Rozsáhlá restrukturalizace Embracer Group, která byla oznámena v létě minulého roku, se blíží do finále. Švédská společnost oznámila, že během posledních měsíců roku 2023 propustila 483 zaměstnanců. V předešlém čtvrtletí o práci přišlo 904 lidí. Dohromady se tedy gigant, co dříve nakupoval vývojová studia a práva na značky, rozloučil s 1 387 lidmi.

Začátkem letošního roku vstoupil plán restrukturalizace do závěrečné fáze. Trvat má do konce března/marce. Do té doby bude docházet k dalšímu propouštění. Dnes už je číslo vyšší, protože před necelým měsícem jsme se dozvěděli o zrušení nového Deus Ex a souvisejícím propouštění ve studiu Eidos Montreal. Na projektu se mělo pracovat dva roky a kvůli jeho zrušení mělo být vyhozeno 97 lidí.

Výdaje má snížit také odprodej. Generální ředitel Lars Wingefors neupřesnil, co chtějí prodat. Dříve se mluvilo o prodeji Gearboxu (tvůrci Borderlands). O přežití bojí autoři sérií Gothic, Risen a Elex v německém studiu Piranha Bytes. Nejprve se objevily zprávy o zrušení firmy. Oficiální zpráva vývojářů nasvědčuje spíše tomu, že si hledají nového majitele. Snad dopadnou lépe než zavřená studia Volition (Saints Row) a Free Radical Design (TimeSplitters).

V roce 2023 propouštěla Embracer Group v Crystal Dynamics (Tomb Raider), New World Interactive, 3D Realms, Slipgate Ironworks nebo Fishlabs. Letos byla propuštěna drtivá většina zaměstnanců studia Lost Boys Interactive, které spadá pod divizi Gearbox Entertainment a podílelo se na komiksové střílečce Tiny Tina's Wonderlands od Gearboxu i Diablu 4 od Blizzardu.

VELKÉ ŠKRTY

Trochu světla do propouštění a změn vznášejí další informace. Aby Embracer Group uspokojila akcionáře, tak zrušila 29 neoznámených her v interních a externích týmech. Vyplývá to z čísel: do června bylo ve vývoji 153 neohlášených projektů, potom počet klesl na 138 a na konci roku 2023 na 124.

V létě měla Embracer Group přesně 139 interních herních studií, zatímco 132 na konci roku. Tedy během šesti měsíců roku 2023 bylo zavřeno 7 různých studií. A zrušena byla spolupráce s 9 externími studii.

Herní divize Embracer Group je rozdělena na THQ Nordic, Plaion, Coffee Stain, Saber Interactive, DECA Games a Gearbox Entertainment. V těchto divizích najdeme také česká studia Warhorse (Kingdom Come) a Ashborne Games (Last Train Home), slovenské Nine Rocks Games (Way of the Hunter), ukrajinské 4A Games (Metro) či Tripwire Interactive (Killing Floor).

Velká restrukturalizace je důsledkem toho, že se nepodařilo dotáhnout do zdárného konce obchod za 2 miliardy dolarů se saúdskoarabskou společností Savvy Games Group.

*Článek byl 15. 2. 2024 v 16:35 aktualizován o nové informace (dva odstavce pod nadpisem velké škrty).