Máme za sebou půlku roku 2021, a tak nezbývá nic jiného než se podívat, jak se v první polovině letošního roku dařilo konzolím, hernímu příslušenství a samotným hrám. Díky datům od GSD (Game Sales Data) se můžeme podívat, jak vypadaly prodeje herního průmyslu v Evropě, na Středním východě, Africe, Austrálii a části Asie.

Hernímu hardwaru, přesněji konzolím, se v první půlce letošního roku dařilo o něco lépe než v té předchozí. Prodalo se jich totiž 2,7 milionu, což je o 4 % víc než ve stejném období loňského roku. Velkou roli zde samozřejmě hrálo vydání PlayStationu 5 a Xboxu Series X/S. Sony a Microsoft tak zabrali 53 % ze všech prodaných konzolích, což je značný nárůst oproti loňským 40 %. Na Nintendo tak letos zbyla menší půlka z prodejů, kvůli čemuž zaznamenalo pokles o 26 % v prodejích oproti loňsku.

Zatímco konzolím se dařilo o něco lépe, herní příslušenství zaznamenalo 5% propad v prodejích. Celkově se prodalo 8,2 milionu herního příslušenství s tím, že nejvíce se prodávaly ovladače. Z nich se nejvíce dařilo ovladači DualSense pro PS5. Jeho starší bráška DualShock 4 byl hned za ním a nejlépe prodávanými sluchátky byly Pulse 3D Wireless od Sony.

U her už je propad o něco větší. Celkově se prodalo 82 milionů her, což je o 22 % méně než ve stejném období loňského roku. Pořád se ale jedná o nárůst v prodejích, pokud je budeme porovnávat s rokem 2019. Vzhledem k současné situaci okolo koronaviru začali lidé hry více kupovat digitálně. 67 % her tak bylo digitálně zakoupeno a následně staženo, což je 5% nárůst oproti loňsku.

Nejvíce prodávaným titulem za první půlrok roku 2021 se stala FIFA 21. Nejvíce fyzických kopií prodal Super Mario 3D World + Bowser's Fury a nejvíce digitálních prodejů zaznamenalo Grand Theft Auto 5. Na nových konzolích se nejvíce prodával Spider-Man: Miles Morales (PS5) a Call of Duty: Black Ops Cold War (Xbox Series X/S).

Zajímavé je, že se v první půlce letošního roku moc nepořizovali nově vydané tituly. Ty totiž zaznamenaly značný pokles v prodejích. Hráči si pořídili 9 milionů nově vydaných her, zatímco loni to bylo 12,8 milionu. Nejúspěšnější novou hrou, co se prodejů týče, se stal Super Mario 3D World + Bowser's Fury.

Top 20 Nejprodávanějších her první polovinu roku 2021:

  1. FIFA 21 (EA)
  2. Grand Theft Auto 5 (Rockstar)
  3. Call of Duty: Black Ops Cold War (Activision)
  4. Super Mario 3D World + Bowser's Fury (Nintendo)
  5. Tom Clancy's Rainbow Six: Siege (Ubisoft)
  6. Red Dead Redemption 2 (Rockstar)
  7. Resident Evil Village (Capcom)
  8. Mario Kart 8: Deluxe* (Nintendo)
  9. Assassin's Creed Valhalla (Ubisoft)
  10. NBA 2K21 (2K Games)
  11. Animal Crossing: New Horizons (Nintendo)
  12. Spider-Man: Miles Morales (Sony)
  13. Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 (Bandai Namco)
  14. Ring Fit Adventure (Nintendo)
  15. Just Dance 2021 (Ubisoft)
  16. Minecraft: Switch Edition (Mojang)
  17. Little Nightmares 2 (Bandai Namco)
  18. Mortal Kombat 11 (Warner Bros)
  19. Tekken 7 (Bandai Namco)
  20. Monster Hunter Rise (Capcom)

TOP 10 NEJPRODÁVANĚJŠÍCH NOVĚ VYDANÝCH HER PRVNÍ POLOVINY ROKU 2021:

  1. Super Mario 3D World + Bowser's Fury (Nintendo)
  2. Resident Evil Village (Capcom)
  3. Little Nightmares 2 (Bandai Namco)
  4. Monster Hunter Rise (Capcom)
  5. It Takes Two (EA)
  6. Outriders (Square Enix)
  7. Ratchet & Clank: Rift Apart (Sony)
  8. Mass Effect: Legendary Edition (EA)
  9. New Pokémon Snap (Nintendo)
  10. Persona 5 Strikers (Atlus)