Už zítra večer při zahájení Gamescomu uvidíme něco nového z chystané point-and-click adventury Return to Monkey Island, kterou připravuje otec série Ron Gilbert se svým studiem Terrible Toybox (Thimbleweed Park) a s vydavatelem Devolver Digital. Ještě předtím tu ale máme nálož obsahu, která opět souvisí s akcí Monkey Island Monday. Během ní Gilbert a Dave Grossman, další z původních tvůrců série Monkey Island, na sociálních sítích zveřejňují nové materiály.

Posledně jsme tu měli pohled na ikonické nábřeží Mêlée Islandu, jež jsme navštívili už v roce 1990 v The Secret of Monkey Island, dále název první kapitoly hry a představení nové lokace Brrr Muda. V předchozích týdnech zase přišel na řadu třeba návrat pirátů, kteří před více než 30 lety informovali hlavního hrdinu Guybrushe Threepwooda při návštěvě SCUMM baru na Mêlée Islandu o tom, co musí udělat, aby se stal pirátem. Tentokrát zjevně nemají nic lepšího na práci než nafukovat ryby. Inu, když je to baví...

S návraty ale tahle hra očividně nebude šetřit, a to nejen díky tomu, že má to slovo „návrat” v názvu. Dokazuje to i fakt, že znovu potkáme kartografa Wallyho a samotného LeChucka, úhlavního Guybrushova protivníka. Ukázka toho, jak LeChuck řve na své pirátské kolegy a podřízené, je mimo jiné příležitost poslechnout si jeho nový hlas, který má na svědomí Jess Harnell. Veteránům série pak doporučíme zaměřit se na pirátského ducha, který visí hlavou dolů. Věříme, že vám může být docela povědomý.

Zatím nejnovější ukázkou, která navíc předchází zítřejší prezentaci na Gamescomu, je demonstrace dynamického hudebního systému. Jak už víme od okamžiku odhalení hry, hudební doprovod chystané adventury mají na svědomí skladatelé Michael Land, Peter McConnell a Clint Bajakian. Ti jsou podepsaní pod celou řadou klasických adventur od LucasArts, samozřejmě včetně předchozích titulů ze série Monkey Island. A jak se zdá, tentokrát dali dohromady soundtrack, který musí každého fanouška pohladit na duši.

Co víc, hudební nástroje použité v jednotlivých skladbách se mohou měnit v závislosti na tom, kde se zrovna nacházíte. V ukázce tak vidíme Guybrushe při další návštěvě SCUMM baru. Ve vstupní části baru hraje příslušná skladba stylem, jenž nelze nazvat jinak než naprostou klasikou. Jakmile ale hlavní hrdina přejde do zadní části místnosti ke stolu nových pirátských vůdců, skladba dál hraje, ale najednou sází na poněkud drsnější styl a nástroje. Už jsme proto zvědaví, jakou podobu může mít tentokrát motiv obchodníka Stana, protože ten zatím nikdy nezklamal.

Return to Monkey Island vyjde ještě do konce roku 2022 ve verzi pro PC (Steam) a Nintendo Switch.