PC hráči se snad kultovního westernu Red Dead Redemption z roku 2010 nikdy nedočkají. Po vlně náznaků a úniků už se vážně zdálo, že v Rockstaru chystají řádný remaster hry, která původně vyšla jen ve verzi pro PS3 a Xbox 360, realita je ale nakonec o poznání skromnější.

Společnost Rockstar Games dnes oznámila, že Red Dead Redemption vyjde 17. srpna/augusta 2023 ve verzi pro Nintendo Switch a PS4, přičemž verze pro PlayStation bude zásluhou zpětné kompatibility hratelná i na PS5. A to je vlastně celé.

PC hráči a majitelé Xboxu mají očividně smůlu, a co víc, druhý díl westernové série Red Dead (první je Red Dead Revolver z roku 2004) a zároveň první díl podsérie Red Dead Redemption dorazí na aktuální konzole od Nintenda a Sony jen jako pouhý port, který má na svědomí studio Double Eleven. O remasteru, natož o remaku, tu zde podle všeho nemůže být řeč. Takže majitelé Xboxu Series X|S vlastně nemusí být zklamaní, protože ti už si mohou hru dávno zahrát zásluhou zpětné kompatibility originálu pro Xbox 360.

Dobrou zprávou je alespoň začlenění oblíbené singleplayerové expanze Undead Nightmare, která dělá z Red Dead Redemption šílenost plnou zombií. Multiplayer základní hry se podle všeho nevrátí, jelikož Rockstar hovoří pouze o dvou klasických singleplayerových zážitcích. Ty budou nově k dispozici ve větším množství jazyků, jelikož Red Dead Redemption pro PS4 a Switch zahrnuje zjednodušenou a tradiční čínštinu, korejštinu, polštinu, brazilskou portugalštinu, ruštinu a lantinsko-americkou španělštinu.

Red Dead Redemption a Undead Nightmare bude možné zakoupit v Nintendo eShopu a přes PlayStation Store za cenu 49,99 amerických dolarů (1250 Kč), takže nejprve vyjde hra jen digitálně, 13. října/októbra se však v obchodech mají objevit i krabicové verze.

I když každopádně příchod příběhu Johna Marstona na další platformy potěší, nemůžeme se ubránit zklamání. Ze strany Rockstaru jde o velmi polovičaté řešení, ačkoliv samozřejmě není vyloučeno, že se jednoho dne slavný western přece jen objeví i na PC. Tvůrci GTA ale znovu dokázali, že z hlediska přístupu k platformám je jejich uvažování nadále zaseknuté někde v roce 2005, a že v dnešní době už od nich vážně nelze čekat zázraky. Ale samozřejmě mohlo být hůř. Pouhý port je pořád mnohem lepší varianta než zcela zmršený pokus o remaster, jaký předvedla defektní trilogie GTA.