Dohady o tom, který díl ságy The Elder Scrolls je nejlepší a proč je to zrovna The Elder Scrolls III: Morrowind, jsou pro řadu příznivců fantasy RPG a titulů od studia Bethesda Game Studios denním chlebem. Pokud ale dodnes nejvíce uctíváte The Elder Scrolls IV: Oblivion z roku 2006, pravděpodobně už jste zaznamenali existenci ambiciózní modifikace, potažmo totální konverze Skyblivion, jejíž tvůrci nám hodlají nabídnout celý obsah Oblivionu v enginu pátého dílu, tedy hry The Elder Scrolls V: Skyrim, která ve své první (a zdaleka ne poslední) verzi vyšla v roce 2011.

Na projektu Skyblivion pracuje uskupení modderů s formálním názvem TES Renewal už téměř 10 let, ale nyní se zdá, že se pomalu, ale jistě blíží do finiše. Dočkali jsme se totiž nového traileru, který odhaluje nejen řadu působivých výjevů z malebného Cyrodiilu, ale také rok vydání. Skyblivionu bychom se měli dočkat někdy v roce 2025, takže bude určitě zajímavé sledovat, zda dříve vyjde výsledek dlouholeté snahy modderů či The Elder Scrolls VI. Na šestý plnohodnotný díl ságy The Elder Scrolls se má Bethesda Game Studios naplno vrhnout po dokončení vesmírného RPG Starfield, k čemuž by mělo dojít někdy během tohoto roku.

Jelikož ale studio Bethesda Game Studios, které je podepsané také pod většinou novějších dílů série Fallout, pracuje na každé své hře řadu let, tak nějak sázíme spíše na Skyblivion. Zvlášť když tvůrci upozorňují, že pokud se jim podaří naverbovat v dohledné době dost posil do týmu, můžeme Cyrodiil v enginu Skyrimu navštívit o něco dříve. I tak ale ještě autory čeká dost práce.

Je pravda, že všechny velké tituly od Bethesdy Game Studios - Starfield nevyjímaje - pohání různé verze enginu, který využíval už Morrowind v roce 2002. Přesto snaha přetvořit celou hru, tedy včetně questů, lokací a postav, v novější verzi enginu žádá spoustu času a spoustu sil. Tvůrci Skyblivionu jsou koneckonců pouze dobrovolníci, kteří se před deseti lety rozhodli, že se pustí do remaku projektu z rozsahu AAA hry, na níž i profesionální vývojáři z Bethesdy Game Studios pracovali několik let.

Nyní je ale tým TES Renewal v pozici, kdy může slíbit vydání Skyblivionu v roce 2025. Doufejme tedy, že tento slib nakonec nebude nutné porušit. Pokud máte každopádně o možnost zahrát si Oblivion v enginu Skyrimu zájem, bude vás pravděpodobně zajímat informace, že ačkoliv bude samotný mod k dispozici na PC zcela zdarma, pro úspěšné dokončení jeho instalace musíte vlastnit jak originální The Elder Scrolls IV: Oblivion, tak The Elder Scrolls V: Skyrim nebo The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition. Podmínkou je také vlastnictví všech expanzí a DLC.

Na závěr se sluší podotknout, že není třeba se bát, že přijde vlastník práv na původní titul a vyžádá si zastavení vývoje. Tyto obavy často doprovázejí takto pojaté projekty a bohužel ne bez důvodu, Bethesda Game Studios i vydavatel Bethesda Softworks však snahy modderů dlouhodobě podporují. Totálním konverzím z rozsahu Skyblivionu dokonce obě společnosti v poslední době věnují víc mediálního prostoru než kdy dřív, a to napříč sériemi The Elder Scrolls i Fallout. Dokazuje to třeba web Bethesda.net, kde se v minulém roce objevily oficiální rozhovory s autory modů Beyond Skyrim: Morrowind a Fallout: London.