Postapokalyptické sérii Metro, kterou ve svých knihách stvořil autor Dmitry Glukhovsky, se očividně ve videoherním světě pořád daří. Metro Exodus, zatím poslední plnohodnotný díl série, dnes slaví 5. narozeniny a při té příležitosti se tvůrci na sociálních sítích pochlubili působivými prodejními výsledky.

Exodus už má na kontě více než 10 milionů prodaných kopií. Ještě loni v květnu se přitom hovořilo o 8,5 milionech kopií, takže ústřední vlaková souprava, kterou se ve hře přepravuje Arťom spolu se svými přáteli, kolegy a rodinnými příslušníky, má očividně pořád páru. Metro Exodus má přitom stejně jako původní Metro 2033, Metro: Last Light a remasterovanou kolekci Metro Redux na svědomí studio 4A Games, které patří nechvalně proslulé skupině Embracer Group. Nechvalně proslulé proto, že skupina v posledních měsících likviduje a osekává velké množství studií, jež vlastní. V souvislosti s 4A Games jsme ale dosud o žádné větší vlně propouštění neslyšeli. Že by byly dlouhodobě dobré prodejní výsledky herního Metra dostatečným důvodem pro to, aby Embracer tvůrčí celek se sídly na Ukrajině a Maltě ušetřil? Kdo ví. Snad to nezakřikneme.

Informace o skvělých prodejích Metra Exodus a oslavy jeho 5. narozenin každopádně doprovází zajímavý obrázek s přehledem celé série Metro. Na něm je jasně vidět, že nedávno oznámená VR střílečka Metro Awakening od Vertigo Games je vnímána jako odbočka. Zaujme také fakt, že svůj vlastní prostor na trase série má port Metra Redux pro Nintendo Switch, na nějž došlo v roce 2020, a sada modovacích nástrojů Metra Exodus, které jsme se dočkali loni. To naznačuje, že vydání remasterů prvních dvou dílů na Switchi i SDK Exodu na PC tvůrci považují za dost významné události.

Na obrázku je ale asi nejzajímavější skutečnost, že na něm najdeme také další plnohodnotný díl série Metro, jenž aktuálně vzniká v 4A Games. Jakékoliv detaily o hře jsme ani tentokrát nedostali, nelze si ale nevšimnout naznačeného termínu vydání. 202- je jasně vidět, ale poslední číslovka je bohužel rozmazaná. Nejspíš ani sami vývojáři a vydavatel Deep Silver neví, kdy přesně další plnohodnotné Metro vyjde, ale fanoušci se teď mohou těšit alespoň z faktu, že se hry dočkáme ještě v tomto desetiletí, potažmo nejpozději v roce 2029. Ale když se to podá takhle, tak to vlastně moc hezky nevypadá...