je součást nadmíru výkonné vyspělé umělé inteligence GAIA. Zatímco GAIA měla zajistit obnovení světa, Hádes měl za úkol případné nepovedené pokusy zničit a připravit novou půdu pro další pokus obnovení. Což ale také znamenalo, že se aktivoval pouze v případě potřeby. Tisíc let poté, co existovala GAIA, byl do zařízení GAIA Prime vyslán signál neznámého původu, který proměnil funkce umělé inteligence a aktivoval samotného Háda, aby opět vyhladil život na Zemi. Aby k tomuhle neštěstí nedošlo, podnikla GAIA potřebné kroky k zachránění světa a provedla sebedestrukci. Bohužel, to neznamenalo konec Háda, ten se včas odpojil a vypustil se do světa jako virus.

CO ALOY ZAŽILA

Jednou z dalších cest, jak zabránit Hádesovi ve zničení současného života, bylo vytvořit identickou kopii Elisabeth Sobeck, která by měla veškeré přístupy a dostatečně vysokou inteligenci, aby zabránila dalšímu masovému vymírání. Proto vznikl subjekt #LK1A1-4510, který známe jako Aloy, vyděděnkyně z kmene Nora, která o svém údělu nemá absolutně žádné tušení. Její výchovy se ujal Rost, jenž je také vyděděný, ale Aloy učí všemu, co zná, navíc je jejím opatrovníkem a stará se o ni jako o svou dceru. Jednoho dne při průzkumu okolí najde Focus, který ji otevře nový svět.

Aloy tvrdě trénuje, aby se mohla stát během Provingu (test dospívajících) hrdou členkou kmene Nora, což se jí sice povede, ale v tu chvíli už o její existenci ví Hádes a ten také ví, že ona je jedinou hrozbou, která by jeho snažení mohla zastavit, proto proti ní pošle společenství Eclipse, aby ji zabili. To se organizaci sice nepovede, ale zato zabijí všechny ostatní účastníky Provingu včetně Rosta.

Po vzpamatování se z boje se Aloy dozvídá, že pochází ze srdce hory a vydá se hledat informace už ne jako vyhnanec, ale jako seeker, který se může volně potulovat po celém světě, aniž by porušil zákony. S tímto privilegiem pomůže spoustě lidem, vesnicím a vybuduje si dostatečně velkou pověst, aby na ni každý hleděl s úctou a obdivem.

Na své pouti se také naučí, jak získat potřebné informace o dané oblasti, jak přeprogramovat stroje, aby na ni nezaútočily, a samozřejmě objeví spoustu informací o své minulosti a celém projektu Zero Dawn. V Meridianu pomůže vyřešit tajemství ležící za „vraždou“ Ersy a získá tak náklonnost současného krále Slunce Avada, kterou v budoucnu využije v boji proti Hádesovi.

V honbě za poznáním a záchranou světa se skrze fokus seznámí se Sylensem, který toho rozhodně zná víc, než hodlá přiznat, a využívá schopnosti Aloy společně s jejími právy, aby se dostal do míst, které jemu byly zapovězeny. Společně získají alpha registry potřebné pro zničení Háda, přijdou na to, co se ve světě děje, proč se stroje obrací proti lidem a co musí udělat.

Po zjištění této pravdy je zajata Helisem, který ji touží zabít a zároveň usiluje o zničení Sacred Lands, kde se nachází zbytek odpovědí, po kterých Aloy touží. Zde společně se svým klanem odvrátí hrozbu a svolává všechny do boje ke Spiru na poslední boj s Hádem, hned potom, co se dozví úplnou pravdu o své minulosti a jejím údělu.

Jak už asi tušíte, poslední boj skončil vítězstvím pro lidi a hlavní tělo Háda bylo zničeno, nikoli ale samotný program. V závěru hry vidíme, jak jeho zbytek míří někam do neznáma, až doputuje zpět k Sylensovi. Co se ale dělo dál, to se dozvíme v nadcházejícím díle.

Jaké máte teorie vy? Stojí zatím vším Sylens, nebo je na světě ještě větší hrozba, která dokáže opět život obrátit v prach?

Horizon Forbidden West vyjde 18. 2. 2022 s českými titulky na PlayStation 5 a PlayStation 4. Ve hře se vrátíme do postapokalyptického světa daleké budoucnosti a prozkoumáme vzdálené kraje, budeme bojovat s většími a úchvatnějšími stroji a seznámíme se s novými kmeny.

„Krajina umírá a roztroušené zbytky lidstva pustoší divoké bouře a nezastavitelné pohromy, zatímco se kolem jejich osad plíží hrůzné nové stroje. Život na Zemi směřuje k dalšímu vyhubení a nikdo neví proč. Teď je na Aloy, aby odkryla tajemství ukrytá za těmito hrozbami a obnovila pořádek a rovnováhu světa. Během své náročné výpravy se bude muset setkat se starými známými, tvořit aliance se vzájemně bojujícími novými frakcemi a odhalit odkaz prastaré minulosti – a zároveň zůstat vždy o krok vepředu před zdánlivě neporazitelným nepřítelem,“ láká Sony.

Během dobrodružství prozkoumáme bujné lesy, rozpadlá města a impozantní pohoří Ameriky daleké budoucnosti. Hlavními novinkami je větší důraz na horizontální boj, průzkum zaplavených oblastí, nové zbraně a vybavení, stejně tak nová nebezpečí, která na Aloy číhají.

Recenze Horizon Zero Dawn