18. 1. 2022 oznámil Microsoft, že kupuje Activision, Blizzard a King. Kdo by si tehdy pomyslel, že uzavření historicky nejdražší videoherní akvizice bude trvat takovou dobu. Telenovela bohatá na úniky se ale blíží ke svému konci. Microsoft měl vyřešit obavy britského Úřadu pro hospodářskou soutěž a trhy (zkráceně CMA). Spojení Xboxu s vydavatelem Call of Duty, Diabla, World of Warcraftu nebo Candy Crush Saga tak bude uzavřeno v nejbližších dnech.

Před necelými dvěma týdny jsme informovali o předběžném schválení akvizice Activisionu Blizzard ze strany CMA. V pátek 6. 10. 2023 uplyne lhůta CMA pro vyjádření k předběžnému schválení transakce. Pokud se tedy nevyskytnou žádné problémy, očekává se uzavření historického obchodu za 68,7 miliardy dolarů během příštího týdne. To by Microsoft mohl oficiálně přivítat Activision Blizzard v rodině svých herních studií.

Microsoft vyřešil obavy Británie z cloudové dominance mimo jiné tím, že prodal práva Ubisoftu. Ten nabídne hry Activision Blizzard ve svém předplatném Ubisoft+.

Evropská unie akvizici schválila 15. 5. 2023. Naopak ve Spojených státech musel Microsoft bojovat s Federální obchodní komisi (FTC), která se přes soud snažila vše zablokovat. To se ale nepodařilo a soud obavy FTC smetl ze stolu. I když 27. 9. 2023 FTC znovu otevřela případ proti fúzi, ale nemá možnosti, jak obchod zablokovat. Někteří experti kroky FTC nechápou a považují je za vyhazování peněz daňových poplatníků.

Microsoft se s Activision Blizzard dohodl, že akvizice musí být dokončena do 18. 10. 2023. Pokud se ptáte, kdy budou hry od Activisionu Blizzard dostupné v Xbox Game Passu, tak to bude nějakou dobu trvat. Phil Spencer, šéf herní divize Microsoftu, se netají tím, že by rád oživil některé staré série Activisionu Blizzard. Zmínil například King's Quest, Guitar Hero a Hexen: Beyond Heretic. Také prozradil přání fanoušků, kteří si nejčastěji přejí návrat real-time strategie Starcraft.

Zajímavé informace ze soudních dokumentů najdete zde. Níže výpis jen některých: