Fotbal od Electronic Arts našel přemožitele. Po deseti letech končí dominance ve fyzickém vydání. Velká Británie totiž za rok 2023 hlásí, že nejprodávanější hrou je Hogwarts Legacy. Akční dobrodružství v kouzelnickém světě Harryho Pottera porazilo sérii FIFA, respektive EA Sports FC 24. Naposledy se to podařilo Grand Theft Auto V od Rockstar Games v roce 2013.

Dle odborníků tento neúspěch nesouvisí se změnou názvu. EA po 30 letech přišla o licenci FIFA a byla nucena změnit název své dlouholeté fotbalové hry. Prodeje oproti předešlému ročníku poklesly, ale nadále se EA Sports FC 24 skvěle prodávala. To mohou koncem týdne potvrdil údaje z prodejů digitální verze. Tam se očekávají lepší výsledky.

Zpět ke krabičkám. U Hogwarts Legacy většina prodejů pochází z verze pro PlayStation 5, která se na úspěchu podílela více než polovinou prodejů. Druhou největší platformou byla PS4, následovaná Nintendem Switch. Verze pro PS4 vyšla v květnu, edice pro Nintendo Switch se na pulty dostala v listopadu, zatímco PS5 verze už v únoru. Hry pro Xbox se ve větší míře prodávají digitálně, takže jejich menší fyzické prodeje nejsou žádným překvapením.

Podle údajů Gfk se za rok 2023 ve Velké Británii prodalo 12,76 milionu krabicových videoher. To oproti roku 2022 představuje pokles o 5 %. Brzy bychom měli vědět, jak se Hogwarts Legacy a konkurenci dařilo ve Spojených státech amerických.

Hogwarts Legacy je rovněž nejprodávanější hrou závěrečného týdne roku 2023 v UK. Polepšilo si a předstihlo Super Mario Bros Wonder, Call of Duty: Modern Warfare 3, Mario Kart 8: Deluxe a Marvel's Spider-Man 2.

NEJPRODÁVANĚJŠÍ HRY V TÝDNU KONČÍCÍM 30. 12. 2023

Minulý týdenTento týdenHra
3.1.Hogwarts Legacy
2.2.Super Mario Bros Wonder
4.3.Call of Duty: Modern Warfare 3
6.4.Mario Kart 8: Deluxe
5.5.Marvel's Spider-Man 2
1.6.EA Sports FC 24
10.7.Grand Theft Auto 5
19.8.Mortal Kombat 11 Ultimate
8.9.Avatar: Frontiers of Pandora
7.10.Nintendo Switch Sports