Tvrdí snad někdo, že čistě singleplayerové vysokorozpočtové střílečky nemohou být úspěšné? Pokud ano, tvůrci série Metro ze studia 4A Games by nejspíš nesouhlasili. Skupina Embracer Group, která 4A Games vlastní, totiž nově v rámci čtvrtletní konference pro investory oznámila, že Metro Exodus z roku 2019 má na kontě úctyhodných 8,5 milionu prodaných kopií.

Jenom letos, konkrétně v období od ledna/januára do března/marca 2023, se podle všeho prodalo přes 500 tisíc kusů třetího herního Metra, jež vychází z knih spisovatele Dmitrije Glukhovského. A co víc, podle Embraceru si Metro Exodus zahrálo více než 10 milionů hráčů.

Těžko ale říct, co přesně má být do tohoto čísla započítáno. Tedy zda jde o zohlednění bazarového prodeje konzolových verzí, Family Sharingu na Steamu či jiných způsobů, jak se vžít do kůže Arťoma na cestě postapokalyptickým Ruskem bez koupě hry z první ruky. V každém případě je jasné, že se z Metra Exodus vyklubal komerční úspěch, který pokračuje nejen díky všemožným slevovým akcím.

Na budoucnosti série Metro se pak nic nemění. Nadále tedy platí, že studio 4A Games se sídly na Ukrajině a Maltě aktuálně připravuje zbrusu nové Metro, které už má být podle jistých nepotvrzených zpráv plně hratelné. Oficiálně jsme se navíc před několika měsíci dozvěděli, že příběh a poselství nového Metra ovlivní válka na Ukrajině. Což je s ohledem na to, že je série Metro na knižním i herním poli odjakživa více či méně politická a že se životy mnoha zaměstnanců 4A Games obrátily v důsledku invaze ruských sil vzhůru nohama, stěží překvapivé.