Dobré ráno. Pohodlně se usaďte a vychutnejte si při snídani, cestě do práce nebo kdykoli jindy naši pravidelnou rubriku Stručně. Každé všední ráno v 5:30 (ve výjimečných případech později) vám přinášíme to nejzajímavější z herního světa.

- Hideo Kojima nedávno zrušil jeden z plánovaných rozsáhlých projektů, který byl v počátečních fázích designu. Japonský tvůrce zrušený projekt označil za osobní a je prý velmi naštvaný, ale v herním průmyslu je to běžné. Nyní pracuje na jiné hře. Ta je také v počátečních fázích plánování a nemůže nám o ní nic říct.

Death Stranding se prodával dobře, prodeje zaplatily náklady na vývoj a financují nový projekt. Přitom Death Stranding zatím vyšel jen na PS4, na PC bude dostupný od 14. 7.

Kojima věří, že tradiční AAA model je zastaralý, postupně bude těchto nákladných her (na čas i finance) méně a vývojáři se budou soustředit na menší projekty. Ty budou dlouhodobě podporovat častými aktualizace. Kojima ještě popřel, že by se podílel na sérii Silent Hill.

- Codemasters nabízejí fanouškům Formule 1 první pohled na městský okruh v Hanoji z F1 2020. Je ale otázkou, zda na něm budou skutečné monoposty letos závodit. Ve hře ale trať bude.

- Amazon láká na oznámení nových her. Svým zákazníkům předčasně prozradil, že Bethesda má odhalit tři hry. První vyjde na Switch, druhá na PS4 a Switch a třetí na PS4, Xbox One a Switch. K tomu Square Enix plánuje dva tituly pro Switch, Warner Bros jednu hru pro Switch a jednu vydat multiplatformě, Ubisoft dvě multiplatformní hry, Take-Two jednu multiplatformní hru a Capcom jeden titul pro Switch. K oznámení by mělo dojít již brzy. U Warneru by to mohl být konečně Batman, zatímco Ubisoft má jistojistě v přípravě nové Far Cry.

Přečtěte si také: Česká budovatelská strategie Factorio vyjde dříve kvůli Cyberpunku 2077

- Tento měsíc Xbox Game Pass opustí 11 her. Na Xboxu One to jsou Everspace, Resident Evil Revelations, Riptide GP: Renegade, Riverbond, Screamride, Superhot a Supermarket Shriek. Na PC zase Book of Demons, Riptide GP: Renegade, Riverbond, Samorost 3, Superhot, The Last Door: Season 2 Collector's Edition a The Stillness of the Wind.

- Komunita Euro Truck Simulatoru 2 se brzy pustí do nové výzvy v rámci World of Trucks. Tentokrát se budou hráči podílet na stavbě nového mostu v italském Janově. České studio SCS Software dokončuje poslední přípravy, aby mohlo událost spustit. Později bude most i ve hře.

- Quantum Error, vesmírná sci-fi střílečka pro PlayStation 5 a PS4, se ukáže na Future Games Show. Událost se koná 6. června. Očekávat můžeme bližší pohled na tuhle hru od studia TeamKill Media.

- V Grand Theft Auto IV si zase můžete užívat staré, známé písničky. Nejnovější aktualizace přidala dříve odstraněnou hudbu, které vypršela licence.

Přečtěte si také: Sony u PS5 sází na exkluzivity a cena konzole bude odrážet hodnotu hardwaru

- Představuje se nám Kate O'Hara z taktické akční strategie Desperados III. Kate vyrostla na farmě v Coloradu, sní o slávě na jevišti ve velkém městě. Nenechte se ale zmást jejím šarmem, na Divokém západě se rozhodně neztratí.

- Společnost Take-Two je zklamaná z Google Stadia, vydavatel GTA od nové platformy očekával více. Strauss Zelnick, generální ředitel Take-Two, připomněl velké sliby Googlu, pomalý start a následné zklamání spotřebitelů. I přesto je Zelnick pro cloudové hraní, avšak Stadia revoluci nepřinesla. Tak uvidíme, třeba se hry od Take-Two objeví v GeForce Now od Nvidie.

- Xbox One obdržel novou aktualizaci. Květnový update přináší zejména snadnější navigaci v hlavním menu.

Přečtěte si také: LIDL verze Resident Evil - Daymare 1998

- Na Nintendo Switch vyšly hry BioShock: The Collection (BioShock, BioShock 2 a BioShock: Infinite společně s DLC), Borderlands: Legendary Collection (Borderlands: Game of the Year Edition, Borderlands 2 a Borderlands: The Pre-Sequel) a XCOM 2 Collection (původníhra s DLC). Vydání připomínají trailery.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZAJÍMAVÉ ČLÁNKY: