Letošní QuakeCon začal a díky němu tu máme něco, v co mnozí fanoušci tvorby studia id Software už dlouho doufali. Spekulace se samozřejmě potvrdily. Bethesda navazuje na úspěch vylepšeného prvního dílu série Quake, kterého jsme se dočkali před dvěma lety, a prakticky stejná vylepšení nyní aplikuje i na druhý díl, který původně vyšel na PC v roce 1997.

Quake 2 se tedy znovu hlásí o slovo a nově je vybaven nejen obsahem původní hry a originálních expanzí The Reckoning a Ground Zero, ale také vylepšenou grafikou a novou expanzí. Jak už napovídá název, rozšíření Call of the Machine má na svědomí švédské studio MachineGames, které se aktuálně stará o sérii Wolfenstein a které vytvořilo už dvě dodatečné epizody, o něž byl v roce 2021 oficiálně rozšířen první Quake. Kromě id Software, Bethesdy a MachineGames pak nepřekvapivě pod novou verzí kultovní střílečky najdeme podepsané také studio Nightdive, které zkrášlilo první díl.

Aby toho nebylo málo, prostřednictvím vylepšeného druhého dílu série Quake si nyní může každý zahrát Quake 2 64, tedy verzi hry, která před dávnými časy vyšla pro Nintendo 64. A pokud vám nevoní singleplayer, můžete se pustit do online nebo lokálního multiplayeru a kooperativního režimu, který podporuje crossplay a nové boty. Tím myslíme počítačem ovládané protivníky a/nebo spoluhráče, ne to, co máte na nohou. Bez ohledu na zvolený režim pak platí, že při hraní si budete moci vychutnávat původní a naprosto fantastický soundtrack, který dosud ve verzi hry dostupné v digitální distribuci na PC chyběl.

Naštěstí se potvrdila i jiná spekulace. Microsoft, který vlastní Bethesdu, projednou zapomněl na to, že už při akvizici došlo interně k rozhodnutí vydávat všechny nové tituly od Bethesdy, které nejsou zrovna určené pro mobily, výhradně na Xbox a PC. Na rozdíl od Starfieldu, Redfallu, Hi-Fi RUSHe, chystaného Indiany Jonese a doslova jakékoliv jiné hry, která může pod Bethesdou vzniknout v budoucnu, tak vylepšený Quake 2 neopomíjí ani PlayStation 4, PlayStation 5 a Nintendo Switch.

Celkem je tedy vylepšený Quake 2 k dostání ve verzi pro PC, Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4 a Switch a přirozeně je součástí nabídky Game Passu. A pokud se ptáte, proč je tento odstavec v přítomném čase, tak jednoduše proto, že výsledek další spolupráce id Software, MachineGames a Nightdive Studios si můžete zahrát už nyní.

Jestli vlastníte originál na Steamu nebo GOG.com, získáte upgrade na novou verzi zcela zdarma a nově si můžete užít podporu achievementů (ty se očividně vztahují jen na prostý postup hrou a expanzemi, takže tentokrát vás nikdo nenutí trpět u nejvyšší obtížnosti) a Trading Cards na Steamu. A pokud původní hru nemáte, případně pokud chcete hrát na konzoli, připravte si rozumných 9,99 amerických dolarů. Proto věříme, že vedení Rockstaru a Take-Two Interactive musí Bethesdu považovat za bandu naivních bláznů, kteří by přece mohli zrovna tak vytvořit obyčejný port a prodávat ho za 50 dolarů. My máme ale jasno v tom, který přístup ke kultovním herním klasikám se nám zamlouvá víc.