V neděli se šéf herní divize Microsoftu Phil Spencer pochlubil, že s PlayStationem uzavřeli závaznou dohodu o setrvání Call of Duty na konzolích PlayStationu. Později Kari Perez, vedoucí globální komunikace Xboxu, pro The Verge potvrdila, že dohoda je na 10 let a vztahuje se pouze na Call of Duty. To znamená jedno: jiné značky Activisionu Blizzard, jako Overwatch, Diablo, Crash Bandicoot a další nemusejí na PlayStation vyjít.

Zajímavé je, že Microsoft v lednu 2022 nabídl Sony smlouvu o zachování všech stávajících titulů Activisionu Blizzard pro PlayStation, včetně Call of Duty. Tato dohoda by ale vypršela na konci roku 2027. Tu Sony odmítla podepsat. Vypadá to, že Jim Ryan vybral Call of Duty na 10 let a je ochoten obětovat všechny ostatní hry.

Dohoda je tak podobná té, kterou dříve Microsoft uzavřel s Nintendem. Ovšem s Nvidií a dalšími cloudovými společnostmi má uzavřené dohody na 10 let, které zahrnují nejen Call of Duty, ale i další hry Activisonu Blizzard.

Bližší informace o dohodě bohužel k dispozici nejsou.

SHRNUTÍ BOJE O ACTIVISION BLIZZARD

Na začátku minulého týdne Microsoft vyhrál důležitý spor s Federální obchodní komisí (FTC). Spojené státy již nebrání tomu, aby společnost za historických 68,7 miliardy dolarů koupila Activision Blizzard. I když ještě není vyřešena hlavní právní bitva, která započne s FTC v srpnu. V současné době jsou problémy ve Velké Británii, kde se může akvizice řešit až koncem srpna.

Zdá se, že Microsoft usiluje o to, aby Activision Blizzard koupil do úterý 18. 7. 2023, kdy vyprší dohoda o akvizici. Po tomto termínu Microsoftu hrozí, že bude muset zaplatit pokutu 3 miliardy dolarů Activisionu Blizzard. Pokud by ho chtěl znovu koupit, tak by obě strany musely znovu jednat o ceně atd. Nejspíš existuje možnost nějakého prodloužení tohoto termínu. Nicméně to vypadá, že Microsoft dělá vše pro to, aby fúzi dokončil v původně stanoveném termínu. Tedy možná i bez schválení britského úřadu.

Pokud vás zajímá, kdy bude Call of Duty v Game Passu, tak pokud se něco nezměnilo touto novou dohodu, tak dřívější smlouva mezi Sony a Activisionem Blizzard vyprší na konci příštího roku. Tudíž v Game Passu může být Call of Duty od 1. 1. 2025.