Jak už je každý rok zvykem, i letos si Mojang připravil skoro hodinové povídání o současnosti a budoucnosti Minecraftu a jeho ekosystému. To se pro tentokrát neobešlo bez jistých problémů, které se týkaly samotného hlasování.

Pokud ale patříte mezi ty šťastlivce, které tohle dění kolem minulo, tak na vás čekaly nejen roztomilé a skvěle zpracované příspěvky od komunity, ale i několik filmečků, nových objevů na Minecraft Marketplace, a dokonce jedno menší hudební vystoupení. Pojďme si tedy shrnout, co všechno se na letošním Minecraft Live 2023 událo.

Po celou dobu konání akce se moderátorka Lydia Winters postarala o to, abychom byli naprosto plně vtaženi do děje. Ale opravdovou korunku celému přenosu nasadila grafická stránka. Moderátoři, kteří nás provázeli večerem, vstoupili do Minecraftu a nádherně nás tímto světem okouzlili. A ačkoliv to Lydiu stálo srážku se slepicemi, jeden vražedný pohled od žáby a nechtěnou sprchu pod vodopádem, vypadá to, že ani jednoho okamžiku nelituje.

MINECRAFT LEGENDS

Své slovo zde měl i Craig Leigh, který nás seznámil s novinkami, jež byly nedávno přidané do Minecraft Legends. Tou první a z nějakého překvapivého důvodu i nejdůležitější je pohlazení zvířátek! Nyní si můžete pohladit všechny přátelské tvory, které potkáte. V budoucnu se dokonce můžeme těšit na novou osedlatelnou potvůrku – obřího žabáka.

Aktualizace přinesly i plynulejší a akčnější tutoriál, piglinské základny se lépe hledají a vaše armáda už se nebude ztrácet po cestě. Zároveň vývojáři vyslyšeli přání hráčů a zapracovali na vlastních světech. Nyní si můžete založit vlastní hru a skrze poměrně dost velké množství parametrů si nastavit vlastní pravidla. Pokud třeba nemáte rádi gravitaci, tak ji snižte. Zaručujeme vám parádní ohňostroj příšer s pomalým dopadem.

Opominout bychom neměli ani volně dostupné výzvy, které se celkem často obměňují. V nich otestujete svou sílu proti nepřátelským vlnám nebo si můžete vyzkoušet, jaké to je být lamou, která se vydala vymýtit veškeré zlo z Overworldu.

O budoucnost titulu se bát nemusíte. Další aktualizace přinese nejen již zmíněnou žábu, ale i čarodějnice, které můžete naverbovat do vaší armády. Zároveň si budete muset dát pozor na věž air chopper a piglina clangera. Nového a hlučného nepřítele, který dokáže vaši armádu odzbrojit zvukem.

CO NAJDEME V MINECRAFT 1.21?

A samotný Minecraft? V loňském roce se vedení Mojangu rozhodlo zvolit trochu jinou strategii pro odhalování novinek. A evidentně s ní mají daleko pozitivnější ohlasy. I letos jsme tedy dostali jen drobnou ochutnávku toho, na co se můžeme těšit. Sice nevíme, jak se další verze bude jmenovat, ale víme, že se zaměří na vše kolem bojování a dobrodružství.

V rámci generace světa budeme moci najít takzvané Trials Chambers. Místa v podzemí, která jsou bohatě větvená, a ukrývají v sobě mnoho pokladů, pastí a také výzev. Nově zde najdete speciální dekorativní bloky, měděné žárovky a trial spawnery. Speciální spawnery, které detekují osoby v daném rozsahu a následně vytvoří takový počet nepřátel pro pořádnou výzvu. Pokud ji úspěšně splníte, dostanete nějakou tu odměnu. Zároveň má takový spawner nějaký čas na obnovu výzvy, takže u něj zbytečně neztrácejte čas. Ovšem tou nejzajímavější věcí na těchto prostorech je jejich procedurální generování. Pokaždé, když do nich vstoupíte, najdete v nich jiné pasti i výzvy.

Potkat zde můžete i nového nepřítele. A to konkrétně Breeze. Jak jméno napovídá, bude se jednat o moba, jenž využívá vítr pro své útoky a obranu. Překvapivě vám samotný rychle proudící vzduch nic neudělá, ale je schopný každého odhodit a následně dostanete poškození od okolí. Ano, prostředí kolem vás se rázem stává také vaším nepřítelem.

Ale ať nejsme jen v podzemí. Na tyhle bitvy je potřeba se pořádně vybavit. Právě tady přichází na scénu nový blok crafter. Funguje obdobně jako crafting table, jen s tím rozdílem, že do něj můžete nasázet suroviny a následně se výsledný produkt vyrobí za pomoci signálu. Pokud byste si chtěli například udělat pásovou výrobu na meče, není problém. Pole, která nevyužijete, lze zablokovat, a pokud zařídíte, aby postupně za sebou do crafteru napadaly dva ingoty a jedna tyčka, máte udělátko na výrobu mečů. Nebo si můžete vyrobit hodně visících cedulek.

JAK DOPADLO HLASOVÁNÍ?

Poslední týden Mojang lákal na již zmiňované hlasování. Smutným faktem zůstává, že s ním hráči prostě nejsou spokojeni. Tvůrci jsou schopní investovat čas i peníze do opravdu vydařených filmečků, které následně sypou z rukávu jak na běžícím pásu. Zároveň nedokážou přinést do hry tři nová vylepšení, a proto se mezi nimi rozhodují hráči.

Jednoduše řečeno se hráčům nelíbí fakt, že se ze tří poměrně hezkých konceptů vybere pouze jeden a zbylé dva nápady se odloží do šuplíčku zapomnění. V rámci této praktiky komunita vytvořila petici proti hlasování a před samotným spuštěním se rozhodla doslova zahltit streamy pokusy o zastavení hlasování.

Zatím to tedy vypadá, že veškerá snaha skončí bez jakékoli odezvy, jelikož vše naprosto v klidu pokračovalo. V prvním kole hlasování vypadl překvapivě tučňák a krab letěl hned za ním. Vítězem se stal pásovec, kterého najdeme hlavně v teplých oblastech, jako jsou savany. Když ho vystrašíte, tak se stočí do klubíčka, a ještě z něj vypadne šupina. Přesně ta je to nejdůležitější na celém zvířátku. Hned po jeho roztomilosti. Za pomoci šupiny můžete vytvořit brnění pro vašeho vlčího společníka.

PLANET EARTH III DLC

Minecraft Live také prozradil, že Minecraft Education se opět spojí s BBC Studios. Autoři přetvořili nejzajímavější kouty Země (a jejich živočichy) do obrovského průzkumnického dobrodružství.

Planet Earth III, vytvořené BBC Earth, se objeví příští rok a brzy poté přijde DLC do Minecraft Education i Minecraft Marketplace! V něm budete moci prozkoumávat některé z nejextrémnějších biomů naší planety, setkat se s několika hlavními postavami seriálu a ponořit se hlouběji do příběhů Planet Earth III.

BLÍŽÍ SE 15 LET MINECRAFTU

Obrovský prostor dostala i samotná komunita. Úvodní show doslova hýřila vzkazy a videi od různých tvůrců. Kompilace příběhů od hráčů byla také velmi skvěle provedena. A co se týče Minecraft Marketplace, tak Mojang láká na DLC Star Wars: Path of the Jedi. Tento přídavek se odehrává v době Klonových válek a jako mladý padawan v něm budete trénovat s velmistrem Yodou, Mace Winduem a dalšími Jedii. Na tohle dobrodružství se budete moci vydat už 7. 11.

Mimochodem, příští rok slaví Minecraft 15 let své existence. Za tu dobu se prodalo přes 300 milionů kopií Minecraftu, hráči zabili přes 15 milionů kostlivců v průměru za den, vyrobili skoro 9 milionů krumpáčů v průměru za den a stále se neusmál jediný creeper. Každopádně to vypadá, že příští rok bychom se měli dočkat zajímavých oslav a událostí, které budou čekat na to, až je odhalíme.

Jak se vám zamlouval letošní Minecraft Live? Myslíte si, že jdou vývojáři konečně správnou cestou a svítá na lepší dny?