Akce Xbox Games Showcase a Starfield Direct toho v souvislosti s chystaným RPG Starfield od studia Bethesda Game Studios odhalily opravdu hodně. Nový trailer, detaily o soubojovém systému, zkoumání planet, stavbě vesmírných lodí a cestování vesmírem, RPG prvky, to vše a mnohem víc najdete v našem rozsáhlém souhrnu. Je tu ale několik věcí, které byly odhaleny a představeny spíše potichu a bokem.

V první řadě tu máme potvrzení toho, co nejspíš mnozí čekali. Na konzolích Xbox Series S i Xbox Series X poběží Starfield jen při 30 snímcích za sekundu. Prohlásil to kreativní ředitel Bethesdy Game Studios Todd Howard pro server IGN, přičemž vše omlouvá snahou o konzistentní chod hry. A pokud jde o rozlišení, Xbox Series X nabídne podporu rozlišení 4K, zatímco Xbox Series S si musí vystačit s 1440p.

Na PC ale bude pochopitelně situace jiná. Howard se dokonce pochlubil tím, že PC verze už nyní může běžet na mnohem víc než 60 snímků. A pokud chcete mít představu, jestli něčeho takového budete moci dosáhnout s vaším hardwarem, můžete se podívat na oficiální HW požadavky. Ty najdeme na Steamu a nejsou naštěstí nijak krvavé.

Jelikož je Starfield vážně obrovská hra, připravte si 125 GB volného místa na disku, přičemž tvůrci tentokrát výslovně požadují SSD. Ale něco takového už je dnes mnohdy standard. Ostatní nároky nejspíš také nikoho příliš nepřekvapí ani nevyděsí. Ale jako vždy posuďte sami:

Minimální požadavky:

  • Operační systém: Windows 10 verze 22H2 (10.0.19045)
  • Procesor: AMD Ryzen 5 2600X, Intel Core i7-6800K
  • Paměť: 16 GB RAM
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 5700, NVIDIA GeForce 1070 Ti
  • DirectX: Verze 12
  • Připojení: Širokopásmové připojení k internetu
  • Pevný disk: 125 GB volného místa
  • Dodatečné poznámky: Vyžadován SSD

Doporučené požadavky:

  • Operační systém: Windows 10/11 s aktualizacemi
  • Procesor: AMD Ryzen 5 3600X, Intel i5-10600K
  • Paměť: 16 GB RAM
  • Grafická karta: AMD Radeon RX 6800 XT, NVIDIA GeForce RTX 2080
  • DirectX: Verze 12
  • Připojení: Širokopásmové připojení k internetu
  • Pevný disk: 125 GB volného místa
  • Dodatečné poznámky: Vyžadován SSD

Zveřejnění HW požadavků samozřejmě souvisí se spuštěním předobjednávek a různých edic hry. Pokud si Starfield předobjednáte v libovolné edici, získáte balíček Old Mars Skin Pack, který zahrnuje skin pro Laser Cutter, helmu Deep Mining Helmet a Deep Mining Pack.

Upřímně jsme přitom zvědaví, jak něco takového bude fungovat na PC, protože předpokládáme, že engine Creation 2, jenž Starfield pohání, využívá nejen pro potřeby moddingu moduly pro prakticky každý přídavek, jako tomu bylo v případě všech předchozích her od Bethesdy Game Studios poháněných enginy Gamebryo a Creation. V minulosti mnohdy stačilo i v případě placeného obsahu jednoduše zkopírovat správné moduly do správné složky, aktivovat je v herním launcheru a užívat si obsah, za který jste třeba ani nezaplatili.

Máme ale takový pocit, že něco takového tvůrci ošetří. Koneckonců zatím nevíme ani to, do jaké míry bude Starfield modding podporovat. Víme ale, co nabídnou dražší edice, které nesmí chybět ani tentokrát. V první řadě tu máme digitální Premium edici, která kromě základní hry nabídne také přístup k placené příběhové expanzi Shattered Space, jež vyjde někdy po uvedení samotného Starfieldu na trh. Součástí edice je i digitální artbook a soundtrack a balíček kosmetických předmětů Constellation Skin Pack.

Asi nejzajímavější na nabídce prémiové edice je ale možnost hrát Starfield o 5 dnů dříve. Podobně jako v případě nepovedeného Redfallu pak platí, že na trhu najdete i možnost koupit zvlášť základní hru a k ní digitální nebo fyzický upgrade na Premium edici. Ten u vybraných prodejců nabídne také steelbook a nášivku s logem frakce Constellation

Základní Starfield vás na PC vyjde na 69,99 eur, zatímco za verzi pro Xbox Series X|S zaplatíte při vydání 79,99 eur. Cena Premium edice je pak 99,99 eur (PC), potažmo 109,99 eur (Xbox). A pokud se bude vážně naplno opakovat přístup k dostupnosti Redfallu, i PC hráči by měli dostat možnost zakoupit krabicovku základní hry a/nebo fyzický upgrade na Premium edici. Jestli chcete každopádně věnovat vydavateli Bethesda Softworks a vývojářům z Bethesdy Game Studios ještě více peněz, připravte si zhruba 300 eur. Za tuto cenu si budete moci koupit sběratelskou edici s názvem Constellation Edition.

Sběratelka obsahuje totéž co Premium edice, zajímavé ale je, že ačkoliv bude dostupná pouze fyzicky, i v případě verze pro Xbox Series X|S v ní najdete štítek s laserem vyrytým aktivačním klíčem namísto disku se hrou. Hlavním lákadlem Constellation edice jsou ale reálné hodinky Chronomark LPV6. Ty nosí i vaše postava ve hře, kde jsou součástí uživatelského rozhraní, fungují jako kompas a nabízejí informace o prostředí. Hodinky, jež najdete ve sběratelské edici, jsou zase k dispozici ve speciálním kufříku, umožňují propojení s mobilním telefonem a nabízejí vám různé notifikace. Nelze s nimi ale přijímat telefonní hovory a nefungují jako dotykové zařízení.

A jestli se kvůli Starfieldu chcete rozloučit ještě s dalšími penězi a zároveň novinku od Bethesdy hodláte hrát na Xboxu, měl by vás zajímat speciální ovladač s motivy hry, jenž doplňují podobně laděná sluchátka. Obě tato příslušenství by měla být už nyní v prodeji.

Další novinky z Xbox Games Showcase 2023 najdete zde.

Starfield vyjde 6. 9. 2023 ve verzi pro PC (Steam) a Xbox Series X|S. Základní edice hry bude také součástí Game Passu.