Říká se, že všechno zlé je pro něco dobré. Ze zrušení kompetitivní extrakční first-person střílečky Hyenas se mohou radovat příznivce série Total War. Britské studio Creative Assembly se totiž po neúspěchu bude věnovat tvorbě offline real-time strategií.

Zpráva přichází od vedení vydavatelské společnosti Sega. Ta po několika letech vývoje a několika měsících testování extravagantní střílečku Hyenas zrušila. Rozhodnutí zdůvodňovala nižší ziskovostí her. Teď generální ředitel Segy přiznal, že důležitou roli sehrála neznalost žánru ze strany Creative Assembly. Přece jen Alien: Isolation z roku 2014 byl hororový survival.

„Každé studio má své silné a slabé stránky, ale příznivý vítr v počátečním období COVID-19 v kombinaci s dobrými výsledky jednotlivých titulů nás vedl k přijetí strategie větší akcelerace, a to i v oblastech, kde se tato studia dosud nerozvíjela,“ vysvětlil při prezentaci finančních výsledků Haruki Satomi.

„Některým studiím se dařilo a jiným ne, proto jsme se rozhodli zaměřit na silné stránky každého studia,“ dodal Satomi. V případě Creative Assembly jsou to offline real-time strategie. Podobnou situací si prochází britské studio Frontier (nepatří pod Segu), kterému se nedaří uspět mimo kreativní manažerské hry. Výrazně lépe se prodávají tituly Planet Coaster, Planet Zoo a Jurassic World Evolution než F1 Manager a novinka v podobě real-time strategie Warhammer: Age of Sigmar - Realms of Ruin.

Multiplayerová akce Hyenas byla zrušena i přesto, že Sega označovala hru za dobrou. Jen pochybovala, že by dosáhla kvality, jež by uspokojila hráče a mohla by být v provozu dlouhou dobu. Jinými slovy by se nedokázala uchytit, aby mohla dlouhodobě konkurovat ostatním titulům. Neoficiální informace zmiňovaly problémy ve vývoji, zejména při určování směru. Ze začátku pomáhal nasměrovat zápletku hollywoodský režisér Neill Blomkamp. Více zde.

Společně s Hyenas bylo zrušeno několik dalších projektů, které nebyly oznámeny. Ty nebyly blíže specifikovány.

Poslední strategií od Creative Assembly je menší Total War: Pharaoh, který vyšel v říjnu tohoto roku. Loni to byl Total War: Warhammer III.