Electronic Arts v souvislosti s ruskou invazi na Ukrajinu učinila několik zásadních rozhodnutí, mimo jiné odstranila ruské kluby a reprezentaci z her FIFA 22, FIFA Mobile a FIFA Online a pozastavila prodeje svých her v Rusku a Bělorusku. Navzdory tomu hráči v Battlefieldu 2042 stále bojují pod ruskou vlajkou jako jedna ze dvou frakcí ve hře.

Pokud někdo čekal, že dojde k odstranění ruských jednotek z Battlefieldu 2042, tak generální manažerka EA DICE situaci vysvětlila. Nejprve přiznala, že v týmu byli všichni šokováni, když se 24. 2. probudili a viděli, co se děje ve východní Evropě.

„Máme spoustu členů týmu, kteří pocházejí z východní Evropy, a museli jsme se s tím vypořádat, aby se cítili dobře, a my jsme tady, nasloucháme jim a pomáháme jim postarat se o sebe. To byla naše první starost,“ uvedla Rebecka Coutaz pro britský Eurogamer.

Poté se zaměřili na Battlefield 2042, kde jedna z nepřátelských frakcí je Rusko. Provedli audit a snažili se co nejcitlivěji přistupovat ke všemu, co dělají, včetně marketingu.

Ovšem nahradit frakci jinou je velmi obtížné. Společnost EA poskytla dodatečné vyjádření s tím, že frakce Ruska a Ameriky v Battlefieldu 2042 zůstanou a budou součástí i dalších sezón hry.