Ještě nebyla dokončena historicky nejdražší akvizice videoherního průmyslu a už se mluví o další velké bombě. Několik vrcholných manažerů Disney má přesvědčovat generálního ředitele Boba Igera, aby společnost vstoupila na tento trh a z držitele licence se stala herním gigantem. Tato proměna by mohla zalepit velké ztráty z kin a přinést pevnou půdu pod nohama s nejistým předplatným streamovací služby Disney+.

Informace přinesla agentura Bloomberg. Podle zdrojů je v návrhu koupě velkého videoherního vydavatele. Skloňovat se má Electronic Arts, která před lety měla exkluzivitu na Star Wars a její studio Respawn má pod sebou úspěšnou sérii Star Wars Jedi. Loni navíc EA oznámila uzavření dohody vztahující se na vytvoření několika her založených na licencích Marvelu. U tvůrců remaku Dead Space vzniká Iron Man a nové studio chystá Black Panthera.

Akvizice EA by navíc Disney přinesla do pokladny miliardy dolarů ročně z úspěšných značek EA Sports FC (dříve FIFA) a Madden NFL. Druhou možností je postupná transformace, kdy by Disney vlastnila jen divizi EA Entertainment s týmy Respawn a BioWare. EA v létě prošla rozsáhlou interní restrukturalizací. V rámci té došlo k EA Games a EA Sports na dvě samotné organizace, přičemž EA Games se nyní jmenuje EA Entertainment.

Během jara loňského roku se spekulovalo o zájmu společností Amazon, Apple a Disney koupit Electronic Arts. Vedení by se údajně spojení s velkým gigantem nebránilo. Otázkou je, co na takovou strategii říká šéf Disney. Bob Iger se do vrcholné pozice Myšáka vrátil v loni. Během svého prvního působení koupil Pixar, Marvel Entertainment, Lucasfilm a 21st Century Fox. K navrhované transformaci se údajně nevyjadřuje. Tržní kapitalizace EA je 35 miliard dolarů.

Do roku 2016 fungovala divize Disney Interactive Studios, která vyvíjela a vydávala hry. Vlastnila například Avalanche Software, kteří jsou nyní pod Warner Bros. Games (vytvořili Hogwarts Legacy). Pod dohledem DIS vznikly tituly jako Disney Infinity a Epic Mickey.

Připomeňme, že Microsoft by měl spojení s Activision Blizzard dokončit tento týden po svolení britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy. Vydavatele Call of Duty, Diabla, World of Warcraftu a Candy Crush Saga kupuje za historických 68,7 miliardy dolarů.