Jakmile bylo oznámeno, že při zahájení letošního Gamescomu uvidíme i Return to Monkey Island, nebylo pochyb o tom, čemu by měli příznivci klasických point-and-click adventur věnovat na akci největší pozornost. Někteří z těchto příznivců přitom začali doufat, že se konečně dočkáme konkrétního data vydání. A tak se také stalo. Z generického termínu vydání do konce letošního roku se proto stává 19. září/septembra 2022.

Konkrétní datum bylo oznámeno na konci nového videa, jež nabízí svérázný pohled na novinku, kterou vytváří tvůrci adventury Thimbleweed Park ze studia Terrible Toybox. Vývoj konkrétně vede Ron Gilbert a Dave Grossman, svým způsobem otci a přinejmenším původní tvůrci série Monkey Island. Ti nám v posledních týdnech nabídli hned několik krátkých ukázek ze hry zásluhou akce Monkey Island Monday, pořádanou na sociálních sítích. Teď tedy přišli s něčím... ani ne tak větším, spíš jiným.

Jak se zdá, díky studiu Terrible Toybox, vydavateli Devolver Digital a divizi Lucasfilm Games nás čeká další humorné pirátské dobrodružství s Guybrushem Threepwoodem a Elaine Marley v hlavních rolích, tentokrát zasazené do období po událostech hry Monkey Island 2: LeChuck's Revenge z roku 1991.

Ne že byste něco z toho měli šanci z videa pochytit, když vás musí ihned uhranout starý dobrý Stan se svým zvláštním vzorem kabátu a hlavně s nabídkou nové hry z klasické série. A co víc, pokud si Return to Monkey Island předobjednáte, získáte zdarma Horse Armor. Příznivce Oblivionu a nesmírně užitečných DLC ale nejspíš zklame, že zdejší Horse Armor se vám objeví pouze jako položka v inventáři, která nemá žádný vliv na hratelnost ani hádanky.

Return to Monkey Island vyjde 19. 9. 2022 ve verzi pro PC, Mac (Steam) a Nintendo Switch. Cena byla stanovena na příjemných 22,99 euro a níže se ještě můžete podívat na minimální HW požadavky. Ty podle očekávání nejsou nijak vysoké, jen těch 8 GB RAM působí v porovnání s ostatními parametry zvláštně. Třeba je to ale nezbytné kvůli tomu Horse Armoru.

  • Operační systém: Windows 10
  • Procesor: AMD FX-4300 (4 * 3800) nebo podobný / Intel Core i3-3240 (2 * 3400) nebo podobný
  • Operační paměť: 8 GB RAM
  • Grafická karta: Radeon HD 7750 (1024 VRAM) nebo podobná / GeForce GT 640 (2048 VRAM) nebo podobná
  • Pevný disk: 4 GB volného místa