Aktualizace: DOOM + DOOM 2 dnes večer podle očekávání postupně vychází na všech platformách. Konkrétně je k dispozici ve verzi pro PC (Steam, GOG, Epic Games Store, Microsoft Store), Xbox One, Xbox Series X|S, PlayStation 4, PlayStation 5 a Nintendo Switch. Pokud na kterékoliv platformě vlastníte DOOM (1993) a/nebo DOOM 2, dostanete upgrade na novou kompilaci zcela zdarma.

V případě některých online obchodů, například GOGu, se vám ale může zpřístupnit až v následujících hodinách, takže doporučujeme vyčkat a nic nekupovat, pokud splňujete výše uvedené podmínky. Za zmínku také stojí, že DOOM + DOOM 2 je k dostání i v rámci Game Passu.

PŮVODNÍ ZPRÁVA

Dnes ve 22:00 našeho času oficiálně začíná letošní QuakeCon a mnozí fanoušci očekávají, že na něm dojde k oznámení nebo dokonce vydání dalšího remasteru některé z klasik od id Software. V roce 2021 koneckonců během QuakeConu vyšla nová verze prvního dílu série Quake a loni následoval vylepšený Quake 2. Jenomže díky Steamu už nyní víme, že letos dostala přednost série DOOM.

Z už tradiční spolupráce id Software (DOOM, Quake, Wolfenstein 3D, RAGE), MachineGames (Wolfenstein: The New Order, Indiana Jones and the Great Circle) a expertů na remastery z Nightdive Studios tentokrát vzešla kompilace DOOM + DOOM 2, která spojuje první dva díly legendární série stříleček do jednoho produktu s řadou vylepšení.

Nutno podotknout, že obě hry už byly před několika lety vylepšeny v rámci vydání na konzole předchozí generace, mobily a PC, při němž autoři vsadili na engine Unity. Tehdy se historicky jedny z nejdůležitějších zástupců žánru first-person stříleček dočkaly třeba pokročilejší grafiky, modernějšího ovládání s myší a klávesnicí, podpory gamepadů a 60 snímků za sekundu, lokálního split-screen multiplayeru či systému pro stahování oficiálních rozšíření a vybraných komunitních modifikací přímo z hlavního menu hry. Ale to zjevně vydavateli Bethesda Softworks nestačilo.

DOOM + DOOM 2 se pochopitelně může pochlubit vším, co nabídla nová samostatná vydání obou her z roku 2019, a navrch přináší online Deathmatch a kooperaci. Oba multiplayerové režimy podporují až 16 hráčů a cross-play, takže mohou proti sobě nebo bok po boku hrát hráči na všech platformách. Novinkou je rovněž vyhrazený prohlížeč modů, jenž už očividně není závislý na tom, jaké komunitní modifikace vyberou vývojáři z id Software.

Produktová stránka na Steamu konkrétně zmiňuje kompatibilitu se source portem BOOM, díky níž má být možné v rámci nové kompilace snadno spustit stovky modifikací vydaných za posledních 25 let. Pokud ale chcete prohlížeč modů používat, musíte mít nebo vytvořit účet Bethesda.net, což platilo už v případě výše zmíněného systému určeného pro porty do enginu Unity. Na PC by však měla být stále k dispozici možnost instalovat modifikace tradičními způsoby. Nebo alespoň možnost spustit prapůvodní verze DOOMu a DOOMu 2 pro DOS, které si může každý namodovat podle libosti.

Zajímavě zní i vylepšený výkon s vícevláknovým renderováním a podporou rozlišení až 4K, potažmo skutečnost, že DOOM + DOOM 2 pohání osvědčený engine KEX od studia Nightdive. Tento engine zajišťuje provoz většiny remasterů od Nightdive, Quake a Quake 2 nevyjímaje. Samozřejmostí jsou pak různé možnosti přístupnosti, například moderní font kvůli lepší čitelnosti, vysoce kontrastní režim nebo chat v multiplayeru, který převádí text na hlas a naopak.

Příznivce tradičního hudebního doprovodu by mohla zaujmout možnost volby mezi původními soundtracky DOOMu a DOOMu 2 v MIDI formátu a moderní verzí nazvanou IDFKA, kterou má na svědomí spolehlivý skladatel Andrew Hulshult (DUSK, Quake Champions, Rise of the Triad 2013, DLC pro DOOM Eternal). Dokonce došlo na zcela nové nahrávky určené pro DOOM 2.

To nejlepší jsme si ale nechali na konec. DOOM + DOOM 2 pochopitelně nabízí kompletní obsah obou her, rozšíření Master Levels for DOOM 2 i komerční, ale moddery vytvořené kampaně TNT: Evilution a The Plutonia Experiment, jež byly původně vydané pod názvem Final DOOM. Nechybí ani epizoda No Rest for the Living, která byla před lety vytvořena studiem Nerve Software pro potřeby portu DOOMu 2 pro Xbox Live Arcade. Automatickou součástí kompilace je ale také první SIGIL, neoficiální pátá epizoda prvního DOOMu, kterou vytvořil a vydal John Romero, jeden ze zakladatelů id Software, v roce 2019 ve formě bezplatné modifikace.

Jenomže to stále není všechno, jak by jistě řekli v dobrém teleshopingu. Společnými silami zaměstnanců id Software, MachineGames a Nightdive Studios totiž vznikla ještě zcela nová epizoda nazvaná Legacy of Rust. Soudě dle traileru kompilace a achievementů, které lze také považovat za novinku, přitom nabídne nové nepřátele a zbraně. A ti, kteří preferují multiplayer, se mohou ponořit do balíčku map pro Deathmatch s 25 čerstvými mapami od autorů z řad komunity.

Celkem tak DOOM + DOOM 2 slibuje 187 map misí a 43 map pro Deathmatch. A i když si na podrobnosti o vydání na jednotlivých platformách nejspíš budeme muset počkat na zahájení QuakeConu, aktuálně vše nasvědčuje tomu, že minimálně uživatelé Steamu, kteří vlastní původní DOOM (1993), dostanou všechny výše zmíněné novinky v rámci bezplatné aktualizace.

Na GOGu bude zřejmě situace podobná, protože první ani druhý díl DOOMu najednou nelze v obchodě vyhledat. Na Steamu už jsou přitom viditelné achievementy a došlo k částečné změně náhledových obrázků v knihovně, takže lze očekávat, že DOOM + DOOM 2 oficiálně vyjde v následujících hodinách. Pokud si tedy chcete připomenout jeden ze základních stavebních kamenů moderního žánru FPS, případně pokud si budete chtít zkrátit čekání na DOOM: The Dark Ages, brzy dostanete ideální příležitost.