V nedávném článku jsme vás informovali o nadcházející události Minecraft Live 2023. Což by nebylo nic divného, ale s letošním rokem se zdá, že přetekla hráčská trpělivost. Fanouškům totiž připadá, že každý rok se do hry přidává méně a méně obsahu. Tahle skutečnost se dá podle některých vypozorovat až do doby, kdy Mojang přešel pod Microsoft. Nyní ale vzniká petice proti hlasování.

Každý rok se na Minecraft Live uskuteční hlasování. V něm jsou představeny nejčastěji tři herní prvky, kterým hráči mohou dát svůj hlas a následně se vybere jen jeden vítěz. Ten má královské právo se dostat do hry. Ačkoliv to zní celkem logicky a fantasticky, je tady zapomenut jeden obří problém.

Když poprvé přišlo hlasování na Minecraft Live, tak bylo zábavné a mělo něco do sebe. Postupně se hlasovalo i o tom, jaký biom se předělá, ale stále za tím vším byla vidět velká hromada práce, byť výsledky se dostavily o dost později. Jenže při letošním hlasování byly doslova představeny tři zvířátka a co umí. Což je podle komunity málo. A ono je.

Je velmi hezké, že vývojáři chtějí vše odhalit až na akci, ale z pohledu hráče je výběr mezi třemi zvířátky – krabem, pásovcem a tučňákem – velmi rozporuplný. Jedná se v podstatě o zbytečné mobky. Jejich mechaniky nejsou až tak unikátní, aby si každý hned řekl „toho chci!“ Spíš je jejich vzhled a chování udělané tak, že zvířátka jsou roztomilá. Jenže i kdyby měla jen pramalé využití, jedná se o vylepšení, která by hráči ve hře chtěli. Proč je tedy nemohou přidat všechny?

Na to se soustředí petice: Stop the Mob Vote: Put an end to the scrapping of great ideas. Ta žádá skalní fanoušky o podpis proti shazování skvělých nápadů ze stolu. Hlasování je koncipováno na základě ukázání tří různých mechanik, přičemž jsou ostatní dvě mechaniky doslova zahozeny a nemají šanci se už podívat do hry. Znamená to tedy, že pokud by teď vyhrál tučňák, tak nejspíš už nikdy nezískáme kraba a jeho možnost dosáhnout dál a nedočkáme se ani pásovce a konečně moct obrnit i vašeho vlčího společníka.

Obě možnosti jsou totiž mechaniky, které by prakticky využilo mnoho hráčů, ale dle mého vlastního úsudku má na výhru větší šanci tučňák, jenž reálně umí jen urychlit loď. Ale jelikož je roztomilý, kolíbavý a nemotorný, má větší šanci na to, že pro něj budou hlasovat předně mladší hráči a lidé, kteří si užívají estetickou stránku hry.

Dalším pádným argumentem, proč je celé hlasování naprostá iluze a je zcela zbytečné, je moderská komunita. V dnešní době existuje mnoho modů, které obzvláštní hru do takové míry, že je k nepoznání. Jak je řečeno v petici: „Proto se obracíme na Mojang. Zastavte hlasování. Dejte nám tři nové moby každý rok. Pokud nezaplacení modeři jsou schopni několik dnů po vašem oznámení přidat do hry plně funkční mobky, poslední, co můžete udělat, je udržet tempo aktualizací, které udělalo Minecraft slavný.“

Dříve probíhaly aktualizace častěji, ve větší míře a s větším obsahem. Od dob spojení s Microsoftem tohle tempo rapidně kleslo. Tedy z hráčského pohledu. Smutným faktem zůstává, že technická stránka Minecraftu se za poslední roky rapidně změnila. Neříkám, že k lepšímu, ale ten pokrok je zde velký. Jen není viditelný.

To ale neznamená, že by firma měla na své věrné fanoušky jen koukat a nic nedělat. Už několikrát se potvrdilo, že v komunitě existuje dost šikovných lidí, aby tyhle mouchy Mojangu zalepili a ještě vylepšili. Pokud se chcete stát součástí petice, můžete. V současné době je zde přes 350 000 podpisů za pouhé čtyři dny a tohle číslo stále roste.

Mojang se k petici sice nevyjádřil, ale je jasné, že ať už hlasování dopadne jakkoli, čeká nás zklamání. Dvě ze tří zvířat se připojí k předchozím poraženým a skončí ve velkém koši na opuštěné nápady. Jak to vše dopadne se dozvíme 15. 10.

Přijde vám rozhořčení lidí oprávněné, nebo si myslíte, že to jen komunita přehání a Mojang se snaží jak nejvíc může?